Greta Thunbergin Aspergerin oireyhtymä herättää kipakkaa keskustelua – Autismiliitto tyrmää holhousehdotukset: "Se on hän, joka ohjailee muita – ei päinvastoin"

Autismiliiton toiminnanjohtaja Tarja Parviainen ei näe ilmastoaktivisti Greta Thunbergin käytöksessä mitään Asperger-henkilölle poikkeuksellista. "Toki ulkopuolinen voi hämmentyä, miten noin nuori ihminen voi omaksua tällaisen aiheen noin täydellisesti."

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg on puhunut julkisuudessa avoimesti Aspergerin oireyhtymästään. Siitä on muodostunut kiistakapula monissa Thunbergin vaiheita koskevissa somekeskusteluissa.

Useimmiten sävy on ollut joko ilkkuva tai holhoava.

Eräs kohu nousi, kun Thunberg piti New Yorkiin rantauduttuaan pitkän lehdistötilaisuuden, jonka lopussa sekosi hetkeksi sanoissaan. Tilanteesta levinnyt videoleike poiki liudan pohdintoja siitä, miten "sairasta lasta käytetään hyväksi".

Autismiliiton toiminnanjohtaja Tarja Parviainen ei niele moista siunailua.

– En ole havainnut Thunbergin käytöksessä mitään Asperger-henkilölle poikkeuksellista käytöstä, hän vastaa.

Erityisen mielenkiinnon kohteet tyypillisiä Asperger-henkilöille

Aspergerin oireyhtymä kuuluu autismikirjon häiriöihin.

Pähkinänkuoressa kyseessä on aivojen neurobiologinen kehityshäiriö, joka vaikuttaa ihmisen vuorovaikutustaitoihin ja siihen, miten hän aistii ja kokee ympäröivän maailman.

Usein Asperger-ihmiset eivät ole kovin lahjakkaita sosiaalisesti tai kyvykkäitä havainnoimaan hienovaraisuuksia ihmisten välisessä kanssakäymisessä.

Toisaalta he voivat olla oikeudenmukaisia, ja heillä on kyky kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. Asperger-henkilöillä on usein myös kyky kiinnostua perinpohjaisesti poikkeuksellisista asioista.

Nämä kaikki piirteet sopivat Parviaisen mukaan Thunbergiin täydellisesti.

– Ilmastonmuutos on Gretalle tällainen erityisen mielenkiinnon kohde.

Parviainen puhuu "hyperfokuksesta": tilasta, jossa ihminen keskittyy yhteen tiettyyn asiaan kokonaisvaltaisesti, välittämättä ympäröivästä maailmasta.

– Toki tämä voi näyttäytyä ulkopuoliselle hämmentävänä: että miten noin nuori ihminen voi omaksua tällaisen aiheen noin täydellisesti.

"Luulen, ettei tämä kritiikki tartu Gretaan"

Thunbergin suhteen ollaan oltu huolissaan myös siitä, miten 16-vuotias aktivisti jaksaa julkisuuden höykytystä.

Esimerkiksi tutkija Atte Kaleva kävi Sannikka & Ukkola -ohjelmassa asti huolehtimassa Thunbergin jaksamisesta. Päinvastaista mieltä oli puolestaan Ylen kolumnisti Pekka Juntti, joka ei uskonut, että Thunbergistä huolehtivat ovat oikeasti kiinnostuneita hänen hyvinvoinnistaan.

– Luulen, ettei tämä kritiikki tartu Gretaan, Parviainen arvelee.

Myös tämä on Parviaisen mukaan selitettävissä Aspergerin oireyhtymällä. Koska Thunberg on niin fokusoitunut ilmastonmuutoksesta puhumiseen, kykenee hän sulkemaan turhanpäiväisen kritiikin ulkopuolelle.

Parviainen myös muistuttaa, että ennen aktivismiaan Thunberg voi huomattavasti huonommin. Hän oli kiusattu ja yksinäinen, ja hänellä oli pakko-oireita.

– Silloin olisin huolissani jos tämä ilmastonmuutos-kiinnostus vietäisiin häneltä pois. Nythän hän on elämänsä vedossa!

Lisäksi on esitetty epäilyjä, jonka mukaan joku ulkopuolinen taho – kuten hänen vanhempansa – ohjailisi Thunbergin toimintaa.

– Sehän näyttää olevan pikemminkin päinvastoin, hänhän ohjailee vanhempiaan, Parviainen naurahtaa.

Autisteja nykytutkimuksen mukaan 1,2 % väestöstä

Autismikirjon diagnoosien määrä on kasvanut viime vuosina. Aiemmin autismikirjolla arveltiin olevan noin prosentti maailman väestöstä, nyt heitä on 1,2 prosenttia. Myös naisten keskuudessa autismidiagnoosit ovat lisääntyneet. 

– Aiemmin suhde miesten ja naisten diagnoosien välillä oli 4:1, nyt se on jo 3:1.

Oireyhtymät eivät Parviaisen mukaan ole sinällään ehkä lisääntyneet. Sen sijaan tietoisuus oireista on lisääntynyt.

– Kyllähän Thunbergin julkisuus on hieno asia myös autismitietoisuudelle, etenkin tyttöjen ja naisten kohdalla.

Lue myös:

    Uusimmat