Teknologiajätin tutkimus kehottaa Suomea investoimaan tekoälyyn ja automatisaatioon.
Automatisaatio ja tekoäly poistavat Suomesta satojatuhansia työpaikkoja vuoteen 2030 mennessä. Mutta ei huolta, vielä enemmän syntyy tilalle.
Tämä on Googlen näkemys siitä, miten työelämä muuttuu uusien, älykkäiden teknologioiden pyörteessä.
Konsulttijätti McKinsey julkisti perjantaina yhteistyössä Googlen kanssa tehdyn tutkimuksen, jossa kartoitettiin yhdeksän Pohjois-Euroopan maan mahdollisuuksia omaksua uutta teknologiaa.
Tutkimuksen ydinteesi on, että automatisaatio luo enemmän työpaikkoja kuin se hävittää.
– Haluamme käynnistää keskustelua tästä. Teknologiayhtiönä ymmärrämme, että keskustelu digitalisaation ympärillä on ollut hyvin negatiivista. Kuitenkin teknologinen kehitys on ollut historiassa suurin yksittäinen kontribuuttori uusien työpaikkojen syntymiseen ja on sitä jatkossakin, kertoi Googlen maajohtaja Antti Järvinen.
– Iso huomio Suomen kannalta on, että ei pidä olla peloissaan.
Eri alat eri asemassa
Julkisuudessa tekoäly työelämässä näyttäytyy usein uhkakuvana, kuten torstaina, kun Nordea ilmoitti vähentävänsä lähivuosina 6 000 työpaikkaa automatisoinnin takia.
Tutkimuksen mukaan automatisaation seurauksena katoaisikin 330 000 työpaikkaa, mutta suoraan automatisaatioon liittyviä uusia työpaikkoja syntyisi 120 000. Lisäksi tuottavuuden kasvu loisi 240 000 uutta työpaikkaa. Nettotyöpaikkojen määrä kasvaisi siis 30 000:lla, mikä merkitsee noin 1,3 prosentin lisäystä.
Uudet työpaikat eivät jakaannu tasaisesti eri aloille. Esimerkiksi hotelleissa, ravintoloissa, kuljetusalalla ja valmistavassa teollisuudessa mahdollisuudet automaatioon ovat suuret ja työpaikoista merkittävä osa häviää. Sen sijaan vaikkapa terveydenhoidon ja koulutuksen töitä on vaikeampi korvata roboteilla. Kaikkiaan korkean koulutustason vaativien töiden osuus kasvaa.
Niissäkin töissä, jotka eivät suoranaisesti katoa, voidaan osa työtehtävistä korvata automaatiolla.
Tutkimus korostaakin työntekijöiden tarvetta uudistaa taitojaan. Muutos myös nostaa sosiaaliset taidot merkittävämpään asemaan.
Google patistaa koulutusinvestointeihin
Google näkee Suomen lähtökohdat murrokseen hyviksi: meillä on esimerkiksi hyvä koulutustaso ja melko myönteinen asenneilmapiiri tekoälyä kohtaan.
Ratkaisevaa kuitenkin on, että yhteiskunnassa tehdään oikeanlaisia toimia automatisaation hyödyntämiseksi. Työvoiman uudelleenkouluttamisen tukeminen on tärkeää.
– Pitää pystyä luomaan sellaisia pk-yrityksiä, joilla on globaaleille markkinoille lähteviä sähköisiä palveluita. Koulutusinvestoinnin merkitys on aivan keskeinen. Googlen vinkkelistä teknologia tuo meille jatkossakin hyvinvointia, siihen pitää investoida, Järvinen linjaa.
Omaksumisnopeudesta riippuen automatisaatio voisi tuoda 1,8–3 prosentin vuosittaisen BKT-kasvun.