Tehokuntoutus vie eri terveysalan ammattilaisten osaamisen asiakkaan kotiin.
Raajasta luopuminen ei ole helppo päätös. Kokkolassa asuva Reijo Voutilainen kuitenkin ymmärsi, että vaihtoehtoja ei ole: diabeteksen tuoma tulehdus ei hellittänyt.
Ensimmäinen jalka leikattiin polven alapuolelta viime vuoden huhtikuussa, toinen vuotta myöhemmin.
– Olihan se outoa, kun jalka oli poissa. Ei osannut tehdä oikein mitään, Voutilainen muistelee.
Kahden proteesin ja apuvälineiden ansiosta amputaatio ei vienyt 70-vuotiaan eläkeläisen liikuntakykyä. Nyt hän puuhaa kotona ja pärjää arjessa itsekseen, myös autolla.
– Maratoonaria ei enää tule, mutta ei se ole tarvekaan, Voutilainen toteaa.
Osansa parantumisessa on Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän Soiten tarjoamalla tehokuntoutuksella. Kummankin leikkauksen jälkeen Voutilainen sai apua kotonaan esimerkiksi sairaanhoitajilta ja fysioterapeuteilta.
Kotona kovempi motivaatio
Aluksi Voutilainen piti nostaa aamuisin sängystä pois ja laittaa illalla sänkyyn. Kun proteesi saatiin paikoilleen, häntä kuntoutettiin jumppaliikkein ja apuvälinein.
Lisäksi ruokavalio saatiin kuntoon, mikä edesauttoi voimien karttumista. Nyt mies seuraa sokereitaan enemmän kuin ennen leikkausta ja pärjää itsekseen kotona apuvälineiden avulla.
Pyörätuoliin hänellä ei ollut aikomustakaan jäädä.
– En ole vaipunut synkkyyteen ja ajatellut, että tämä on elämän loppu.
Voutilainen arvelee, että sairaalassa kuntoutuminen olisi ollut hitaampaa kuin kotona. Kotona motivaatio tehdä asioita itse on hänen mielestään kovempi kuin sairaalassa.
Monen osaajan yhteenliittymä
Kotikuntoutuksen tehoon uskovat myös Soiten Hoivan ja Hoidon toimialuejohtaja Maija Juola ja palveluesimies Anne Tunkkari. Juolan mukaan sekä tutkimus että arkikokemus ovat osoittaneet, että erityisesti iäkkäiden toimintakyky romahtaa sairaalajaksojen aikana.
Kokkolassa perustettiin vuonna 2015 moniammatillinen kuntoutumisyksikkö, joka auttaa kuntoutujia kodeissaan. Nyt mukaan ollaan ottamassa muitakin alueen kuntia, koska Kokkolan kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut ovat osa tämän vuoden alussa toimintansa aloittanutta Soitea.
Kuntoutujan tukipaketti kootaan asiakkaan tarpeiden mukaan, eikä ylärajaa hoidon määrälle ole. Vierailuja tekevät lähi- ja sairaanhoitajat sekä toiminta- ja fysioterapeutit. Kokonaisuutta johtaa lääkäri.
Kokeilu alkoi pienellä. Kokemusten myötä luotiin sisäänottokriteerit: asiakkaan on esimerkiksi sitouduttava itse kotikuntoutukseen, ja kodin on oltava turvallinen. Alkuun asiakkaiden ikäraja oli 75, josta se asteittain laski ja sitten poistettiin kokonaan.
Ruokapöydästä jumppasaliin
Palveluesimies Tunkkari huomauttaa, että kotikuntoutuksen yksi ehdoton etu on se, että kotona ammattilaiset näkevät asiakkaan elämäntyylin laajemmin kuin sairaalassa. Asiakkaita myös ohjataan esimerkiksi päivätoimintaan, jumpparyhmiin ja erilaisten tukipalveluiden pariin.
– Usein se, mikä tuo asiakkaan sairaalaan, voi olla ongelmista pienin. Esimerkiksi ruokavalioon liittyvä ohjaus on arkipäiväistä mutta merkityksellistä.
Juola korostaa, että tehokuntoutus ei ole yksi kotiuttamisreitti vaan nimenomaan kuntoutustoimintaa.
– Tässä tavoitellaan sitä, että ne ihmiset, joilla on riski joutua ympärivuorokautiseen hoitoon sairaalajakson jälkeen, voisivat kuntoutua ja elää täyttä elämää omassa kodissaan.