Liittovaltion poliisi FBI on julkistanut ensimmäisen, salaisena pidetyn raporttinsa Saudi-Arabian mahdollisesta osuudesta neljään terrori-iskuun Yhdysvalloissa 11. syyskuuta 2001. Raportin perustealla korkea-arvoisilla saudeilla ei ole ollut ainakaan suoria yhteyksiä terroristeihin. Epäiltyjen yhteyksien perinpohjaista selvittämistä vaativat iskujen uhrien omaiset.
Osa 16-sivuisen raportin tekstistä on peitetty. Mitään niin kutsuttua savuavaa asetta raportti ei paljasta, vaikka siitä käy muun muassa ilmi, että Saudi-Arabian Los Angelesin konsulaatissa työskennellyt henkilö oli ollut yhteydessä terroristeja merkittävästi auttaneisiin henkilöihin.
Epäilyt ovat olleet arka asia 20 vuotta Saudi-Arabiassa ja Yhdysvalloissa.
15 yhdeksästätoista terrori-iskujen tekijöistä oli saudiarabialaisia.
Vain päiviä iskujen jälkeen Yhdysvalloista lennätettiin poliisin suojelemana vaivihkaa toistasataa Saudi-Arabian eliittiin kuulunutta ihmistä, vaikka maassa vallitsi yhä lentokielto. Pois lennätettyjen joukossa oli kuningassuvun ja Bin Ladenien suvun jäseniä.
Saudien ja Bushin perheen läheiset välit
Saudien kuningashuone on ollut vuosikymmeniä Washingtonin tärkeä liittolainen Lähi-idässä. Esimerkiksi Bushin presidenttisuvulla on ollut tiiviit yhteydet Persianlahdelle ja sieltä on sijoitettu yhdysvaltalaisiin, Bushin perhettä lähellä, oleviin yhtiöihin.
Päiviä ennen FBI:n raportin julkistamista Saudin Washingtonin-lähetystö kiisti jyrkästi osallisuutensa iskuihin.
Hyökkäyksessä menehtyneiden omaiset, iskuissa vammoja saaneet, monet yritykset ja vakuutusyhtiöt vaativat Saudi-Arabialta jopa biljoonan dollarin korvauksia.
– Nyt saudien salaisuudet ovat paljastuneet ja on jo viimein aika, että (Saudien) kuningaskunta maksaa viranomaistensa roolista tuhansien ihmisten murhaamisesta Amerikan maaperällä, sanoi lausunnossaan 9/11 Families United järjestön Terry Strada.
Dokumentteja tulossa julki lisää
FBI julkaisi dokumenttinsa presidentti Joe Bidenin terrorihyökkäysiin liittyviä dokumentteja julki vaativan asetuksen jälkeen. Lisää on luultavasti tulossa, sillä mediassa puhutaan ”ensimmäisestä” julkistetusta FBI:n asiakirjasta saudiyhteyksiin liittyen.
Iskujen jälkeen kongressin pystytti komission tutkimaan epäiltyjä yhteyksiä. Sen rapotti tuli julki 2003.
Raportin mukaan kuningashuoneella ei ollut yhteyksiä terroristeihin, mutta dokumentin sanamuoto jätti paljon spekuloitavaa. Sen mukaan ”Saudi-Arabian hallitus instituutiona tai korkea-arvoiset saudiviranomaiset henkilökohtaisesti” eivät rahoittaneet al-Qaidaa.
New York Timesin mukaan osa raportin kirjoittajista arvioi, että jos kytköksiä on, ne ovat tapahtuneet konsulaattitasolla. Raportin laatijoiden niskaan myös painoi tiukka aikataulu, joten kaikkia johtolankoja ei kyetty tutkimaan.
28-sivuista osiota pimitettiin vuosia
Kongressin raportista myös jätettiin salaiseksi 28-sivuinen osio, joka käsitteli muun muassa päätelmiä mahdollisista yhteyksistä. Sitä vaati presidentti George W. Bush, jonka mukaan osion julkistaminen haittaisi terrorismin vatsaista sotaa.
Uhrien omaisten ja joiden poliitikkojen vuosien painostuksen jälkeen nuo 28 sivua julkistettiin, tosin osa kohdista mustattuna.
Kassakaapissa pidettyjen sivuilla väitettiin muun muassa, että saudihallintoon kytköksissä olleita ihmisiä oli tukenut rahallisesti terroristeja, ilmeisesti maan tiedustelupalvelun henkilöitä. Myös kuningasperheen jotkut jäsenet olivat rahoittaneet terroristeja auttaneita yhteyshenkilöitä.
Dokumentteja siis tullee julki lisää eri ministeriöistä ja liittovaltion poliisilta. Mikäli se iskujen uhrien omaisista on kiinni, korvausvaateet tuskin jäävät tähän.