FT:n Balkanin-toimittaja: Talvi ei tuonutkaan odotettua muutosta pakolaismääriin

Frontex-operaatio Espanjassa
Jos uudet rajavalvontajoukot hyväksyttäisiin, ne korvaisivat nykyisen rajavalvontaviraston Frontexin. Copyright Rajavartiolaitos / Vartiolentolaivue
Julkaistu 11.12.2015 16:32
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

EU:n komission aie ehdottaa yhteisten pysyvien rajavalvontajoukkojen perustamista on arka asia. Rajavalvonta kuuluu valtioiden omaan päätösvaltaan, sanoo brittiläisen Financial Times -lehden Unkarin ja Balkanin kirjeenvaihtaja MTV:n Uutisille.

– Vaikea sanoa syntyykö sopimusta. Tämä on hyvin kiistanalainen ehdotus. Rajavalvonta menee todellakin valtion itsenäisen päätösvallan ytimeen, toimittaja Andrew Byrne arvioi. 

On myös vielä mahdotonta sanoa, auttaisivatko yhteiset rajajoukot, koska EU on ennenkuulumattoman tilanteen edessä. Ihmisiä ei ole tässä mitassa aiemmin Eurooppaan tullut, hän sanoo.

Komission ehdotuksen mukaan uudet pysyvät joukot ja rannikkovartiosto voisivat tarvittaessa toimia EU:n ulkorajoilla vaikka ilman jäsenmaan suostumusta. Valtuutuksen tehtäville antaisi komissio.

Niillä olisi myös valtuudet muun muassa karkottaa luvatta EU:ssa olevat henkilöt. Ne kuitenkin olisivat aina toiminta-alueensa jäsenmaan kansallisten lakien alaisia. 

– Rajajoukot olisivat (hyväksytyksi tultuaan) osa isompaa ratkaisua, Byrne arvioi. Hän osallistui Helsingissä Ulkopoliittisen instituutin UPI:n järjestämään pakolaisseminaariin. 

Frontexin tilalle

Yhteisistä rajajoukoista on puhuttu unionissa jo vuosia, tuloksetta. Nykyinen rajavalvontavirasto Frontex voi toimia vain jäsenmaiden pyynnöstä ja tukena. Uudet joukot korvaisivat Frontexin.

Turvapaikanhakijatilanteen ryöpsähdettyä tänä vuonna massiiviseksi, myös Suomi joutuu miettimään uusia ratkaisuja.

– Kyllähän tässä on käynyt niin, että me kaikki olemme tulleet yllätetyiksi, että tällaista voi näin laajassa mitassa tapahtua. Silloin on tietysti hyvä, että mietitään jotain sellaista jolla ainakin tulevaisuudessa kyetään näihin vastaamaan, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän uskoo, että EU kykenee hoitamaan tilanteen.  

Talvi ei vielä pysäyttänyt tulijoita

Turvapaikkaa hakevien määrän on uskottu laskevan talven tullessa. 

– Arvioitiin, että kun tulee talvi ja lämpötila laskee, harvempi haluaa lähteä ylittämään merta. Näin ei ole ainakaan vielä käynyt. Jokainen nyt nopeita ennusteita tekevä on rohkea, Byrne sanoo. 

Euroopassa tiedotusvälineiden huomio on kiinnittynyt Turkista Kreikan kautta tuleviin turvapaikanhakijoihin. 

– Välimeren keskistä reittiä (Pohjois-Afrikasta Italiaan) tulee 60 000 turvapaikanhakijaa kuukaudessa, muistuttaa UPI:n tilaisuudessa Leonhard den Hertog Brysselissä sijaitsevasta CEPS-tutkimuslaitoksesta.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat