Britannia ja Uusi-Seelanti ovat tahoillaan syyttäneet Kiinan hallintoon yhdistettyjä ryhmiä kyberhyökkäyksistä.
Britannia on muun muassa kertonut kutsuvansa Kiinan Lontoon-suurlähettilään puhutteluun, minkä lisäksi maa asettaa pakotteita niille, joiden se katsoo olleen hyökkäysten takana. Britannian ulkoministeri David Cameron puolestaan sanoo ottaneensa asian puheeksi myös Kiinan ulkoministerin Wang Yin kanssa.
Britannian esille nostamat epäonnistuneet kyberhyökkäykset tapahtuivat vuosina 2021 ja 2022. Hyökkäysten kohteena oli muun muassa vaalilautakunnan sekä Britannian parlamentin tilejä.
Lue myös: Asiantuntija Suomeen kohdistuvasta vakoilusta: "Jos Venäjä on myrsky, niin Kiina on ilmastonmuutos"
Tapauksista kertoi Britannian parlamentin jäsenille maanantaina varapääministeri Oliver Dowden.
– Kiinan valtiolliset toimijat olivat vastuussa kahdesta haitallisesta kyberkampanjasta, jotka kohdistuivat sekä demokraattisiin instituutioihin että parlamentin jäseniin, hän sanoi.
Hän kuvaili tapauksia vakaviksi uhiksi, mutta painotti niiden olleen lopulta epäonnistuneita.
– Murto ei ole vaikuttanut vaalien turvallisuuteen. Se ei vaikuta siihen, miten ihmiset rekisteröityvät, äänestävät tai muuten osallistuvat demokraattisiin prosesseihin, Dowden sanoi.
Kiina: "Pahantahtoista panettelua"
Britannian kyberhyökkäyssyytökset ovat perusteettomia, Kiinan Lontoon-suurlähetystö sanoi tiistaina. Kiina kuvaili Britannian syytösten olevan poliittista manipulointia ja haitallista panettelua. Kiina kertoo tehneensä valituksen Britannian suuntaan.
Suurlähetystön tiedotteen mukaan Kiina ei ole koskaan rohkaissut, tukenut tai hyväksynyt kyberhyökkäyksiä.
Kiina puolustautui tiistaina myös Uuden-Seelannin tuoreilta kyberhyökkäyssyytöksiltä, joita Kiina kuvaili niin ikään perusteettomiksi.
– Hylkäämme suoraan tällaiset perusteettomat ja vastuuttomat syytökset, Kiinan Wellingtonin-suurlähetystö sanoi lausunnossaan.
Myöhään maanantaina Uusi-Seelanti kertoi, että Kiinan valtion tukema ryhmä murtautui Uuden-Seelannin parlamentaariseen järjestelmään vuonna 2021. Uuden-Seelannin viranomaisten mukaan Kiinan hallinnon tukema APT40-ryhmä oli päässyt käsiksi tietokoneisiin, jotka olivat yhteydessä lakeja laativaan ja julkaisevaan virastoon.
Uuden-Seelannin pääministeri Christopher Luxon sanoi toimittajille, että oli iso askel syyttää kyberhyökkäyksestä Kiinaa, joka on Uuden-Seelannin suurin kauppakumppani.
Ulkoministeri Winston Peters puolestaan sanoi, että hän oli käskenyt diplomaatteja ilmaisemaan Kiinan suurlähettiläälle Uuden-Seelannin kannan ja huolen.
– Se keskustelu on nyt käyty, hän sanoi.
Yhdysvallat nosti syytteitä kiinalaisia vastaan
Yhdysvallat on niin ikään esittänyt tuoreeltaan hakkerointisyytöksiä Kiinan suuntaan. Yhdysvaltain oikeusministeriön maanantaisessa tiedotteessa kerrotaan, että seitsemää Kiinan kansalaista syytetään juonesta kyberhyökkäyksien ja petosten tekemiseksi.
Syytettyjen sanotaan olevan osa APT31-hakkeriryhmää, joka on kohdistanut hyökkäyksiään muun muassa Yhdysvaltoja ja muita ulkomaisia tahoja sekä yrityksiä vastaan arviolta 14 vuoden ajan.
Yhdysvaltain varaoikeusministeri Lisa Monaco sanoo tiedotteessa, että Kiinan hallinnon tukema globaali hakkerointioperaatio kohdistui toimittajiin, poliittisiin virkamiehiin ja yrityksiin. Monacon mukaan hakkerointioperaation tavoitteena oli Kiinan hallinnon arvostelijoiden tukahduttaminen, hallinnon instituutioiden vaarantaminen sekä liikesalaisuuksien varastaminen.
Myös Britannia on syyttänyt itseensä kohdistuneista hakkerointioperaatioista APT31-ryhmää. Britannia on asettanut pakotteita APT31-ryhmään yhdistettyjä kahta ihmistä ja yhtä yritystä vastaan.
0:46Viime heinäkuussa uutisoitiin siitä, että kiinalaiset hakkerit olisivat tunkeutuneet Yhdysvaltain hallituksen sähköpostitileille.