Tutkijalta kovaa arvostelua Suomen koronarokoteohjelmalle – "Tämä tauti on paljon muutakin"
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek puolustaa nykyisiä koronarokotelinjauksia. Helsingin yliopiston tutkijatohtori Lotta Oksasen mielestä rokotearvio on tehty Suomessa kapealta näkökannalta.
THL suosittelee koronatehosterokotusta kaikille yli 65-vuotiaille ja kaikille täysi-ikäisille, joilla on jokin muu vakavan taudin riskiä lisäävä sairaus.
Keskiviikon Huomenta Suomen vieraana ollut Helsingin yliopiston tutkijatohtori Lotta Oksanen luettelee kolme asiaa, jotka ovat THL:n rokoteohjelmassa hänen mielestään vialla.
– Suomessa rokotearvio on tehty aika kapealta kannalta. Täällä katsotaan kuolleisuutta ja sairaalahoitoisuutta. Niiden lisäksi koronatautiin liittyy paljon muutakin, kuten sairauspoissaolot, pitkäaikaissairaudet, long covid, akuutit sydän- ja aivoinfarktit, jotka voivat seurata tästä itse infektiosta. Lisäksi on myös sekundääriset bakteeritulehdukset.
Lisäksi varsinkin vanhemmilla ihmisillä tautiin liittyy myös toimintakyvyn laskua.
– Tämä kaikki vaikuttaa siihen kokonaisvaikutukseen, mitä tämä tauti saa aikaan. Lisäksi on terveydenhuoltohenkilökunta, joka ei Suomessa kuulu rokotesuojauksen piiriin. He ovat kuitenkin se väki, joka kohtaa työssään tautia eniten. Mutta toisaalta hoitaa myös niitä kaikista haavoittuvammassa ja riskissä olevia, Oksanen kertoo.
Kyseessä on paitsi työturvallisuus-, myös potilasturvallisuusasia, näkee Oksanen.
– Kolmas asia on sitten lapset. Tämän hetken Suomen rokotussuosituksissa lapset eivät oikein kuulu suosituksen pariin, ja se taas aiheuttaa sen, että meillä on aika iso joukko väestöä, jota ei rokoteta ja joka kuitenkin sairastaa paljon.
Oksasen mukaan näyttää myös siltä, että lapsilla on pitkäaikaisvaikutuksia taudista.
Suositusten kustannusvaikutukset puntarissa
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek puolustaa nykyisiä rokotesuosituksia. Hänen mukaan rokotteiden teho ei ole niin korkea ja pitkäkestoinen, että sillä voitaisiin järkevästi suojata sairaanhoitohenkilökuntaa.
– Rokotteet suojaavat jonkin verran infektiolta ja vähän tartunnalta. Jos me haluaisimme rokotteiden avulla vähentää tartuttavuutta, niin joutuisimme rokottamaan henkilökuntaa kolmen kuukauden välein, ja se ei ole realismia, Nohynek sanoo.
Hän korostaa, että on tärkeää tietää, mitä rokotteilla voidaan saada aikaan ja sen jälkeen kohdistaa rokotteet niille ihmisille, joille rokotteiden tiedetään aikaansaavan paljon vaikuttavuutta.
Nohynek kertoo, että tällä hetkellä suositeltu rokotettava ryhmä on he, joille tulee eniten pitkäaikaisvaikutuksia koronataudista.
– Suositukset on kohdistettu kustannusvaikuttavasti, Nohynek kertoo.
Oksanen kertoo tuoreimmista tutkimustiedoista Yhdysvalloista ja Alankomaista, joiden mukaan rokotteen teho aikuisväestöllä sairastumista vastaan on ollut noin 50 prosenttia, mikä on hyvin verrannollinen influenssarokotteeseen.
– Tällä samalla perusteella meillä kuitenkin suositellaan influenssarokotetta nimenomaan terveydenhuoltohenkilökunnalle ja haavoittuvien henkilöiden läheisille, koska me vähennämme sillä sairastumisia lähipiiristä.
Suomi linjassa muiden Pohjoismaiden kanssa
Nohynek sanoo, että rokotuksissa on ollut pakko ottaa huomioon kustannukset. Hän korostaa, että Suomi ei poikkea linjassaan muista Pohjoismaista.
Oksasen mukaan kansainvälinen Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD katsoo asiaa laajemmalta taloudelliselta kulmalta, ja on siitä syystä lähtenyt laajentamaan rokotussuosituksia.
– Meidän pitää katsoa asiaa laajemmin myös muissa Pohjoismaissa. On tieteellistä tietoa siitä, että tauti on paljon muutakin kuin akuutti sairastaminen. Tämä tauti on muutakin kuin juuri se sillä hetkellä havaittava vaikutus.
Nohynekin mukaan THL seuraa jatkuvasti koronan käyttäytymistä ja arvioivat suosituksia.
– Täytyy ottaa huomioon, että kaikkiin rokotteisiin liittyy haittoja. Jos rokotteen jälkeen tulee kuumereaktio ja kahden päivän poissaolo, niin kuinka paljon me siinä säästämme, Nohynek kysyy.
Lue lisää. Long covidilla ikävä seuraus treenaajille
Oikaisu 10.10. kello 13.09: THL suosittelee koronatehosterokotusta kaikille yli 65-vuotiaille ja kaikille täysi-ikäisille, joilla on jokin muu vakavan taudin riskiä lisäävä sairaus – ei yli 60-vuotiaille kuten jutussa aiemmin kerrottiin.
Uusimmat
-
11:35
"Kaikkeen tähän on syytä varautua" – mitä autoilijan pitäisi muistaa lumikaaoksessa?
-
11:10
Bakun ilmastokokous lisäajalla: EU korotti kehitysmaille tarjottavan rahoituksen määrää
-
11:09
EK15: Neuville vahvoilla mestaruustaistelussa, Toyota kovassa paikassa – MTV seuraa
-
11:07
MM-rallilegenda jättää huomenna jäähyväiset – seuraaja valittiin Virosta
-
11:07
Tästä syystä Arman Alizad kieltäytyy rahakkaista projekteista
-
11:04
Kuolleeksi luultu intialaismies heräsi henkiin hautajaisroviollaan
-
10:42
Kaksi omakotitaloa palanut Savonlinnassa – poliisi pyytää havaintoja
-
10:35
F1-tähdet kypsyivät pahasti – Vegasissa kiusallinen ongelma: "Olen väsynyt siihen"
-
10:16
Yksi Laosin myrkkyviinaskandaalin uhreista on australialainen teinityttö
-
10:05
Kuningas Charles osallistui vuosittaiseen tapahtumaan ilman kuningatar Camillaa
-
09:54
Voiko skuuttiturmista oikeasti saada vakuutuskorvauksia? Päätökset tehdään yllättävässä paikassa
-
09:44
George Russell paalulle – Las Vegasin aika-ajoissa nähtiin jättiyllätys
-
09:43
Tiesitkö? Näin Coca-Colaa valmistetaan Keravalla
-
09:35
Suomalaiskiekkoilijat kaaoksen keskellä – katso levoton kaukalovideo: "Tilanne eskaloituu!"
-
09:26
Suomalaislapset liikkuvat kansainvälisen tutkimuksen mukaan eniten EU:ssa – tutkijat epäilevät tulosta
-
09:13
Joe Biden liikuttui kyyneliin – vaimo kiitteli vuolaasti väistyvää presidenttiä
-
09:12
Uutta tietoa Valtteri Bottaksen tilanteesta
-
09:00
Victor Paul astui ensi kertaa Atson saappaisiin Rantabaarissa – erityisesti yksi piirre erottaa hänet roolihahmostaan: "En ole nakkikiskamyllääjä"
-
08:57
Hallitus siirsi kuntien jättiuudistusta vaalien yli – vastuuministeri: Liian monimutkainen
-
08:35
Yrittäjägallup: "Trump voi yrittää kääntää kelloa taaksepäin"
-
Lataa lisää