Saksassa käytävää keskustelua Fortumin ostaman Uniperin uudesta hiilivoimalasta tulisi käydä faktoihin perustuen, ei tunteisiin, totesi Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Lundmark muistutti, että kiistellyn Datteln 4 -voimalan käyttöönoton ohessa Uniper aikoo ajaa alas kapasiteetiltaan kolminkertaisen määrän vanhempaa ja saastuttavampaa hiilivoimaa.
– Valitettavasti Saksassa on tilanne, ettei hiilivoimaa voida kerralla sulkea. On parempi sulkea kaikkein saastuttavimmat ja vanhimmat ja siltä osin kuin hiiltä tarvitaan, ajetaan uudempia voimaloita, Lundmark valotti tilannetta.
Fortumin toimitusjohtajan mukaan hiilestä luopuminen on Saksassa erittäin kipeä poliittinen asia. Hiilen liian nopean alasajon pelätään kasvattavan äärioikeiston kannatusta itäisessä Saksassa. Yhtälöä vaikeuttaa myös Saksan luopuminen ydinvoimasta, ja tämä prosessi on jo käynnissä.
Järjestöt hallitsevat julkisuutta
Vanhan kapasiteetin sulkemisesta huolimatta Fortumin ja Uniperin aie käynnistää uusi voimala on saanut etenkin saksalaiset ympäristöjärjestöt takajaloilleen.
– Saksassa ympäristöjärjestöillä on valtavan kova voima ja ne hallitsevat mediajulkisuutta. On selvää, että Uniper ja sitä kautta Fortum kärsivät jatkossakin siitä, että hiiliasiaa pidetään näyttävästi esillä, MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kommentoi Saksasta.
Lue myös: Fortumin jo puoliksi omistama Uniper ajaa hiilivoimaloitaan alas nopeassa tahdissa
Pekka Lundmark muistutti myös, että on karu totuus, ettei Saksassa pystytä luopumaan hiilestä yhtä nopealla tahdilla kuin esimerkiksi Suomessa, jos maa haluaa välttää sähkönjakelun ongelmat.
– Totuus on, että aina ei paista eikä tuule ja menee aikaa, ennen kuin tästä järjestelmästä voidaan tehdä kokonaan uusiutuva.
– Ei semmoista olekaan kuin puhdas hiilivoima, mutta on silti olemassa huomattavasti saastuttavampaa vanhaa hiilivoimaa.
Lundmark kertoi uskovansa, että Uniperin ja Fortumin yhteistyöstä syntyy vielä johtava yhtiö Euroopan energiantuotannon käänteen tekemisessä.
– Kivihiilen osuus yhtiöiden yhteenlasketusta kapasiteetista on ainoastaan 16 prosenttia ja se tulee kovaa vauhtia alas lähivuosina.