Smithsonian tutkimuskeskus (Smithsonian Conservation Biology Institute) Virginiassa on keskittynyt uhanalaisten lajien suojeluun, tutkimukseen ja hoitoon. Yksi tutkimuskohteista on nopeasti uhanalaistunut gepardi. Niitä on jäljellä luonnossa enää noin 7500.
Tutkimuskeskuksessa on syntynyt maaliskuussa peräti kaksi gepardipoikuetta, yhteensä 10 poikasta. Kolmiviikkoiset poikaset pääsevät terveystarkastukseen.
– Se on vähän vaikeaa, kun pennut eivät halua istua paikoillaan. Tämä painaa 1,75 kiloa, toteaa biologi Adrienne Crosier saatuaan pennun punnittua.
Gepardien määrä vähenee
Crosier johtaa gepardien tutkimusohjelmaa. Hän sanoo, että jokaisella gepardinpoikasella on oma luonteensa jo pienestä pitäen.
– Toiset ovat ärhäkämpiä, toiset rennompia luonteeltaan.
Gepardien määrä on vähentynyt nopeasti 2000-luvulla ja laji on uhanalaistunut. Nyt niitä on jäljellä luonnossa noin 7500.
– Kun aloitin gepardien kanssa työskentelyn 15 vuotta sitten, niitä oli vielä jäljellä 10-12 000. Määrä on pienentynyt todella nopeasti, huomauttaa Crosier.
Yksi syy lajin ahdinkoon on sopivien elinympäristöjen katoaminen. Gepardeja myös salametsästetään. Smithsonian kaksi gepardipoikuetta ovat pieni valopilkku synkkien uutisten keskellä.
Gepardi on maailman nopein maanisäkäs. Gepardin huippunopeudeksi on ilmoitettu 114 kilometriä tunnissa.