"Filmaattiset kasvot"

Åke Lindman (Lehtikuva)
Åke Lindman (Lehtikuva)
Julkaistu 03.03.2009 13:55(Päivitetty 08.03.2009 10:24)

- Hänellä oli erinomaiset filmaattiset kasvot. Jos elokuvamaailma olisi ollut aikanaan kansainvälisempi, niin hänen kasvoillaan ja hänen näyttelijätaidollaan olisi niittänyt mainetta laajemminkin, arvioi näyttelijäkollega Matti Ranin Åke Lindmania.

- Työtoveruutemme oli hyvin niukkaa. Ainoa yhteinen elokuvamme oli Tuntematon sotilas vuonna -55, mutta yhteisiä kohtauksia oli vain muutamia. Teatterin puolella teimme enemmän yhteistyötä.

-1960-luvun alussa Laine ohjasi Tuntemattoman Pyynikin kesäteatteriin ja silloin työskentelimme yhdessä. Silloin tuli enemmän oltua yhdessä ja juteltua, muistelee Ranin.

- Tietysti tapasin Åke Lindmania myös erilaisissa teatterialan tapahtumissa ja ensi-iltajuhlissa, sillä hänen vaimonsa Pirkko Mannola oli näyttelijänä Intiimiteatterissa, missä minä olin johtajana, kertoilee Ranin.

- Hän oli vakituisesti palkattuna SF:ään eli Suomen Filmiteollisuuteen ja minä taas olin teatterinäyttelijä, joten polkumme kulkivat erillään, kertoo Matti Ranin

- Hän oli äärettömän sydämellinen ihminen ja hauska ja intohimoinen työntekijä, luonnehtii Ranin.

Lindmanin merkitystä koko suomalaiselle elokuvalla Ranin arvioi yksinkertaisesti.

- Hän oli oma genrensä, ja siinä puhtaaksiviljelty. Hän oli aivan omaa luokkaansa omassa näyttelijätyypissään ja siksi hän oli paljon käytetty juuri roistorooleissa.

- Hän tietysti kuten kaikki näyttelijät kärsi siitä, että joutui aina näyttelemään samantyyppisiä rooleja. Onnistut kerran roistona - olet aina roisto. Hänellä oli taitoa ja sitkeyttä paneutua roolin vaikeimpiinkin kiemuroihin.

Lindmanin roolisuoritusta Tuntemattoman Lehtona Ranin pitää loistavana.

- Hänhän olisi halunnut Koskelan roolin Tuntemattomassa, mutta Lehto hänestä tuli. Ja oli meidän onnemme, sillä hän teki siitä unohtumattoman roolityön.

"Hän oli joka kohdasta suuri"

Tali-Ihantala 1944 -elokuvan ohjaustyön Lindmanilta perinyt Sakari Kirjavainen muistelee Å ke Lindmania lämmöllä.

- Åkella oli hyvin lämmin huumori. Hän oli kuin tammi, jonka varjo heittää pitkälle. Hän oli joka kohdasta suuri, kuvailee Kirjavainen.

Kirjavainen muistuttaa, että Lindman oli paitsi huippunäyttelijä myös huippu-urheilija.

- Hän oli tahtoihminen, sanoo Kirjavainen.

Ohjaaja Sakari Kirjavainen talvella 2001, Lehtikuva

Ohjaaja Sakari Kirjavainen talvella 2001, Lehtikuva

Lindmanin laajan uran takana oli paitsi vahva tahto, myös täydellinen kuvamuisti ja rikkumaton rytmitaju.

- Hän muisti jokaisen kuvaamansa ruudun, kertoo Kirjavainen miesten yhteisestä työskentelystä elokuvien leikkausvaiheessa.

Lue myös E

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Kulttuuri