Kodin älyvalaistuksesta on kovaa vauhtia tulossa arkipäivää. Ajatus siitä, että kodin valaistuksen saa kytkettyä kännyköiden ohjailtavaksi on kieltämättä kiehtova. Monia silti askarruttanee kysymys siitä, että onko valaistuksen ohjaaminen älylaitteilla kuitenkaan se helpoin vaihtoehto.
Monesti vanhat konstit ovat kätevämpiä kuin pussillinen uusia ja äkkiseltään ajateltuna sananlasku pitää hyvin kutinsa valaistuksen kanssa: Tuskin kukaan valittaa siitä, että lampun virtakytkintä olisi hankala käyttää, mutta moni kyllä saa harmaita hiuksia monimutkaisista älypuhelinsovelluksista.
MTV Digi otti kokeiluun Philipsin upouuden Hue Gen 2 -sovelluksen, jonka avulla kodin älyvalaisimia voi ohjata kännykän kautta. Sovellus tuli saataville juuri tänään, mutta MTV Digi tutustui sovellukseen jo ennakkoon. Philipsin mukaan uusi sovellus on aiempaa helpompi käyttää. Sovellus on saatavilla iOS ja Android-laitteille.
Testasimme Hue Gen 2 -sovellusta Philipsin älyvalaisinjärjestelmällä. Kokoonpanoomme kuului kolme väriään ja kirkkauttaan vaihtavaa led-lamppua, sekä akulla varustettu tunnelmavaloa luova Go-valaisin. Lisäksi järjestelmään kuului Hue Bridge- ohjausboksi, joka tarvitaan valaisimien langattomaan käyttöön älylaitteilta.
Järjestelmän pääperiaate on yksinkertainen: Hue Bridge kytketään kodin langattomaan verkkoon ja Hue Gen 2 -sovellus ladataan kännykkään tai tablettiin. Sovellus tunnistaa verkon alueella olevat älyvalaisimet, jonka jälkeen ne kytketään sovelluksesta käyttöön.
Philips Hue Gen 2 -sovelluksen uutuusominaisuuksia:
Rooms: Yhden huoneen tai alueen valoja voi hallita samaan aikaan ja viiveettömästi.
Routines: Rutiinit antavat mahdollisuuden muodostaa valaistusaikatauluja tukemaan päivittäistä toimintaa alkaen aina aamulla heräämisestä nukahtamiseen asti illalla.
Scenes: Sovellus poimii minkä tahansa valitun kuvan väripaletin, ja valitsee siitä automaattisesti viisi parasta väriä tunnelmavalaistuksen luomiseksi. Lisäksi voidaan luoda omia uniikkeja valaistustiloja valitsemalla valo ja sille haluttu väri.
Widgetit: Widgetin avulla valojen käyttäjä saa helpon pääsyn suosituimpiin valaistusasetuksiin. Kännykän kotisivun alasvetovalikkoon voidaan liittää jopa 10 widgettiä, joissa voidaan yhdistellä eri huoneita ja valaistustiloja nopeata käyttöä varten.
Uuden Gen 2 -sovellusversion visuaalinen ilme on miellyttävän selkeä ja tasapainoinen aiempaan versioon verrattuna.
Mielenkiintoisista uutuusominaisuuksista mainittakoon Rooms, Routines, Scenes ja Widgetit.
Ei alkuun niin intuitiivinen kuin toivoisi
Philips kertoo pyrkineensä kehittämään uutta Gen 2 -ohjaussovellusta aiempaa intuitiivisemmaksi, mutta ensimmäinen havaintomme oli, että sovelluksessa on melkoinen määrä erilaisia valikoita ja asetuksia, jotka valitettavasti samalla hankaloittavat käyttöä.
Kokonaisuuden hahmottamiseen ja asetusten tekemiseen tarvitaankin alkuun käyttäjältä kärsivällisyytä.
Asetusten ja toimintojen paljous saattaakin alkuun vieraannuttaa teknologiakammoa potevat käyttäjät luotaan.
Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan ja lopulta valikkorakenne alkaa vaikuttaa loogiselta ja helpolta käyttää. Sovellus tarjoaa lopulta valtavasti ominaisuuksia kodin valaistuksen ohjaamiseen ja asetusten tekemiseen.
Valaistusjärjestelmän voi esimerkiksi asettaa puhelimen paikannustietojen avulla kytkeytymään päälle automaattisesti silloin kun käyttäjä lähestyy kotiaan. Samoin valot voidaan asettaa sammumaan automaattisesti käyttäjän lähdettyä pois kotoaan.
Valaistusta voi ohjailla myös kotiverkon ulkopuolelta netin kautta, jolloin esimeriksi mahdollisia murtovarkaita saadaan hämättyä.
Valaistuksen värisävyä ja kirkkautta voi säätää mielin määrin, halutessaan vaikka yksi lamppu kerrallaan tai esimerkiksi huonekokonaisuuksina. Käyttäjä voi sovelluksesta käsin katsoa vaikka kuvagalleriassaan olevia omia kuviaan ja antaa sovelluksen määrittää kodin valaistus lempikuvissa näkyvien värisävyjen mukaisesti.
Ääniohjattava valaistus on todella cool
Yksi Hue-sovelluksen todella makea ominaisuus on mahdollisuus ohjata valaistusta puheen avulla. Tämä onnistuu mikäli sovellusta käyttää Applen iOS -laitteella.
Siri-ääniapurin kautta halutut valot tai vaikkapa mieluisat valaistusteemat voi ottaa käyttöön lausumalla komento älylaitteelle. Ja kerrottakoon, että tästä tulee käyttäjälle joka kerta todella Cool-olo.
Ongelmana ääniohjauksen kanssa oli kuitenkin, että jostain syystä sovellus ilmoitti usein, että ääniohjausta ei saada toimimaan. Ongelma saattaa liittyä enemmänkin Apple Homekitin toimintaan kuin itse Hue Gen 2 -sovellukseen.
Toimii parhaimmillaan kuin ajatus, mutta käyttö kaipaisi inhimillistä kosketusta
Mutta mitä Philipsin Hue Gen 2 sovelluksen käytöstä jäi lopulta mieleen? Kootusti voidaan todeta, että kun langattoman älyvalaisinjärjestelmän ottaa käyttöön, niin kodissa alkaa tapahtua todella erikoisia asioita:
Valot alkavat toimia käyttäjänsä mielialan, elämänrytmin ja liikkeiden mukaisesti ja kaiken kukkuraksi valaistus tajuaa puhetta. Parhaimmillaan tilanne tuntuu siltä aivan kuin valaistus alkaisi ymmärtää käyttäjäänsä.
Tässä mielessä Philips Hue Gen 2 sovelluksen ominaisuudet on saatu toimimaan hyvin yhdessä älyvalaisimien kanssa.
Älyvalaistus osoittaa heti kuinka aliarvioitua valaistuksen merkitys vielä nykyäänkin on. Älyvalaistuksen mahdollistamat valaistustilat kykenevät nimittäin muuttamaan hetkessä asunnon tunnelmaa ja funktionaalisuutta.
Pahimmillaan käyttäjä joutuu kuitenkin etenkin alkuun turhan paljon pähkäilemään järjestelmän asetuksia ja selailemaan lukuisia valikoita.
Ja viimeistään siinä vaiheessa törmätään seinään, kun huolella asetetun järjestelmän ohjauslogiikka pitäisi esitellä koko perheelle. Tällöin tullaan monesti tilanteeseen, jossa perinteisen lampun katkaisijan käyttö on helpoin vaihtoehto sammuttaa valot illalla.
Haluaisimmekin sovelluksen käyttöön vielä lisää intuitiivisuutta, jotta järjestelmä sopisi entistä jouhevammin myös perheen tekniikasta piittaamattomille käyttäjille - lapsista vanhuksiin. Tekniikkaintoilijoille ratkaisua voi kyllä suositella tällaisenaan.