Fennovoiman mukaan Migritillä ei ole yhteyksiä Fennovoima-hankkeen laitostoimittajiin tai alihankkijoihin.
Yhtiö sanoo työ- ja elinkeinoministeriölle toimittamassaan selvityksessä, että vaikutusvaltaa yhtiössä käyttävät yhtiöiden osakkeenomistajat. Julkisuudessa on ollut esillä muun muassa yhteydet venäläiseen rakennusyhtiö Intekoon, joka olisi aiemmin rahoittanut Migrit Solarna Energijaa.
Fennovoima toteaa selvityksessään, ettei vaikutusvaltaan liittyvää yhteyttä ole Intekoon tai Titan 2 -yhtiöön.
Fennovoima-hankkeen laitostoimittaja on venäläinen Rosatom.
Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki painottaa, että yhtiön rakennuslupahakemukseen liittyvä prosessi on yhä auki.
Hemminki ei kommentoi työ- ja elinkeinoministeriön tämänpäiväistä linjausta, jonka mukaan Fennovoiman kroatialaisen omistajayhtiön tosiasiallisesta määräysvallasta ei ole saatu riittävää varmuutta.
Hemminki muistuttaa, että Fennovoiman omistajayhtiön, Voimaosakeyhtiö SF:n, alkuperäisen selvityksen mukaan Migrit Solarna Energija on kroatialainen yhtiö ja sen omistajat ovat kroatialaisia.
– Olemme toimittaneet lisäselvityksiä, joita ministeriö on meiltä pyytänyt. Olemme suhtautuneet asiaan vakavuudella ja tehneet töitä sen eteen, että ministeriöllä on se tieto, jota se on meiltä pyytänyt, Hemminki sanoo.
Hemminki toteaa, että Fennovoima tekee töitä hankkeen edistämiseksi ja että asia menee elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) harkittavaksi.
Pitääkö Hemminki todennäköisenä, että ydinvoimahanke voi toteutua nykyisellä omistuspohjalla?
– Kun päätöksiä tulee, katsotaan, missä ollaan, Hemminki vastaa.
Fennovoiman hankkeen periaatepäätöksessä vaaditaan, että hankkeessa on oltava vähintään 60 prosentin kotimainen omistusosuus. Koska EU:n sisämarkkinoilla tulee kohdella jäsenmaita tasa-arvoisesti, ovat kaikki EU:n ja Eftan jäsenmaista tulevat omistajat rinnastettavissa suomalaisiin omistajiin.
Julkisuudessa on tullut ilmi useita Migrit Solarna Energijan yhteyksiä Venäjän suuntaan.