Yhdysvaltain oikeusministeriön ja liittovaltion poliisin FBI:n mukaan kiinalaisen erikoisyksikön hakkerointi ulottui myös Suomeen. Oikeusministeriön tiedotteessa ei kerrota, mikä Suomessa oli kohteena.
Yhdysvallat ja Britannia ovat tänään vahvasti syyttäneet kiinalaisia laajasta vakoilusta. USA:n oikeusministeriön mukaan kyse on valtion suojeluksessa toimivasta ryhmästä "APT10".
Se on vuodesta 2006 alkaen onnistunut viemään runsaasti salaista tietoa eri tahoilta eri puolilta maailmaa.
Amerikkalaisten tiedotteen mukaan APT10-ryhmän uhreina oli vuodesta 2014 alkaen amerikkalaisten ja brittitahojen mukaan myös yrityksiä Kanadasta, Ranskasta, Suomesta, Saksasta, Intiasta, Japanista, Ruotsista, Sveitsistä ja Yhdistyneistä arabiemiirikunnista.
Julkistetun syytteen mukaan mm. suomalaisen kohteeseen oli päästy New Yorkissa sijaitsevan yrityksen kautta, josta suomalainen taho oli ostanut tietotekniikkaan liittyviä palveluja.
Uhreina USA:n ulkopuolella olivat muun muassa ainakin globaali finanssialan yritys, kolme tele- tai kuluttajaelektoniikan yritystä sekä muun muassa konsultti- ja bioteknologian alan yrityksiä.
USA:ssa tietoja vietiin ainakin 45:stä teknologia-alan yrityksistä ja viranomaisilta.
Yhdysvallat etsintäkuulutti tänään tietotekniikkarikoksista epäiltynä kaksi ryhmän jäsentä Zhu Huan ja Zhang Shilongin. Julkistetun syytteen mukaan APT10 ryhmää on kutsuttu muun muassa myös nimillä Red Apollo ja Stone Panda.
Se on amerikkalaisten mukaan työskennellyt Huaying Haitai -nimisen yrityksen suojissa vuodesta 2006 ja sillä on vahva linkki Kiinan turvallisuusviranomaisiin.
Lisää tietoa:
Linkki Yhdysvaltain oikeusministeriön tiedotteeseen
Julkistettu syytekirjelmä