Istahdat olohuoneesi sohvalle tarkoituksena katsella älytelevisiolla Netflixiä. Yhteys kuitenkin pätkii pahasti, sillä Wifi-tukipisteesi sijaitsee toisella puolella asuntoa. Tökkivä yhteys harmittaa, ja samalla mieleen juolahtaa, että voisiko Wifiä hyödyntää ylipäänsä tehokkaammin.
Googlen Wifi Mesh -järjestelmä lupaa toimittaa ratkaisun yllämainittuun pohdiskeluun – ja kokeilumme perusteella myös onnistuu siinä kiitettävästi.
Kolme purkkia hoitaa homman
MTV Digin testiin saapui kolme rasvapurkin näköistä koteloa, joiden kyljessä hohtaa futuristinen sininen viiva. Purkit asetellaan eri puolille asuntoa ja yksi niistä kytketään kiinni modeemiin. Purnukat luovat keskenään yhteisen verkon ja ulottavat näin langattoman verkon tehokkaasti kodin etäisimpäänkin nurkkauseen. Järjestelmä kykenee päättelemään aina nopeimmat yhteyspisteet kullekin verkkoon liitetetylle laitteelle.
Mutta tämä on vasta alkua sille, mitä Googlen järjestelmä kykenee tekemään. Purnukat nimittäin pitävät sisällään joukon älykkäitä ratkaisuja, joita ohjataan kännykkään ladattavan helppokäyttöisen Google Wifi -ohjaussovelluksen kautta.
Vieraille oma verkko ja oikeuksia käyttää laitteitasi
Google Wifin avulla voi luoda kädenkäänteessä vieraita varten erillisen vierasverkon. Vierasverkkoon kytkeytyneille voidaan jakaa käyttöoikeuksia kodissasi oleviin langattomiin laitteisiin, kuten vaikkapa älytelevisioon tai Philipsin Hue -valaistusjärjestelmään. Vieraat pääsevät käyttämään kodin laitteita siirtymällä nettiselaimellaan On.Here-palveluun.
Ohjaussovelluksen kautta käyttäjä pääsee myös kätevästi näkemään, mitkä laitteet ovat kytkettynä verkkoon ja kuinka paljon tiedonsiirtoa ne käyttävät. Sen avulla voi lisäksi mitata verkkoyhteyden nopeuden ja asettaa haluttujen laitteiden tiedonsiirron etusijalle.
Sovellus on erittäin kätevä myös lapsiperheille, koska sen avulla voi estää haitallisia verkkosivuja tai säätää verkkoyhteyden toimintaa niin, että lapset eivät pääse käyttämään verkkoa vaikkapa ruoka-aikaan tai myöhään illalla.
Googlen Wifi-järjestelmään on myös sisäänrakennettuna useita suojausominaisuuksia, kuten palomuuri, WPA2-salaus, automaattiset ohjelmistopäivitykset ja TLS-salaus.
Todella helppokäyttöinen ja samalla toimiva ratkaisu joka kotiin
Koko järjestelmän käyttö on ajateltu niin, että käyttäjän ei tarvitse hankkia itselleen harmaita hiuksia asetusviidakoissa. Kokeilussamme Google Wifi selviää puhtain paperein helppokäyttöisyydessään.
Ohjaussovellus on erittäin looginen, yksinkertainen ja intuitiivinen. Se neuvoo käyttäjää niin, että käyttöön ei tarvita minkäänlaista teknistä tuntemusta.
Järjestelmä toimii luotettavasti joka käänteessä ja sen avulla asuntoon saa todellakin luotua tehokkaasti tykittävän langattoman verkon kauttaaltaan. Helppokäyttöinen vierasverkko ja laitteiden hallinnan oikeuden antaminen vieraille toimii niin ikään hienosti.
Käytännössä Google Wifin hienous piilee siinä, että käyttäjä ei välttämättä edes tajua operoivansa monipuolista langatonta verkkojärjestelmää - kaikki toimii vain yksinkertaisesti niin kuin haluaa. Ja juuri näinhän älykkäiden järjestelmien pitääkin toimia.
Kokeilussamme oli kolme tukiasemaa, mutta yksikin tukiasema riittää pieneen asuntoon. Toisaalta tukiasemia voi hankkia tarvittaessa vaikka kuusi kappaletta laajaan tilaan. Kaikki näkyy käyttäjälle vain yhtenä kitkattomana ja nopeasti toimivana langattomana verkkona.
Usean purkin toteutus pääsee paremmin oikeuksiinsa
Tukiasemapurnukat ovat rakenteeltaan turhan muoviset, siis juuri sellaiset kuin ne olisi rakennettu vaimon kasvorasvapurkin sisään. Mutta ne näyttävät kuitenkin Applemaisen minimalistisilta ja purkin keskellä kulkeva sininen valojuova antaa futuristisen silauksen.
Yhden tukiaseman sisältävä, pienempään asuntoon suunnattu ratkaisu maksaan noin 140 euroa. Järjestelmä pääsee kuitenkin parhaiten oikeuksiinsa suuremmissa asunnoissa useamman tukiaseman muodostamana verkkona. Kolmen tukiaseman sisältävä paketti maksaa 370 euroa. Hinta on kieltämättä korkeahko, mutta toisaalta sillä rahalla saa monipuolisen ja helppokäyttöisen Wifi-järjestelmän, joka kattaa koko asunnon.
Langaton verkko kertoo paljon käyttäjästään
Koska tieto on valtaa, herää kuitenkin kysymys, että kuinka paljon dataa langaton verkko lähettää Googlelle kodin järjestelmistä ja niiden käytöstä. Ja tietenkin sama kysymys pätee kaikkiin palveluntarjoajiin.
Googlen Wifi-sovelluksesta saa kyllä napattua käyttöä koskevia tietojenvälitysominaisuuksia pois päältä (tiedonkeräysasetukset ovat oletuksena päällä), mutta aina jää kuitenkin se pieni epäilys siitä, että mitä tietoja käyttäjästä on mahdollista kerätä.