Suomen entinen pääministeri Esko Aho arvioi Seitsemän uutisissa edesmenneen Mihail Gorbatshovin elämäntyön merkitystä.
Esko Aho nousi Suomen pääministeriksi Mihail Gorbatshovin kauden lopussa vuonna 1991 eli samana vuonna, jolloin Neuvostoliitto hajosi. Ahon mukaan Gorbatshovilla oli kaksi valtavaa muutospainetta, joihin täytyi löytää ratkaisu ja ne olivat kytkeytyneet toisiinsa. Toinen oli kylmän sodan rintamalinjojen purkaminen ja rauhanteko ja toinen oli Neuvostoliiton uudistaminen.
– Ensimmäisessä hän onnistui kiitettävällä tavalla ja toisessa hän epäonnistui, mutta sanoisin, ettei se ollut hänen syynsä. Hänestä vain ei ollut uudistuksen tekijäksi enää siinä vaiheessa, se tehtävä oli mahdoton, Aho kommentoi.
Lue myös: Tämä Gorbatshovin hautajaisista tiedetään: Haudataan lauantaina vaimonsa Raisan vierelle kuuluisuuksien hautausmaalle
Venäjän kommunistisen puolueen pääsihteeri: "Gorbatshov toi surua ja katastrofia mukanaan"
Putin tuhosi yhteistyön
Venäjällä Gorbatshov ei saanut kiitosta, mutta monet länsijohtajat pitivät häntä suuressa arvossa. Ahon mukaan tämä johtui siitä, että Neuvostoliitossa ja nyky-Venäjällä moni koki nöyryyttäväksi kylmän sodan päättymisen.
– Tänä päivänäkään moni venäläisistä ei ymmärrä, että Neuvostoliitto oli ajettu umpikujaan sisäisillä syillä, se oli jäänyt kehityksessä jälkeen niin paljon, ettei sillä ollut mahdollisuuksia selviytyä.
Lännestä puolestaan sateli Gorbatshoville arvostusta, koska nähtiin, että kylmän sodan rauhanteko oli suuri historiallinen teko.
– Kun se voitiin tehdä hyvässä yhteistyössä Neuvostoliiton kanssa, niin se oli iso juttu.
Myös se, että Gorbatshov Pariisissa vuoden 1990 lopulla allekirjoitti Uuden Euroopan peruskirjan, oli valtava teko.
– Sen varassa on eletty näihin päiviin saakka. Vladimir Putin sitten tuhosi sen yhteistyön, mikä vuonna 1990 luotiin.