Faktaa vai fiktiota: Kuinka totta Tähtien sota on?

Uusi Star Wars 1
©Lucasfilm 2015
Julkaistu 05.05.2016 13:24

MTV VIIHDE

Valomiekka, lasertaistelu ja kaksinkertaiset auringonlaskut. Tähtien sota -filmi tarjoaa upeita uusia maailmoja ja mahtavia taisteluja, mutta kuinka realistisia sen ilmiöt ja tapahtumat ovat?

Tähtien sota -sarjan uusin osa Star Wars: The Force Awakens sai ensi-iltansa viime joulukuussa.

MTV Uutiset julkaisee artikkelin yhteistyössä Tieteen kuvalehden Historia-julkaisun kanssa.

Uudessa elokuvassa oli mukana myös suomalaista osaamista, sillä muusikko Sara "Saara" Forsberg oli elokuvaan kokonaan uuden kielen, ja Joonas Suotamo näytteli valtaisaa Chewbaccaa. 

Elokuva tarjosi faneille uusia hätkähdyttäviä aseita, olentoja ja maailmoja, mutta miten on faktojen laita? Tutkimme, miten totta ovat muutamat Tähtien sota -elementit.

Chewbacca (Joonas Suotamo) ja prinssi Harry 19.4.2016 2

Joonas Suotamon näyttelemä Chewbacca rupattelemassa Englannin prinssi Harryn kanssa. 

Tähtien sota on enemmän viihdettä kuin fysiikkaa

Keskiaikaan sijoittuvan Braveheart-draaman valkoinen pakettiauto ja Pulp Fictionin ennen ampumista ilmestyvät luodinreiät ovat klassisisa filmimokia.

Niitä esiintyy myös Tähtien sota -sarjassa, mutta kuuteen elokuvaan mahtuu toisentyyppisiäkin virheitä, joita George Lucas on tehnyt tietoisesti. Hänen maailmassaan viihdearvo on tärkeämpi kuin fysiikan lait.

6:17img

Elokuvissa avaruusalukset liikkuvat niin kuin ne olisivat lentokoneita: suuntaa vaihtaessaan ne kallistuvat. Avaruudessa ei kuitenkaan tarvitse kallistaa alusta, siellä siellä ei ole ilmanvastusta.

Maan ilmakehässä lentäviä lentokoneita kallistamalla saadaan aikaan ilmanpainemuutos, joka saa koneen kääntymään. Avaruudessa kiitävää alusta puolestaan käännetään pikemminkin auton tavoin.

Uusi Star Wars 6

Robotit R2-D2 ja C-3PO.

Avaruudessa on äänetöntä

Lasertykkien, räjähdysten ja avaruusalusten moottorien äänet täyttävät elokuvateatterin, kun taistelu Endorista on käynnissä. Todellisuudessa taistelut avaruudessa olisivat äänettömiä.

Koska avaruudessa vallitsee tyhjiö, ääniaallot eivät pysty etenemään siellä. Ääniaallot nimittäin vaativat edetäkseen molekyylejä, jotka voivat tönäistä toisensa liikkeelle ja välittää aaltoliikettä.

StarWars_Episodi3_SithinKosto_001

Star Wars: Episodi III – Sithin kosto -elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2005. 

Pieniä valomiekkoja on jo olemassa

Jediritarit käyttävät valomiekkoja. Nimi on oikeasti harhaanjohtava, sillä miekan terä ei ole valoa vaan plasmaa. Kun kaasuun syötetään kylliksi energiaa lämmön muodossa, se muuttuu plasmaksi.

Tekniikka on käytössä jo teollisuudessa. Plasmaleikkureilla voidaan tuottaa 10 000-asteinen plasmasuihku, joka pystyy leikkaamaan 15 senttiä paksua teräslevyä.

Toistaiseksi saadaan aikaan vain pieniä plasmasuihkuja. Valomiekan 90-senttisen terän tuottaminen ei ole mahdollista.

4:45img

Millennium Falcon lentää liian nopeasti

Kun Han Solo ja Chewbacca matkustavat avaruudessa, matkat taitetaan valtavilla nopeuksilla, jotka perustuvat valonnopeuteen ja hyperajomoottoriin.

Millennium Falcon pystyy etenemään yhtä nopeasti kuin valo, mutta se ei riitä, kun on matkustettava koko galaksin halki, sillä esimerkiksi Linnunrata on 100 000 valovuotta leveä. Siksi alus käyttää myös hyperajoa, joka taivuttaa avaruutta ja tekee välimatkoista lyhyempiä.

0:25img

Einsteinin suhteellisuusteorian mukaan valonnopeutta on kuitenkin mahdotonta saavuttaa, eikä hyperajoon tarvittavien madonreikien olemassaoloa ole vielä voitu todistaa.

Planeetalla voi olla useita aurinkoja

Kaikki elokuvissa esiintyvät ilmiöt eivät kuitenkaan ole virheellistä. Totta voisi olla esimerkiksi se, että Luke Skywalker näkee kotiplaneetallaan Tatooinessa kahden auringon sukeltavan taivaanrannan taakse.

0:29img

Toistaiseksi maailmankaikkeudesta on löydetty jo lähes 2 000 planeettaa, jotka kiertävät jotain muuta tähteä kuin Aurinkoa. Niistä noin 20 kuuluu kaksoistähtijärjestelmään eli aurinkokuntaan, jossa on kaksi tähteä. Näiltä planeetoilta olisi mahdollista nähdä iltaisin kaksi auringonlaskua.

Lisää Tieteen kuvalehden artikkeleita aiheesta: 

Tähtien sota uhmaa Einsteinia

Ovatko Tähtien sota -elokuvat realistisia?

Lexuksen leijulauta toimii magneeteilla

Terminaattori valmistuu pian

Tutkijat Teräsmiehen opissa

Godzilla on mahdoton luomus

Tuoreimmat aiheesta

Elokuvat