Neitseellinen lisääntyminen on eläinkunnassa hyvin harvinainen ilmiö. Sitä on tavattu käärmeiden lisäksi muun muassa haiden ja hämähäkkien keskuudessa.
10-vuotiaasta saakka matelijoita harrastanut sastamalalainen matelijayrittäjä Aleksi Forss, 25, koki kesäaamuna elämänsä yllätyksen: hänen kymmenvuotias tiikeripytoninsa Tikru oli pyöräyttänyt yön aikana neljäkymmentä munaa.
Yllättävän asiasta teki se, ettei Forssin naaraspyton ole koskaan ollut tekemisissä koiraspytoneiden kanssa. Forss on omistanut sen vuodesta 2013 lähtien, jolloin se oli vielä lisääntymiskyvytön.
– Koko ajan se on ollut yksin, eli tämä tuli minullekin aivan yllätyksenä. Enemmän odotin, että se olisi vääntänyt ison tortun, mutta tulikin neljäkymmentä munaa!
Tieteelle mysteeri
Tällainen partenogeneesiksi kutsuttu ilmiö on hyvin harvinainen. Forss otti tapauksen myötä asiasta selvää, ja sai tietoonsa yhden vastaavan tapauksen.
Vuonna 2003 tiedelehti Heredity kertoi neitseellisesti synnyttäneestä tikeriboasta. Tutkimuksessa todetaan sen jälkeläisten olleen kuin klooneja emostaan.
National Geographic uutisoi vuonna 2014 kentuckylaisesta verkkopythonista Thelmasta, joka synnytti itsekseen kuusi poikasta.
Ilmiö on yhä suurilta osin tieteelle mysteeri, mutta neitseellistä sikiämistä on löydetty käärmeiden lisäksi esimerkiksi lintujen ja haiden keskuudessa. Myös monet hyönteiset ja hämähäkit ovat kykeneviä synnyttämään itsekseen.
Kentuckyn eläintarhan edustajat arvelevat, että heidän käärmeensä kykeni moiseen temppuun optimaalisten olosuhteiden takia. Käärmettä oli syötetty hyvin, minkä lisäksi se sai elää leveästi mukavan lämpimissä olosuhteissa.
Tikrun munat hedelmättömiä kolmea lukuun ottamatta
Hyvät olosuhteet ovat tärkeitä myös hautomisvaiheessa, sanoo Aleksi Forss.
– Tiikeripytonin hautoma-aika on noin 60–90 päivää. Se on pitkä aika, sillä hautomisen onnistumiseksi lämmön ja kosteuden tulisi pysyä tasaisina.
Erityisen tärkeitä ne ovat tässä tapauksessa. Suurin osa kaksi viikkoa sitten tulleesta munakatraasta on hedelmättömiä, kolmea lukuun ottamatta.
– Hedelmättömät munat alkavat homehtua, joten ne kannattaa poimia pois. Ja aika hyvin käärmeet osaavat itsekin katsoa, mitkä munat ovat terveitä ja mitkä eivät.
”Tiikeripyton ei ole joka yksiön lemmikki”
Forss ei ole vielä miettinyt, mitä tekee, jos poikaset syntyvät terveinä.
– Yhden pidän varmaankin itselläni. Ja pitää niitä kahta muutakin ensin tarkkailla, että ovat varmasti terveitä.
Se jälkeen Forss luultavasti myy poikaset eteenpäin. Hän pyörittää Sastamalan Vammalassa The Snake Room -nimistä matelijaliikettä.
Tiikeripyton on kuitenkin haastava lemmikki: se kasvaa noin kolmimetriseksi ja painaa kymmeniä kiloja. Tikru on 35-kiloinen jötkäle.
– Onneksi näitä ei ole lemmikkeinä hirveän paljon! Nämä vaativat yllättävänkin ison tilan. Ne eivät ole joka yksiön lemmikkejä, Forss hekottaa.