Kouluisku Gazaan surmannut jopa 100 ihmistä – Israelin mukaan isku tehtiin Hamasin komentokeskukseen

Israelin tekemä kouluisku on surmannut yli sata ihmistä Gazan kaupungissa, kertoo qatarilaismedia al-Jazeera lähteidensä mukaan. Äärijärjestö Hamasin alainen Gazan väestönsuojeluvirasto kertoi aiemmin, että iskussa on kuollut 90–100 ihmistä.

Israelin mukaan Hamasin ilmoittama uhriluku ei vastaa sen omia tietoja.

Kuolleiden joukossa on naisia, lapsia ja vanhuksia.

Viraston edustaja kertoo uutistoimisto AFP:lle, että iskussa on lisäksi loukkaantunut kymmeniä ihmisiä. Hänen mukaansa kouluun osui kolme Israelin rakettia.

Edustaja kuvaili aiemmin iskua kammottavaksi verilöylyksi ja sanoi osan ruumiista syttyneen tuleen. Hänen mukaansa tulipaloa on pyritty saamaan hallintaan, jotta kuolleiden ruumiit voitaisiin käydä noutamassa ja loukkaantuneet pelastaa.

BBC:n mukaan iskun kohteena olleessa Al-Taba'een koulussa oli yli 1 000 ihmistä. Koulu oli hiljattain ottanut vastaan kymmeniä Beit Hanounin kaupungista pakenemaan joutuneita ihmisiä.

Al-Jazeeran mukaan palestiinalaisia on jäänyt loukkuun palavaan kouluun.

Israelin asevoimien mukaan koulussa oli Hamasin komentokeskus, jossa toimi noin 20 Hamasin ja Islamilaisen jihadin jäsentä. Asevoimat sanoi kohdistaneensa täsmäiskun koulussa toimineisiin Hamasin taistelijoihin.

Al-Taba'een koulu toimii myös moskeijana. Israelin rakettien kerrotaan osuneen kouluun kesken aamurukousten. Al-Jazeeran tietojen mukaan isku osui koulun rukoushuoneeseen, jossa oli noin 250 ihmistä.

Qatar vaatii selvitystä

Euroopan unionin ulkosuhteista vastaava Josep Borrell kertoo olevansa kauhuissaan Israelin tekemästä iskusta.

– Olen kauhuissani kuvista Israelin iskun kohteeksi joutuneesta koulusta Gazassa. Ainakin 10 koulua on joutunut kohteeksi viime viikkoina. Näille verilöylyille ei ole mitään oikeutusta, Borrell kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

YK:n erityisraportoija Francesca Albanese syytti iskun jälkeen Israelia kansanmurhasta, jota se toteuttaa Yhdysvaltain ja Euroopan aseilla.

– Israel toteuttaa palestiinalaisten kansanmurhaa yksi kaupunginosa kerrallaan, yksi sairaala kerrallaan, yksi koulu kerrallaan, yksi pakolaisleiri kerrallaan, yksi "turva-alue" kerrallaan, Albanese kirjoitti X:ssä.

Israel on jo pitkään arvostellut Albanesea ja hänen toimeksiantoaan.

Qatar ilmoitti iskun jälkeen, että se vaatii kiireellistä riippumatonta selvitystä Israelin tekemistä toistuvista iskuista kouluihin ja turvapaikkoihin Gazassa.

Qatar toimii yhtenä välittäjämaana Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisissä rauhanneuvotteluissa. Israel suostui aiemmin tällä viikolla jatkamaan aseleponeuvotteluja Hamasin kanssa ensi viikolla.

Lukuisia kouluiskuja kesän aikana

Torstaina gazalaisviranomaiset kertoivat Israelin iskeneen kahteen kouluun Gazan kaupungissa. Iskuissa kuoli viranomaisten mukaan parisenkymmentä ihmistä. Israelin asevoimat sanoi tuolloinkin iskeneensä Hamasin komentokeskuksiin.

Israel on tehnyt kesän aikana lukuisia iskuja kouluihin Gazan alueella, minkä lisäksi Israel on lokakuun alun jälkeen iskenyt muun muassa sairaaloihin sekä muuhun siviili-infrastruktuuriin. 

Israelin asevoimat on syyttänyt Hamasin käyttävän siviilikohteita taistelijoiden piiloina ja komentajien johtopaikkoina. Hamas on kiistänyt Israelin syytökset.

Kouluissa ja niiden ympäristössä on usein majoittunut palestiinalaisia, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa Israelin hyökättyä Gazaan.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israel on surmannut Gazassa noin kymmenen viime kuukauden aikana ainakin lähes 40 000 ihmistä.

Israel alkoi moukaroida Gazaa raunioiksi iskuillaan sen jälkeen, kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt tekivät hyökkäyksen Israeliin lokakuun alkupuolella. Israelilaisviranomaisten lukuihin perustuvien AFP:n laskelmien mukaan hyökkäyksessä sai surmansa noin 1 200 ihmistä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 15.24.

Lue myös:

    Uusimmat