Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan Fennovoiman rakentamislupahakemus arvioidaan kesäkuun lopussa umpeutuvan takarajan jälkeen.
Rehn (kesk.) ei ota vielä kantaa Fennovoiman ydinvoimahankkeen mahdollisuuksiin.
Fortumin ilmoitus, ettei se ole vielä valmis osallistumaan Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen suunnitellulla 15 prosentin osuudella, ei muuta aikataulua.
Fortum ei ole vieläkään saanut valmiiksi kauppoja venäläisen TGC-1-yhtiön vesivoimatuotannosta.
Fortumin ilmoitus on takaisku Fennovoima-hankkeelle, sillä yhtiön pitäisi jättää rakentamislupahakemuksensa valtioneuvostolle viimeistään ensi tiistaina.
Siinä vaiheessa EU- tai Eta-maista tulevan omistuksen pitäisi nousta ainakin 60 prosenttiin. Fortumin mukaantuloa on pidetty välttämättömänä, jotta raja saavutettaisiin.
Fortumin strategiasta ja yritysjärjestelyistä vastaava johtaja Kari Kautinen sanoo STT:lle, ettei kauppa näytä etenevän ajoissa.
– Me ei nähdä, että saataisiin ennen rakennusluvan failausta (jättämistä) tätä semmoiseen päätökseen, että voitaisiin osallistua tässä vaiheessa.
Neuvottelut jatkuvat kuitenkin edelleen, viikonloppuja myöten.
– Täydellä kaasulla mennään. Ei meillä ole pyhää eikä arkea, meillä on vain Fortum, Kautinen sanoo.
Fennovoima-hankkeen tulevaisuutta Kautinen ei ryhdy arvioimaan.
– Me emme voi ottaa kantaa. Tiedämme tietenkin realiteetit, mutta ei ole meidän tehtävä puhua toisten asioista.
Aikataulut täysin auki
Fortum on valmis lähtemään mukaan Fennovoiman hankkeeseen myöhemmin, jos Fortum saa ostettua enemmistöosuuden havittelemastaan vesivoimatuotannosta.
– Neuvottelujen aikataulua ei ole mahdollista arvioida, Fortum toteaa tiedotteessaan.
Fortumin väliaikaisen toimitusjohtajan Timo Karttisen mukaan TGC-1:n omistusten uudelleenjärjestely ja vähemmistöosuus Fennovoiman ydinvoimahankkeessa on Fortumille kokonaisratkaisu.
– Jatkamme neuvotteluja kaikkien osapuolten kanssa, mutta ne vievät oman aikansa, Karttinen toteaa.
Kautinen ei maininnut mitään yksittäistä syytä neuvottelujen viivästymiseen mutta totesi, että yritysjärjestelyissä on paljon yksityiskohtia.
Fortum, Gazprom Energoholding ja Rosatom allekirjoittivat viime vuoden joulukuussa pöytäkirjan, jossa sovittiin alueellisen energiantuotantoyhtiö TGC-1:n omistusten uudelleenjärjestelystä Venäjällä.
Pöytäkirjassa sovittiin, että Fortum perustaisi Rosatomin kanssa yhteisyrityksen, joka hankkisi TGC-1:n vesivoimatuotannon. Fortum haluaa tuotannosta enemmistöomistuksen. Sillä on nyt vajaan 30 prosentin osuus.