Flunssatoipilaana rokottaminen voi laukaista kroonisen sairauden? Professori: Näyttöä on jo

rokotus
imago stock&people/ All Over Press
Julkaistu 04.03.2017 07:01
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Pienenkään flunssan viime aikoina sairastaneita ei pitäisi professori Markku Partisen mukaan rokottaa ollenkaan. Hän uskoo, että toipilasaikana rokottaminen voi laukaista piilevän kroonisen sairauden.

Jos ihminen on ollut edellisellä viikolla sairaana, häntä ei kannattaisi rokottaa, sanoo professori ja Helsingin uniklinikan neurologi Markku Partinen.

Partisen mukaan on näyttöä siitä, että jos ihmisellä on riski sairastua krooniseen sairauteen ja jos hänellä on ollut infektio lähiaikana, rokotteen ottaminen voi olla viimeinen isku immuunijärjestelmälle ja krooninen sairaus voi puhjeta.

– Monilla, joilla puhkesi narkolepsia Pandemrix-rokotteen jälkeen, oli ollut angiina lähiaikoina, Partinen kertoo MTV Uutisille.

Vastaavaa näyttöä on myös kroonisen väsymysoireyhtymän eli CFS:n suhteen.

– On potilaita, joilla sairaus on alkanut rokotteen jälkeen ja heillä on yleensä ollut joku infektio.

– Rokotus on yksi immunologinen hyökkäys ja voi olla huonolla onnella piste i:n päälle niin, että se laukaisee kroonisen väsymysoireyhtymän.

Jos terve ihminen, joka ei ole sairastanut lähimenneisyydessä, rokotetaan, riski sairauksien puhkeamiselle rokotuksen jälkeen on Partisen mukaan äärimmäisen pieni.

"Käytäntöjä muutetaan vasta, kun yhteys on todennettu"

Vaikka yhteys flunssan, rokottamisen ja kroonisen sairauden puhkeamiseen välillä on vasta hypoteesin tasolla eikä asiaa ole vielä tutkittu, Partisen mielestä sitä ehdottomasti pitäisi.

Hän ehdottaa, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kysyisi kaikilta rokotettavilta, ovatko he olleet viimeisen viikon ajan kuumeessa tai sairastuneet. Silloin voitaisiin seurata, tulisiko vaikutuksia tai komplikaatioita enemmän, jos ihmiset ovat sairastaneet.

THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo, että yhteyden tutkiminen olisi haastavaa, mutta tehtävissä.

Nohynekin mukaan Partisen teoria on mielenkiintoinen, mutta vastoin tämänhetkistä tiedeyhteisön ymmärrystä ja kansainvälisiä ja suomalaisia suosituksia.

– Näyttöä siitä, että rokottaminen tällaisissa tilanteissa olisi vaarallista, ei ole.

THL:n ohjeistus on, että esimerkiksi nuha tai kuumeeton korvatulehdus ei estä rokottamista, ja että sekä taudin itämis- että toipilasvaiheessa olevia voidaan rokottaa.

– Autoimmuunitauteja tutkivien piireissä aiheesta on ollut viime aikoina keskustelua Partisen mainitsemasta aiheesta, erityisesti teini-ikäisten rokottamisen osalta, mutta asiaa ei ole vielä tutkittu. Vasta kun on riittävä syy epäillä tai asia todennettu, on aiheellista muuttaa käytäntöjä.

– Yksilöllinen rokotuspäätös perustuu sekä kansallisiin suosituksiin joiden perustana on vahva tieteellinen näyttö ja riskien arviointi kunkin yksikön kohdalla. Mikä on paras vaihtoehto: jättää rokottamatta, siirtää rokotusajankohtaa vai ottaa rokote? 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa