Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut fysioterapeutti Jaana Koskinen kertoi kokonaisvaltaisen kohtaamisen olevan avainasemassa muistisairaiden kanssa.
Kuntoutustoimintaa ei järjestetä enää vain sairaaloissa ja laitoksissa vaan myös kuntoutettavien kotona. Ikääntyvien fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti Jaana Koskinen kertoo, että kotikuntoutuksen tavoitteena on pystyä asumaan omassa kodissa mahdollisimman pitkään.
– Kotikuntoutus on toimintaa siellä arjessa, omassa kodissa, omassa toimintaympäristössä. Kotikuntoutuksella pyritään löytämään voimavaroja, joilla pystyy selviämään omassa kodissa.
Kotona piilee usein vaaranpaikkoja, joita niihin tottunut ei huomaa. Aluksi arvioidaan yhdessä asiantuntijan kanssa kodin turvallisuus ja sopivuus iäkkäälle asukkaalle.
– Onko syytä liikkumisen suhteen ehkä muuttaa tavaroiden paikkaa tai voidaanko ehkä sitten mattojen kanssa tehdä jotain, valaistuksen kanssa, tarvitaanko kahvoja kylppäritoimintoihin tai muita apuvälineitä, joilla tuetaan sitä turvallista liikkumista.
Kotikuntoutuskäynneillä tehdään myös liikkuvuuteen ja tasapainoon liittyviä harjoituksia. Enimmillään tunnin kestävän käynnin aikana pyritään siihen, että harjoittelua tulisi tehtyä vähintään puolet ajasta.
Ikääntyvien lisäksi Koskisen erityisosaamisaluetta on muistisairaiden kuntoutus. Koska hoito tulee henkilökohtaiseen ympäristöön, on tärkeää kohdata jokainen asiakas kokonaisvaltaisesti ihmisenä. Koskinen toivookin, että myös työntekijät muistaisivat tämän kiireen keskellä.
– Että osattas siitä huolimatta, et meillä on lyhyt aika, hetkeksi pysähtyä ja nähdä sen ihmisen tarpeet.
Myös yhteistyö kuntoutettavan läheisten kanssa on tärkeää. Tällöin voi tulla ilmi myös kuntoutukseen vaikuttavia asioita muistisairaan arjesta.
– He ovat yhtä tärkeitä (kuin kuntoutettava), koska muistisairaus on usein koko perheen sairaus.
Minkälaisia harjoituksia kotikuntoutuksessa tehdään? Katso koko lähetys!