Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää Suomen valtion kannalta myönteisenä sitä, että Fortum on päättänyt tutkia edellytyksiä uusien ydinvoimaloiden rakentamiseksi.
Selvitettävänä ovat sekä pienydinvoimalat (SMR) että perinteiset suuret ydinvoimalat.
– Valtion näkökulmasta me tarvitsemme edelleen lisää ydinvoimaa ja käytännössä säätövoimaa tuulelle ja auringolle tilanteessa, jossa Fennovoiman voimalahanke on kaatunut, Mika Lintilä sanoo STT:lle.
Tällä hetkellä ydinvoimaloille ei kuitenkaan ole uusia voimassa olevia rakennuslupia.
Lue myös: Fortum kiinnostunut pienydinvoimaloista – ”haasteet ovat hyvin tiedossa”
Valmisteilla uusi ydinenergialaki
Lintilän mukaan selvitys tulee siinäkin mielessä hyvään vaiheeseen, että elinkeinoministeriössä on parhaillaan valmisteilla uusi ydinenergialaki. Laissa muun muassa otetaan huomioon pienydinvoimalat, joista ei ole olemassa toistaiseksi mitään lainsäädäntöä.
– Näitä pystytään sitten seuraamaan puolin ja toisin.
Pienydinvoimalat eivät ole vielä taloudellisesti toimivalla pohjalla, Lintilä sanoo. Ministerin mielestä on kuitenkin hyvä, että asiaan jo valmistaudutaan. Hänen mukaansa ajatus on, että pienydinvoimalat saataisiin laajempaan tuotantoon.
Lue myös: Saksa joutuu kohtaamaan Venäjän energia-riippuvuutensa seuraukset – "Taloyhtiömme mukaan lämmityksen hinta voi jopa tuplaantua"
Ydinenergiayhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa
Suomi valmistelee myös ydinenergiayhteistyösopimusta Yhdysvaltojen kanssa. Lintilän mukaan yhteisymmärryspöytäkirja on tarkoitus saada vielä tämän vuoden puolella siihen kuntoon, että se voitaisiin allekirjoittaa valtioiden välillä.
Käytännössä yhteistyö tarkoittaa lähinnä tiedonvaihtoa ja kehittämistä. Lintilä sanoo, että hän haluaa lisäksi herättää Yhdysvalloissa mielenkiintoa suomalaista ydinenergiaosaamista kohtaan ja myös Suomea kohtaan mahdollisena investointikohteena.
– Nyt kun haetaan investoijia uudelle ydinvoimalalle tai pienille modulaattoreille, niin kyllä ne investoijat ovat tällä hetkellä vähissä.
Lintilä: Suomella on maailmalle tarjottavaa
Lintilä huomauttaa, että Suomella on tarjottavaa. Hänen mukaansa maailmalla kiinnostaa tällä hetkellä paljon esimerkiksi Onkalo eli se, miten Suomessa on järjestetty käytetyn ydinjätteen loppusijoitus.
Loppusijoituksesta vastaava Posiva on hakenut käyttölupaa Eurajoen Olkiluodossa sijaitsevalle loppusijoituslaitokselle. Olkiluodon ja Loviisan viiden ydinvoimalaitosyksikön käytetty polttoaine loppusijoitettaisiin peruskallioon louhittuun onkaloon.