Fortum kiinnostunut pienydinvoimaloista – "Haasteet ovat hyvin tiedossa"

2:06imgSaksa aikoo jatkaa kahden maan etäosassa sijaitsevan ydinvoimalan käyttövalmiutta ensi huhtikuuhun
Julkaistu 17.10.2022 08:22

MTV UUTISET – STT

Fortum kertoo käynnistävänsä selvityksen, jonka tarkoituksena on tutkia edellytyksiä uusien ydinvoimaloiden rakentamiseksi. Selvitettävänä ovat sekä pienydinvoimalat (SMR) että perinteiset suuret ydinvoimalat.

Tarkasteltavana ovat uusien ydinvoimaloiden kaupalliset, teknologiset ja yhteiskunnalliset vaatimukset. Selvityksiä tehdään myös poliittisella ja lainsäädännöllisellä tasolla.

– Energiaomavaraisuus, toimitusvarmuus ja hiilineutraalius ovat yhteiskuntamme tavoitteita. Selvityksen tarkoitus on tutkia, miten luotettava ja CO2-vapaa ydinvoima osaltaan auttaa saavuttamaan nämä tavoitteet, kertoo Fortumin Generation-divisioonan johtaja Simon-Erik Ollus tiedotteessa.

Kaksivuotinen selvitys keskittyy Suomen ja Ruotsin markkinoille. Selvityksessä tutkitaan kuitenkin myös ydinvoiman mahdollisuuksia muualla Euroopassa, erityisesti vedyn teollista käyttöä.

Lue myös: Saksa joutuu kohtaamaan Venäjän energia-riippuvuutensa seuraukset – "Taloyhtiömme mukaan lämmityksen hinta voi jopa tuplaantua"

Sijoituspaikkoja tutkitaan laajasti Suomessa ja Ruotsissa

Fortumin uuteen ydinvoimaan keskittyvän yksikön johtaja Matti Kattainen kertoo STT:lle, että yhtiö tarkastelee laajasti erilaisia ydinvoimalan sijoitusvaihtoehtoja Suomessa ja Ruotsissa.

Venäläisen Rosatomin kaatuneen Hanhikiven ydinvoimahankkeen sijaintipaikkaa Kattainen pitää ongelmallisena, vaikka sijaintipaikalla on tehty jo pohjatyöt.

– Hanhikiven paikan osalta on todettava, että siellä on monimutkainen oikeusprosessi käynnissä ja se komplisoi sijoituspaikan soveltuvuutta tällaiseen laitoksen mahdolliseen sijoittamiseen, Kattainen sanoo.

Fortum on hakenut molemmille Loviisan ydinvoimalan yksiköille käyttöluvan jatkamista vuoteen 2050 saakka. Kattaisen mukaan jokaisella laitoksella tekninen käyttöikä loppuu kuitenkin jossakin vaiheessa.

– Loviisan voimalan sijaintipaikka Hästholmen soveltuu nyt ja tulevaisuudessa ydinvoiman tuotantoon, ja luonnollisesti mietimme mahdollisuuksia turvata ydinvoiman tuotanto Loviisassa tulevaisuudessakin, hän kertoo.

Lue lisää: Energiateollisuus: Sähkön kulutus vähentynyt syksyllä yli 13 prosenttia – "Tehokkain tapa laskea sähkön hintaa"

Useat valmistajat kehittävät pienydinvoimaloita

SMR-pienydinreaktorin (Small Modular Reactor) teho on alle 300 megawattia. Olkiluodon kolmosreaktorin teho on 1 600 megawattia, joten pienydinreaktorin teho on enimmilläänkin alle viidesosa nykyaikaisen suuren reaktorin tehosta.

Pienydinreaktoreita kehittävät useat valmistajat. Niitä ovat muun muassa brittiläinen Rolls-Royce, ranskalainen EDF ja yhdysvaltalais-japanilainen GE Hitachi. Tavoitteena on sarjavalmistus.

– Olemme käyneet keskusteluja monien keskeisten toimijoiden kanssa ja lähdemme nyt syventämään omaa ymmärtämystämme näiden laitostyyppien tekniikkaan ja turvallisuuteen liittyvistä ratkaisuista, Kattainen kertoo.Hän muistuttaa, että uuden laitosteknologian luvittamiseen ja turvallisuusarviointeihin liittyy sellaisia kysymyksiä, joihin ei vielä ole vastauksia. Niitä Fortum haluaa nyt selvittää.

Fortumin ydinvoimaomistukset

–  Loviisan ydinvoimala, kaksi reaktoria (osuus 100 %).

–  Olkiluodon voimala, kolme reaktoria (osuus 27 %), pääomistaja TVO.

–  Oskarshamnin voimala (Ruotsi), yksi reaktori (osuus 43 %), pääomistaja OKG.

–  Forsmarkin voimala (Ruotsi), kolme reaktoria (osuus 22 %), pääomistaja Vattenfall.

Pienydinvoimaloissa tavoitteena 2030-luku

Suomessa on käynnissä ydinenergialain kokonaisuudistus, jonka on määrä olla voimassa vuonna 2028. Kattainen ei ota vielä tässä vaiheessa kantaa siihen, milloin pienydinvoimala voisi olla käynnissä, jos sellainen päätetään rakentaa.

– Se on juuri niitä asioita, joita itsekin haluamme tarkemmin tutkia. 2030-luku on tavoitteena varmasti useammallakin kiinnostuneella toimijalla, hän sanoo.

Pienydinvoimalat rakennettaisiin tehtaissa ja asennettaisiin laitospaikalla. Kattaisen mukaan näin päästäisiin sarjavalmistuksen hyötyihin samalla tavalla kuin lentokoneita rakennettaessa. Lupaviranomaiset antaisivat tyyppihyväksynnän samalla tavalla kuin lentokoneille annetaan.

Tuoreimmat aiheesta

Ydinvoima