"Gorbatshovia voisi luonnehtia Putinin antiteesiksi" – tämän vuoksi kiistellyn johtajan kuoleman hetki on historiallisesti symbolinen

Suomen entisen Moskovan-suurlähettilään Hannu Himasen mukaan Mihail Gorbatshov jättää hyvin ristiriitaisen perinnön.

Himanen huomauttaa, että Neuvostoliiton viimeisen johtajan merkitys tulee jäämään historiankirjoihin monesta syystä.

Venäläisten keskuudessa hän ei kuitenkaan ollut suosittu, ei enää edes hallituskaudellaan. Suurin syy tähän oli kansalaisten parjaama talousuudistus.

– Vastapainona tälle on suorastaan järisyttävän suuri historiallinen tapahtumasarja, joka johti Neuvostoliiton romahdukseen sekä Itä-Euroopan maiden täydelliseen muutokseen ja käytännössä vapautumiseen.

"Gorbatshovia voisi luonnehtia Putinin antiteesiksi"

Himanen kuvailee, että Gorbatshovin pyrkimykset uudistaa Neuvostoliittoa päästivät valloilleen voimia, joita hän ei kyennyt enää kontrolloimaan. Monien mielestä hän on syypää Neuvostoliiton hajoamiseen.

– Hän uskoi ihmiseen ja siihen, että ihmiset vapaina vapaassa yhteiskunnassa kykenevät toimimaan. Hän myös uskoi, että näin voisi tapahtua kommunismissa.

Lännessä Gorbatshovin ansioiksi on luettu aseriisunnan eteneminen, kylmän sodan päättyminen ja sosialistimaiden vapautuminen ilman mainittavaa verenvuodatusta. Himanen näkeekin Gorbatshovin kuoleman hetkessä paljon historiallista symboliikkaa.

– Gorbatshovia voisi luonnehtia Putinin antiteesiksi. Tällä hetkellä kaikki Putinin toimintaa tähtää siihen, että hän tuhoaa Gorbatshovin merkittäviä saavutuksia.

Kuuntele artikkelin videolta koko Himasen haastattelu Uutisaamussa!

Lue myös:

    Uusimmat