Franz Beckenbauerista tuli jalkapallohistorian kuuluisin libero – Keisari johti saksalaismarssia synkistä varjojen vuosista valoon

Majesteetillisen pelaajan eleganssi rapisi kentän ulkopuolella.

Muistikuva jalkapalloilusta maailman huipulta kesällä juhannuksen alla 1970. Menossa on Meksikon MM-lopputurnauksen välieräpeli Italian ja Länsi-Saksan välillä.

Trillerimäinen välierä on edennyt Mexicon Azteca-stadionilla jatkoajalle. Joukkueet mättävät maaleja vuorotahtiin, ja Italia pääsee lopulta juhlimaan 4–3-voittoa ja MM-finaalipaikkaa.

Mieleen jäävin pelaaja löytyy kuitenkin Länsi-Saksan häviäjäjoukkueesta. Sen libero Franz Beckenbauer on loukannut olkapäänsä ja jolkottelee jatkoajalla kentällä antamaan joukkuetovereilleen useiden kymmenen metrin mittaisia syöttöjä käsi kantositeessä.

Hätkähdyttävä näky kuvaa yli viiden vuosikymmenen takaisen pelin nykyasteikolla verkkaista tempoa, mutta se ei Beckenbauerin suuruutta kutista. Hänen passinsa Aztecan nurmella ovat majesteetillisia, millintarkasti mitoitettuja syöttöjä vapaisiin tiloihin, kuten jalkapalloa nykyään muodikkaasti analysoidaan.

Ei ollut ihme, että vaivattoman näköisesti peliä lukeneen ja hyökkäyksiä tukeneen Beckenbauerin myötä jalkapalloilun yhteyteen hiipi sellainenkin harvemmin käytetty määre kuin "elegantti"

Beckenbauer kuoli sunnuntaina 78 vuoden ikäisenä Münchenissä. Hän oli syntynyt 11. syyskuuta vuonna 1945.

Antoi kentällä kasvot liberolle

Beckenbauer on jalkapallohistorian kuuluisin libero, kentällä vapaat jalat saanut puolustuksen johtaja. Hän huipensi maajoukkueuransa kapteenina maailmanmestaruuteen MM-kotikisoissa 1974, jolloin Länsi-Saksa oli turnauksen aikana kärsinyt shokeeraavan 0–1-tappion lajivitsiksi leimatulle pikkuveljelleen DDR:lle.

Isäntämaa ryhdistäytyi kotiturnauksessa mestariksi Beckenbauerin johdolla. Hänet valittiin kaksi vuotta myöhemmin Euroopan parhaaksi jalkapalloilijaksi toisen kerran, kunnes seuraksi 1970-luvun lopulla vaihtui 12 vuoden palveluksen jälkeen suuren ja mahtavan Bayern Münchenin sijasta Pelen esimerkin innoittamana New York Cosmos.

Toisen maailmansodan tapahtumien takia saksalaisuus oli pitkään huonossa huudossa. Länsi-Saksan henkistä ja taloudellista nousua alhosta vauhditti jalkapalloilu. Siitä ensimmäinen menestysmaistiainen oli vuoden 1954 maailmanmestaruus, kun Länsi-Saksa yllätti MM-finaalissa voittamattomana pidetyn Unkarin. Sveitsissä pelatun turnauksen johdosta saavutus ristittiin Länsi-Saksassa "Bernin ihmeeksi".

Pelaajana kansainvälisen läpimurtonsa 1960-luvun puolivälissä tehnyt Beckenbauer johti edestä, kun Länsi-Saksa marssi kohti valoisampia aikoja. Hän huipensi uransa Saksan päävalmentajana Italiassa 1990 pelatun MM-turnauksen voittoon, Länsi-Saksan kolmanteen maailmanmestaruuteen.

Pelaajana ja valmentajana Beckenbauerin tavoin miesten maailmanmestaruuden ovat voittaneet vain Brasilian Mario Zagallo ja Ranskan Didier Deschamps. Zagallo kuoli viime viikolla 92-vuotiaana.

Jo pari vuosikymmentä aiemmin Beckenbauer oli majesteetillisen pelityylinsä ansiosta saanut Länsi-Saksassa lempinimen "Keisari".

Eleganssi rapisi

Pelikentän ulkopuolella Beckenbauerin eleganssi himmentyi. Hänen valtava kansansuosionsa rapisi Saksassa 2010-luvulla, kun paljastusten mukaan kävi ilmi, että Beckenbauer oli vuoden 2006 MM-kotiturnauksen järjestelytoimikunnan puheenjohtajana kahminut itselleen verottomana yli viisi miljoonaa euroa.

Beckenbauer joutui syytteeseen korruptiosta, mutta oikeudenkäynnin aineisto vanheni 2020-luvun alussa eikä tuomiota tullut.

Syyskuussa 1945 sodan jälkeiseen Saksaan syntynyt Beckenbauerkaan ei säästynyt ajan hampaan kalvamiselta. Beckenbauer menetti silmänpainetauti glaukooman takia näön oikeasta silmästään. Vuoden 2023 tammikuussa hän jätti Pelen hautajaiset väliin terveysongelmien takia.

Lue myös:

    Uusimmat