Energiayhtiö Fortumin vastoinkäymiset Venäjällä jatkuvat. Yhtiö myöntää nyt, että vajaa vuosi sitten alkaneet neuvottelut vesivoimayhtiö TGC-1:n omistusjärjestelyistä eivät välttämättä koskaan tuota tulosta.
Fortumin yritys neuvotella Venäjällä toimivan vesivoimayhtiö TGC-1:n omistusjärjestelyistä eivät välttämättä koskaan tuota tulosta. Neuvotteluja on käyty vajaa vuosi.
Seitsemän viikkoa sitten aloittanut toimitusjohtaja Pekka Lundmark totesi, että neuvotteluille ei ole asetettu sen paremmin aikataulua kuin takarajaa.
– Me emme pysty nyt arvioimaan, syntyykö ylipäätään mitään lopputulosta, Lundmark sanoi.
Taustalla pallottelu ydinvoimasta
Alun perin Fortum kytki Karjalassa ja Kuolassa toimivan TGC-1:n omistusjärjestelyt osallistumiseensa Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen.
Tarkoitus oli, että Fortum ja Rosatom hankkisivat yli 75 prosentin osuuden Gazpromin tytäryhtiöltä. Samalla Fortum ottaisi Fennovoimasta 15 prosentin osuuden.
Kesäkuussa Fortum ilmoitti, että koska neuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta, osallistuminen Fennovoimaan pantiin jäihin. Fortum korosti silloin, että kyseessä on kokonaisratkaisu.
Elokuussa Fortum käänsi taas kelkkansa ja ilmoitti lähtevänsä sittenkin mukaan Fennovoimaan, mutta 6,6 prosentin osuudella.
Sähköverkoista tukku käteistä
Fortumin heinä-syyskuun tulosta painoivat Ruotsissa tehdyt ratkaisut. Oskarshamnin ydinvoimalan kaksi vanhinta yksikköä suljetaan ennenaikaisesti. Fortum vastusti tätä, mutta jäi vähemmistöomistajana alakynteen.
Fortum teki tämän johdosta 761 miljoonan euron alaskirjaukset, jotka vetivät yhtiön tuloksen ennen veroja peräti 818 miljoonaa euroa tappiolle. Vertailukelpoinen liikevoitto putosi 79 miljoonaan euroon 147 miljoonasta eurosta. Tulosta heikensivät matalat sähkön hinnat.
Kesäkuussa Fortum kirjasi kuitenkin noin 4,3 miljardin euron kertaluonteisen voiton Ruotsin sähkönsiirron myynnistä.