Italiassa sunnuntai oli poikkeuksellisen aurinkoinen, kun Sebastian Vettel ajoi ensin Ferrarilla voittoon F1-osakilpailussa ja perään Valentino Rossi nousi korkeimmalle korokkeelle MotoGP:n Qatarin osakilpailussa.
Viimeksi tällainen tupla on osunut samalle päivälle 16. syyskuuta 2007, jolloin Kimi Räikkönen voitti Belgiassa ja Rossi Portugalissa. Ferrarin ja Ducatin menestys sai italialaiset ylpeiksi kotimaastaan. Pisimmälle kansallistunteessaan meni Gazzettan Pino Allievi, joka näki Ferrarin voitossa poliittisen asetelman ja EU:n valtasuhteet.
– Yksi asia oli lyödä Red Bullin kaltaiset energiajuomavalmistajat ja toinen erittäin tyydyttävä seikka oli ohittaa Mercedes (Angela) Merkelin Saksasta, joka on kohdellut maatamme ylimielisesti kuin sotkuista riiviötä.
Italian lippujen heiluessa ketään ei tuntunut haittaavaan se, että Vettel on saksalainen. Niin on myös Michael Schumacher, jonka loistonpäivistä saatiin koskettava muistutus palkintopallilla, kun Vettel tuuletti voittoaan schumimaisella hypyllä ja Italian kansallislaulun lopussa hän rohkeni heiluttaa sormiaan kapellimestarin tyyliin, kuten esikuvansakin teki.
– Nämä Sebin kaksi elettä veivät meidät hiljaiseen huoneeseen, jossa Schumi on nyt. Pieni hypähdys ja Mamelin (Italian kansallislaulun) säestäminen sormilla. Ei mitään pakotettua matkimista. Ennemminkin kaksi ehdollista refleksiä. Ne olivat tarpeeksi palauttamaan ihanan maun ja toivon siitä, että Michael jollain mystisellä tavalla hymyilisi, missä hän ikinä onkin, kirjoittaa Corriere della Seran Giorgio Terruzzi.
Vetteliä hehkutettaessa Kimi Räikkönen sai osakseen yllättävänkin huonoja arvosanoja. Kun Vettel sai molemmista arvosteluista kympin, Räikkönen sai Gazzelta yleisarvosanakseen 7 ja Sport Mediasetiltä vain 6.
– Hänellä oli kisassa epäonnea (renkaan puhkeaminen) ja onnea (turva-auto). Hän kiipesi takaisin, mutta ajoi myös päättömän aika-ajon. Ongelmana on, että Vettel lentää ja Kimi on taas kakkoskuljettajan roolissa vain kahden kisan jälkeen. Kiirehdi pois kierteestä tai muuten se on näkemiin, arvioi Sport Mediaset.
La Repubblican Marco Mensurati näpäytti Fernando Alonsoa Ferrarilta lähtemisestä jo Australian kisan jälkeen ja nyt hän menee johtopäätöksissään vieläkin pidemmälle.
– Sebastian Vettel, vihattu Sebastian Vettel päätti tänään espanjalaisen uran, Mensurati täräyttää.
Masennuksen symbolista vapahtaja
Myös Saksan ja Britannian lehdistössä Vettelin voittoa pidettiin raikkaana tuulahduksena Mercedeksen hallitsemaan sarjaan, vaikka tilanteessa on ironisiakin sävyjä, kun nimenomaan Vettel dominoi MM-sarjaa neljä vuotta putkeen Red Bullilla.
– Etusormi heilui kuin entisaikaan. Tuuletus, joka kerran symboloi Vettelin masentavaa dominointia, tuntui nyt tervetulleelta signaalilta siitä, että pelot ennalta-arvattavasta, tuhoon tuomitusta kaudesta on kertaheitolla pyyhitty pois, iloitsi Daily Telegraphin Daniel Johnson.
Saksalaisen Die Welt -lehden Simon Pausch tarttui kiinni Mercedes-pomo Toto Wolffin kommenttiin siitä, että päivä oli Mersun tappiosta huolimatta hyvä formula ykkösille.
– Siinä itävaltalainen on enemmän kuin oikeassa. Jälkeen talouskriisin, pudonneiden katsojamäärien, tallien konkurssihuhujen, huonojen sopimusten, hiljaisista moottoreista väittelyiden ja Vettelin voittoja vähentävien sääntömuutosten jälkeen formula ykköset on palannut juurilleen: kovia kaksinkamppailuita radalla, taktisia laskelmia komentosillalla, suuria tunteja maaliviivalla. Tämä oli herkkupäivä moottoriurheilun ystäville, Pausch toteaa.
Lewis Hamilton sai Britanniassa toisaalta sapiskaa radiokiukuttelustaan, mutta joidenkin mielestä Mercedeksen avainhenkilöt käyttäytyivät kisan aikana hermoillen. Britti piti joka tapauksessa tallikaverinsa Nico Rosbergin jälleen takanaan. The Guardianin Paul Weaverin mukaan Ferrarin voitto ei välttämättä tarkoita myöskään Mercedeksen suistumista vallasta.
– Useimmat tuomitsijat ovat jo palkinneet tähän asti dominoineen Mercedeksen ja antaneet kuskien tittelin sensaatiomaiselle Lewis Hamiltonilla, jolla on suoraan sanottuna tallikaverinsa Nico Rosberg jo taskussaan. Se arvio on todennäköisesti edelleen toteutumassa, Weaver pohti.