Helsingin hovioikeus on tuominnut lentoyhtiö Finnairin yhteensä yli 80 000 euron vahingonkorvauksiin lentoemännän laittomasta irtisanomisesta. Hovioikeuden mukaan Finnair laiminlöi velvollisuutensa tarjota naiselle muuta työtä, kun tämän terveys ei enää sallinut lentotyötä.
Hovioikeus antoi asiasta ratkaisunsa tiistaina.
Nainen oli työskennellyt lentoyhtiössä 30 vuotta lentoemäntänä ja lennon palveluista vastaavana esimiehenä.
Vuoden 2015 lopussa naisen terveydentila ei sallinut enää epäsäännöllisissä vuoroissa tehtävää lentotyötä. Vuonna 2017 lentoyhtiön lääkäri totesi, että naisen kyvyttömyys matkustamotyöhön oli muuttunut pysyväksi.
Finnair tarjosi naiselle syksyllä 2017 toista määräaikaista työtä puolella lentoemännän palkasta. Nainen oli kieltäytynyt tästä.
Muutamaa viikkoa myöhemmin yhtiö irtisanoi yli 55-vuotiaan lentoemännän, koska tämän työkyky oli alentunut olennaisesti ja pitkäaikaiseksi. Lääkärin mukaan nainen ei voinut enää työskennellä lentotyössä, yötyössä eikä epäsäännöllisessä vuorotyössä.
Irtisanomisaika oli puoli vuotta, jolta ajalta yritys ei maksanut naiselle palkkaa. Nainen ei saanut tältä ajalta myöskään työttömyyspäivärahaa.
Lue myös: "Rajasissi" uhkasi ampua kaikki, lentokentällä työskennellyt hyväksikäytti lapsia – näistä syistä Rajavartiolaitoksella on annettu potkuja
Finnair vetosi naisen rikostaustaan
Nainen haastoi lentoyhtiön oikeuteen. Asiaa ratkoi ensin Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ja nyt vielä Helsingin hovioikeus.
Lentoyhtiö kiisti toimineensa lainvastaisesti ja vetosi siihen, että nainen oli saanut vuonna 2017 yksityiselämässään tehdystä asiakirjan väärennöksestä ja kavalluksesta lainvoimaisen tuomion.
Rikokset liittyivät avioerotilanteeseen ja vakuutusyhtiössä olleiden säästöjen nostamiseen laskuihin ilman ex-puolison lupaa, johon nainen ei saanut yhteyttä.
Finnair kertoi lähettäneensä irtisanpomisajan aikana naiselle viikoittain tiedot kaikista yhtiössä avoimena olevista tehtävistä, joista nainen oli hakenut kahdeksaa. Finnairilla ei kuitenkaan ollut tänä aikana ollut tarjota sopivaa työtä naiselle, ja tähän vaikuttivat muiden muassa naisen saamat rikostuomiot.
Molemmat oikeusasteet totesivat, että lentoemännän irtisanominen oli laiton.
Lue myös: Oskarin työsopimus purettiin laittomasti sairasloman vuoksi – myyntijohtajan menestyksekäs ura päättyi 32-vuotiaana
Lentoyhtiö esti naiselta kaikki työt
Hovioikeuden mukaan Finnair käytännössä linjasi, että naisen rikostausta esti tämän palkkaamiseen kaikkiin niihin tehtäviin, joita tehtiin yhtiön tiloissa. Tästä syystä näitä tehtäviä koskevien hakuilmoitusten lähettäminen irtisanotulle ei ollut lainmukaista työn tarjoamista irtisanotulle.
Hovioikeus katsoi, etteivät rikostuomiot olleet alun perinkään irtisanomisen peruste, vaan naisen huonontunut työkyky. Hovin mukaan rikostuomiot eivät tässä tilanteessa vapauttaneet työnantajaa työn tarjoamisvelvollisuudesta, vaikka niillä olikin vaikutusta siihen, millaista työtä irtisanotulle voitiin tarjota.
Hovi kuitenkin muistutti, että nainen oli työskennellyt kymmenet vuodet yhtiössä ilman moitteita.
Ilmailulain mukaan Finnairilla oli lupa evätä naiselta sellaiset työtehtävät, jotka edellyttivät pääsyä lentokenttäalueelle ja lentoaseman turvavalvotulle alueelle. Hovioikeus kuitenkin muistutti, ettei Finnairilla ollut oikeutta rajata naista kaikkien yhtiön toimitiloissa tehtävien töiden ulkopuolelle.
Hovioikeuden mukaan se, että nainen oli kieltäytynyt huonommin palkatusta työstä, ei vapauttanut Finnairia velvollisuudesta yrittää etsiä hänelle toista työtä.
Hovioikeus määräsi Finnairin maksamaan lattomasti pois potkitulle lentoemännälle korvauksia perusteettomasta työsuhteen päättämisestä 37 000 euroa ja irtisanomisajan palkkaa 15 000 euroa.
Lisäksi yhtiö joutuu korvaamaan työttömyysvakuutusyhtiön naiselle maksamia korvauksia lähes 8 000 euroa. Tähän päälle Finnairin maksettavaksi lankesivat naisen 23 000 euron oikeudenkäyntikulut.