Charles Leclerc ajoi voittoon! Lando Norris sai viime hetken rangaistuksen – näin USA:n GP eteni

F1-kausi jatkui sunnuntaina Yhdysvaltojen Austinissa, missä ajettiin kauden 19. osakilpailu. MTV Urheilu seurasi kisaa hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Kisan suvereeniin voittoon ajoi Charles Leclerc, joka hyödynsi ensimmäisessä mutkassa Max Verstappenin ja Lando Norrisin kaksintaistelun ja nousi kärkipaikalle.

Leclerc ei enää sijoituksestaan luopunut, vaan hallitsi kilpailua vakuuttavasti alusta loppuun. Leclerc ajoi ruutulipulle ennen tallitoveriaan Carlos Sainzia.

Kolmannesta sijoituksesta käytiin tiukka taisto Lando Norrisin ja Max Verstappenin välillä. Monta kierrosta kestänyt taistelu päättyi Norrisin ohitukseen, mutta tuomaristo katsoi Norrisin ohittaneen Verstappenin ratarajojen ulkopuolella, joten britti sai viiden sekunnin rangaistuksen ja putosi neljänneksi.

Valtteri Bottas oli 15:s.

Seuranta, Yhdysvaltain GP:

RUUTULIPPU: Charles Leclerc ajaa ylivoimaiseen voittoon ennen tallitoveriaan Carlos Sainzia! Lando Norris ylittää maaliviivan kolmantena, mutta viiden sekunnin aikarangaistus pudottaa Norrisin neljänneksi ja Max Verstappen on kolmas.

Lopputulokset:

1) Charles Leclerc, Ferrari
2) Carlos Sainz, Ferrari +8,562
3) Max Verstappen, Red Bull +19,412
4) Lando Norris, McLaren +20,354
5) Oscar Piastri, McLaren +21,921
6) George Russell, Mercedes +56,295
7) Sergio Perez, Red Bull +59,072
8) Nico Hülkenberg, Haas +62,957
9) Liam Lawson, RB +70,563
10) Franco Colapinto, Williams +71,979
11) Kevin Magnussen, Haas +79,782
12) Pierre Gasly, Alpine +90,558
13) Fernando Alonso, Aston Martin +1 kierr.
14) Yuki Tsunoda, RB +1 kierr
15) Lance Stroll, Aston Martin +1 kierr
16) Alex Albon, Williams +1 kierr
17) Valtteri Bottas, Sauber +1 kierr
18) Esteban Ocon, Alpine +1 kierr
19) Guanyu Zhou, Sauber +1 kierr
DNF Lewis Hamilton

Kierros 56/56: Tuomaristo on tehnyt päätöksensä! Lando Norris saa viiden sekunnin aikarangaistuksen, sillä tuomaristo katsoi Norrisin ohittaneen Verstappenin ratarajojen ulkopuolelta! 

Kierros 55/56: George Russell ohittaa Sergio Perezin ja nousee kuudenneksi.

Kierros 54/56: Tuomaristo on ottanut Norrisin ja Verstappenin välisen taistelun tutkintaansa.

Kierros 52/56: Ja nyt Norris syöksyy ohi! Verstappen puolustaa sijoitustaan rajusti ja hän ajattaa Norrisin radan ulkopuolelle. Norris ei kuitenkaan nosta jalkaa kaasulta ja ohittaa Verstappenin.

Verstappen valittaa tiimiradiossa, että Norris ohitti hänet radan ulkopuolelta ja vaatii sijoitustaan takaisin.

Kierros 51/56: Nyt käy Lando Norris jo Max Verstappenin rinnalla, mutta ei riitä vieläkään! Hienoa taistelua!

Kierros 50/56: Verstappen ajaa tällä hetkellä hienosti, eikä Norris pääse vieläkään yrittämään ohitusta. Kierrokset alkavat käydä hiljalleen vähiin!

Kierros 48/56: Norris pääsee DRS-suoralla jo todella lähelle Verstappenia, mutta ei tarpeeksi lähelle ohitusyritystä varten.

Kierros 46/56: Nyt Norris on jo iskuetäisyydellä! Ero on vain 0,5 sekuntia. Nähdäänkö pian ohitusyritys?

Kierros 43/56: Norris on hiipinyt hiljalleen aivan Verstappenin kantaan. Kaksikon välinen ero on enää 1,3 sekuntia. Pian voidaan nähdä kiivastakin taistelua kolmannesta sijasta.

Kierros 37/56: Max Verstappen valittaa tiimiradiossa renkaidensa huonoutta.

Kierros 33/56: Ja näin Piastrikin on käynyt varikolla. Kärjen järjestys on nyt seuraava:

1) Leclerc 2) Sainz +7,3 3) Verstappen +11,1 4) Norris +18,0 5) Piastri +24,1

Kierros 32/56: Nyt on myös Lando Norrisin vuoro tulla varikolle ja Oscar Piastri jatkaa ainoana kärkikuskina, joka ei ole vielä tehnyt pysähdystään. Norris palaa radalle viidenneksi. Ero edellä ajavaan Verstappeniin on kuusi sekuntia.

Kierros 27/56: Kisan kärkimies Charles Leclerc tulee myös varikolle. Hieno pysähdys ja Leclerc palaa radalle sijalle kolme. Lando Norris ja Oscar Piastri eivät kuitenkaan ole vielä tehneet omia pysähdyksiään.

Kierros 26/56: Nyt vasta tulee Max Verstappen sisään. Sainz ehtii heittämällä Verstappenin edelle – lähes viidellä sekunnilla.

Kierros 23/56: Ei tulekaan Verstappen vielä varikolle, vaan jatkaa radalla. Sainz ajaa tuoreilla renkailla huomattavasti kovempaa.

Kierros 22/56: Carlos Sainz avaa varikkopelin kärkikuskien osalta. Kaikki sujuu hienosti. Kovaa rengasta alle ja Sainz takaisin radalle sijalle viisi.

Nyt Verstappen joutuu reagoimaan ja tullee varmastikin seuraavalta kierrokselta sisään, ettei Sainz pääse undercutin myötä ohi.

Kierros 20/56: Charles Leclerc hallitsee tällä hetkellä kisaa. Ero toisena ajavaan Verstappeniin on venynyt jo 8,3 sekuntiin. Sainz roikkuu yhä noin 1,5 sekunnin päässä hollantilaisesta.

Neljäntenä ajava Norris puolestaan on 3,6 sekuntia Sainzin takana.

Kierros 16/56: Tuomaristo lätkäisee viiden sekunnin aikarangaistuksen George Russellille. Rangaistus juontaa juurensa muutama kierros sitten nähtyyn ohitukseen, jossa Russell ei jättänyt Valtteri Bottakselle tilaa, vaan pakotti hänet ulos radalta.

Kierros 14/56: Red Bull viestittää Max Verstappenille, että autossa on jotain ongelmia. Talli pyrkii korjaamaan ongelman varikkopysähdyksen yhteydessä, kun sen aika koittaa.

Kierros 11/56: Sainzin ongelmat näyttäisivät nyt korjaantuneen. Espanjalainen on 1,4 sekunnin päässä toisena ajavasta Verstappenista.

Kisaa johtava Leclerc on venyttänyt johtonsa 4,1 sekuntiin.

Kierros 9/56: Carlos Sainz valittaa tiimiradiossa, ettei autossa ole tehoja mutkista lähtiessä. Sainz kertoo myös haistavansa bensan autossa. Ei kuulosta kovinkaan hyvältä.

Kierros 6/56: Leclerc pitää pintansa uusintalähdössä ja sijoitukset pysyvät kärjen osalta ennallaan.

1) Leclerc 2) Verstappen 3) Sainz 4) Norris 5) Piastri 6) Gasly 7) Magnussen 8) Tsunoda 9) Perez 10) Alonso // 15) Bottas

Kierros 5/56: Turva-auto tulee sisään tältä kierrokselta.

Kierros 5/56: Lando Norris keskustelee tiimiradiossa siitä, että Verstappen ajatti hänet ulos radalta ykkösmutkassa. McLaren aikoo raportoida asian tuomaristolle.

Kierros 3/56: Turva-auto radalle! Lewis Hamilton on ajautunut hiekalle, eikä Mercedes-tähti saa autoaan enää liikkeelle. Hamiltonin kisa päättyy ennen aikojaan.

LÄHTÖ: Max Verstappen haastaa Norrisin röyhkeästi avausmutkassa ja brittikuski ajautuu leveäksi. Nelosruudusta startannut Charles Leclerc hyödyntää kaksikon taistelun ja kuittaa ykköseksi!

Norris putoaa lähdössä neljänneksi. Kolmantena oleva Carlos Sainz haastaa Verstappenin röyhkeästi, mutta ei pysty ohittamaan hollantilaista.

Kello 22.00: Lämmittelykierros on käynnissä!

Kello 21.55: Viime vuonna USA:n GP:n voittoa juhli Verstappen. Hän on voittanut Austinissa kaiken kaikkiaan kolmesti (2023, -22 ja -21).

Kello 21.37: Kautensa upeasti aloittanut Verstappen on voittanut tällä kaudella seitsemän osakilpailua, mutta hollantilainen on jäänyt voitoitta nyt jo kahdeksassa kisassa perättäin. Miten käyt tänään? Sen seuraavat kaksi tuntia meille näyttävät.

Kello 21.33: Paalupaikka on Norrisille kauden kuudes. Vain Max Verstappen on vallannut ykkösruudun tällä kaudella Norrisia useammin. Verstappen on ajanut paalulle kahdeksan kertaa.

Kello 21.30: Kuten ylempänä tuli jo mainittua, Lando Norris lähtee kisaan paalupaikalta. Max Verstappen hyökkää kisaan hänen rinnaltaan.

Bottas starttaa ruudusta 16.

Aika-ajoissa kolaroinut George Russell lähtee puolestaan varikolta illan kisaan.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kello 21.20: Oikein mukavaa sunnuntai-iltaa ja tervetuloa F1-seurannan pariin! Tänään ajetaan USA:n GP! Lähtövalot sammuvat 40 minuutin kuluttua!

Lue myös:

    Uusimmat