Näytön suuruus kerrotaan normaalisti sen lävistäjän mitan perusteella. Oli sitten kyse puhelimen, tabletin, tietokoneen tai television näytöstä, sen koko ilmaistaan lävistäjän mittana. Mittäyksikkönä käytetään normaalisti tuumia, vaikka monet valmistajat kertovat mitan myös senttimetreinä.
Miksi kerrotaan lävistäjän mitta eikä näytön pinta-alaa? Tähän on vaikea vastata, mutta tapa on vain yleistynyt. Puhelimien näyttöjen koon vertailu on ollut sikäli helppoa, että lähes kaikki puhelimet käyttävät 16:9-kuvasuhdetta. Tällöin tuumamittoja voi vertailla keskenään ja kertoa suoraan, kumman puhelimen näyttö on suurempi.
Uudet Galaxy S8 -puhelimet ja LG G6 käyttävät kuitenkin uudenlaisia kuvasuhteita, joten näyttöjen kokojen vertailu hankaloituu ilman laskutoimituksia. Samsung käyttää uutuuspuhelimissa 18,5:9-kuvasuhdetta ja LG G6:ssa käytetään 18:9- tai toisin sanoen 2:1-kuvasuhdetta.
Vaikka Samsung Galaxy S8:ssa on 5,8 tuuman kosketusnäyttö, ei se ole juurikaan suurempi esimerkiksi Huawei Mate 9 Pron tai Nokia 6:n 5,5 tuuman kosketusnäyttö.
Puhelinten näyttöjen kokoja neliösenttimetreinä
- Galaxy S8 / 5,8 tuumaa: 84,48 cm²
- Nokia 6 / 5,5 tuumaa: 82,96 cm²
- Galaxy S8+ / 6,2 tuumaa: 97,98 cm²
- Mate 9 / 5,9 tuumaa: 95,63 cm²
- LG G6 / 5,7 tuumaa: 83,85 cm²
Näin ollen Nokia 6:n näyttö on todellisuudessa vain 1,8 prosenttia pienempi kuin Galaxy S8:n näyttö ja 1,1 prosenttia pienempi kuin LG G6:n näyttö. Sama huomataan Galaxy S8+:n ja Huawei Mate 9:n kohdalla: Mate 9:n näyttö on vain 2,4 prosenttia pienempi.
Ulkomittojen suhteen tilanne on kuitenkin erilainen. Esimerkiksi Galaxy S8:n etupuoli on reilut 13 prosenttia pienempi kuin Nokia 6:n etuosa ja Galaxy S8+ on 5,4 prosenttia pienempi kuin Huawei Mate 9.
Suuret valmistajat ovat nyt ottaneet ensimmäisen askeleen uuden kuvasuhteen puolesta. Aika näyttää, yleistyvätkö pitkulaisemmat näytöt puhelimissa. Ainakin niiden avulla valmistajat ovat saaneet näytön ympärillä olevia reunuksia pienemmiksi ja nyt näytöt peittävät aiempaa enemmän puhelimen etupuolesta.
Mikäli uudenlaiset kuvasuhteet, 18,5:9 ja 2:1, yleistyvät, tulee puhelimien näyttöjen kokojen vertailusta aiempaa työläämpää, kun pelkkiä tuumia ei voi vain vertailla keskenään. Jos esimerkiksi Samsung lähtisi mainostamaan, että sen 5,8 tuuman näyttö mahtuu pienempään pakettiin kuin kilpailijoidensa 5,5 tuuman näytöt, kannattaa muistaa, ettei näyttöjen kokoero ole oikeasti kovinkaan suuri.