Fortum teki tulosta suurelta osin Uniperin ansiosta – näin Uniperin hiilikiistaa Hollannin kanssa kommentoidaan Suomessa

LK2004 Fortum
Lehtikuva
Julkaistu 12.05.2021 17:43
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Fortum osti muutamia vuosia sitten suurimman osan saksalaisen energiayhtiö Uniperin osakkeista. Hiilivoimaloistaan paljon julkisuudessa ollut Uniper on tehnyt Fortumille nyt tulosta.

Fortumin ja sen suurimmaksi osaksi omistaman saksalaisen Uniperin yhteistyö näkyy paremmin ainakin tulosluvuissa, jotka näyttävät alkuvuoden osalta hyviltä.

– Käyttökate nousi 1,5 miljardiin ja vertailukelpoinen liiketulos 1,2 miljardiin. Iso osa siitä tuli Uniperin 700 miljoonan tuloksesta, joka näkyy nyt Fortum-konsernin tuloksessa ja myös kaikki muut segmentit paransi tulostaan, Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoo.

Fortum on päättänyt kehittää yhdessä Uniperin kanssa Euroopan aurinko- ja tuulivoimaratkaisuja hiilivoiman korvaamiseksi.

Uniper on ollut paljon esillä Saksan Dattelnin uuden hiilivoimalan takia, vaikka yhtiö on samalla ajamassa alas vanhoja hiilivoimaloita ja sama trendi jatkuu laajemminkin.

– Euroopassa suljetaan valtava määrä hiiltä, ruskohiiltä ja sen korvaamiseksi tullaan tarvitsemaan valtava määrä, satoja gigawatteja, uusiutuvia ja tässä me olemme hyvissä asemissa Uniperin kanssa, Rauramo toteaa.

Uniper vie Hollannin oikeuteen

Fortumin tytäryhtiö Uniper aloittaa oikeustoimet Hollantia vastaan kivihiilen käyttöä koskevan lain vuoksi.

Hollannissa hyväksyttiin toissa vuonna laki, joka määrää hiilen energiakäytön lopetettavaksi vuoden 2030 alkuun mennessä.

Uniperillä on uudehko Maasvlakten hiilivoimala Rotterdamin lähellä.

Uniper kokee, että se olisi oikeutettu korvauksiin, koska viisi vuotta sitten käynnistetyn Maasvlakte 3 -laitoksen käyttöaika on jäämässä merkittävästi suunniteltua lyhyemmäksi.

Fortumin Rauramo korostaa kyseessä olevan periaatteellisesta asiasta, jolla on vaikutuksensa myös uusiutuvien energialähteiden investointeihin.

– Tämä perustuu siihen, että on olemassa energiaperuskirja, joka turvaa oikeuden investointeihin esimerkiksi energia-alalla. Kyse on siitä, että uusiutuvissakin tehdään investointeja kymmenien vuosien ajaksi.  Sopimuksista ja tariffeista on pidettävä kiinni. Tämä on se, mitä Uniper nyt hakee, eli pitääkö tiettyjä sitoumuksia noudattaa, Rauramo sanoo.

– Energiamurroksen kannalta on myös sijoittajille tärkeätä, että myös uusiutuvissa ja vedyssä on omistusoikeus niihin laitoksiin, mitä on rakennettu. Tämä liittyy siihen, että tarvitaan satojen miljardien investointeja uuteen kapasiteettiin, Rauramo täsmentää.

Energiamurros näkyy Suomenkin sähkötilastoissa, jotka kertovat viime vuodelta esimerkiksi tuulivoimatuotannon 30 prosentin kasvusta. Tuulivoimalla tuotettiin 12 prosenttia sähköstä Suomessa.

Myös kaukolämmön päästöt ovat vähentyneet, kun esimerkiksi turpeesta on siirrytty biomassaan ja hukkalämmön talteenottoon.

Fortum ja monet muut energiayhtiöt pyrkivät lisäämään päästötöntä energiaa edelleen ilmastotavoitteiden täyttämiseksi.

– Viiden vuoden aikana investoidaan kolme miljardia kasvuun. Siitä suurin osa uusiutuviin, Rauramo toteaa.

Fortumin tavoitteena on, että sen Euroopan tuotanto on hiilineutraalia viimeistään vuoteen 2035 mennessä.

Tuoreimmat aiheesta

Talous