Faktantarkistus haluaa klikkipuolelle mukaan – "Kyllä ihmiset tietävät, milloin kyse on valheesta"

8:11img
Julkaistu 10.02.2017 09:04

MTV UUTISET

Viimeisen vuoden aikana valeuutiset, ja Yhdysvalloissa Valkoisen talonkin ilmoittama vaihtoehtoinen totuus ovat saaneet jalansijaa. Huolena on ollut, että isokin valhe menee julkisuudessa läpi, jos ihmiset siihen haluavat uskoa.

Toimittaja ja tietokirjailija Tuomas Muraja on kuitenkin varma siitä, että ihmiset tunnistavat valheen.

– Kyllä ihmiset yhä tietävät milloin kyse on valheesta. Se ei ole se pointti, vaan se, että meillä on kokonaan uusi poliitikkojen sukupolvi, joka avoimesti ja rehennellisesti halveksii kansanvaltaa. Se on tuonut uusimman elementin koko keskusteluun, toteaa Huomenta Suomessa vieraillut Muraja.

– Jotkut puhuvat totuuden jälkeisestä tai faktan jälkeisestä ajasta. Se on minusta löysää puhetta. Ei sellaista ole. Faktat ovat edelleen todella merkityksellisiä ja journalismi pyrkii totuudellisuuteen.

Faktabaarin perustajat, sivuston isäntä Mikko Salo ja toimittaja Tuomas Muraja ovat seuranneet huolestuneena valheellisten väittämien ja valeuutissivustojen esille tuloa. He kuvailevat tilanteen muuttuneen todella nopeasti muutamassa vuodessa siitä, kun Faktabaari perustettiin.

Faktabaari perustettiin 2014 kumoamaan netissä tai julkisuudessa leviäviä valheellisia väitteitä liittyen eduskuntavaaleihin. Sivusto myös vahvisti julkisuudessa levinneitä tarinoita todeksi tarvittaessa. Sivusto palkittiin myös Bonnierin Suurella journalistipalkinnolla.  

– Esimerkiksi Yhdysvaltojen tilanne on edennyt nopeasti ja tilanne on edelleen hämmentävä näissä piireissä, kuvailee Salo.

Salon mukaan kyse on pitkälti luottamuksesta.

– Me teemme töitä sen parissa, että se saataisiin palautettua. Meidän konsepti on avoimuus.

Faktabaarin tavoitteena on kehittyä jatkuvasti ja Salon mukaan toimintaan yritetään saada uusia ihmisiä. Faktabaari toimii ennen kaikkea sosiaalisessa mediassa.

– Somessa voi jakaa tarkistettua tietoa. Tiedämme, ettei se leviä samalla tavalla kuin oikein raflaavat huhut ja viihteellistetyt sisällöt, mutta tähän on kehitteillä asioita. Jopa jätit, kuten Google ja Facebook ovat heränneet tähän ongelmaan. Jatkossa faktan tarkistus tulee tutkalle enemmän ja näen, että faktantarkistuksen tulee päästä klikkipuolelle mukaan. 

Katso koko keskustelu artikkelin yläpuolelta. Keskustelussa puitiin myös lähestyviä Ranskan presidentin vaaleja ja väärän tiedon oikaisukeinoista.

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi