Gambiassa valtaan takertuneen presidentin Yahya Jammehin kanssa on neuvoteltu syrjään astumisesta. Neuvottelut jatkuivat pitkälle iltaan Suomen aikaa.
Illan aikana uusi presidentti Adama Barrow ehti jo kertaalleen ilmoittaa Twitter-tilillään, että Jammeh on suostunut luopumaan vallasta, mutta tviitti poistettiin noin tunnin kuluttua sen julkaisusta.
Gambiaa yli 20 vuotta hallinnut Jammeh ei ole suostunut luopumaan tehtävistään, vaikka hän hävisi presidentinvaalit joulukuussa. Uusi presidentti Barrow vannoi torstaina virkavalansa Gambian Senegalin-lähetystössä.
Senegal ja neljä muuta Länsi-Afrikan maata ovat lähettäneet Gambiaan joukkoja uuden presidentin Barrow'n tueksi. Afrikkalaisjoukot ovat uhanneet puuttua tilanteeseen sotilaallisesti, mutta vielä perjantai-iltaan mennessä ne eivät olleet ryhtyneet toimiin.
4:00
Kun uhka saadaan täältä pois, se on valtava historiallinen askel
YK:n pakolaisjärjestö kertoi perjantaina, että yli 45 000 ihmistä on paennut Gambiasta Senegaliin poliittisen kriisin takia. Lisäksi 800 ihmistä on paennut Guinea-Bissauhun. Myös maassa oleskelleet turistit ovat pääosin lähteneet.
Gambiassa osittain asuva kääntäjä Jaana Kapari-Jatta kuvaili STT:lle, että kaikkialla oli perjantaina lähes autiota. Esimerkiksi kaupat, ravintolat ja muut ajanviettopaikat olivat suljettuja.
– Osa pysyttelee sisätiloissa varmuuden vuoksi, sillä on pelätty levottomuuksia, Kapari-Jatta kertoi.
Hänen mukaansa tunnelmat olivat odottavat, mutta myös hieman surulliset turistikadon takia.
– Turismi on valtavan tärkeä tulonlähde tälle maalle. Ihmiset elävät jo nyt kädestä suuhun, millä he nyt elävät? Kammottavan jäljenhän tämä (poliittinen kriisi) teki.
Kapari-Jatta uskoi ratkaisun vielä tulevan.
– gUskon, että Gambiaan syntyy demokratia, ajat muuttuvat ja tämä maa alkaa kukoistaa. Kun uhka saadaan täältä pois, se on valtava historiallinen askel, Kapari-Jatta sanoi.
Matkatoimisto Tjäreborg lennätti perjantaina noin 300 suomalaisturistia kotiin Gambiasta.