Gambiassa osittain asuva Jaana Kapari-Jatta on parhaillaan gambialaisella rannalla. Tavallisesti siellä on satoja ihmisiä, mutta tällä hetkellä rannalla on Kapari-Jatan lisäksi vain noin kymmenen muuta ihmistä. Muutoinkin kaikkialla on lähes autiota. Lisäksi kaupat, ravintolat ja muut ajanviettopaikat ovat suljettuja.
– Osa pysyttelee sisätiloissa varmuuden vuoksi, sillä on pelätty levottomuuksia, Kapari-Jatta kertoo.
Taustalla on Gambian poliittinen kriisi, joka sai alkunsa, kun vaalit hävinnyt presidentti Yahya Jammeh kieltäytyi astumasta syrjään. Senegal ja neljä muuta Länsi-Afrikan maata on lähettänyt Gambiaan joukkoja uuden presidentin Adama Barrowin tueksi.
4:00
Jammehia on vaadittu luopumaan vallasta tänään, tai muuten afrikkalaisjoukot puuttuvat tilanteeseen sotilaallisesti. Kapari-Jatta kuvailee tilannetta odottavaksi.
– Aika monet alkavat olla kärsimättömiä. Vaikuttaa siltä, että ihmiset haluavat asioiden päättyvän ja entisen presidentin poistuvan paikalta.
Kapari-Jatan mukaan tunnelmat ovat myös hieman surulliset turistikadon takia.
– Turismi on valtavan tärkeä tulonlähde tälle maalle. Ihmiset elävät jo nyt kädestä suuhun, millä he nyt elävät? Kammottavan jäljenhän tämä (poliittinen kriisi) teki.
1:51
Turistien lisäksi maasta on lähtenyt yli 45 000 ihmistä Gambiasta Senegaliin, kertoo YK:n pakolaisjärjestö. Lisäksi 800 ihmistä on paennut Guinea-Bissauhun.
Kapari-Jatta uskoo, että entinen presidentti on kyllä lähdössä, mutta tämä haluaa vielä neuvotella siitä, mitä omaisuutta saa mukaansa. Hän arvioi, että ratkaisu tulee vielä tänään.
– Uskon, että Gambiaan syntyy demokratia, ajat muuttuvat ja tämä maa alkaa kukoistaa. Kun uhka saadaan täältä pois, se on valtava historiallinen askel, Kapari-Jatta sanoo.