Haapalan kommentti: Vaalirahakohu alkaa olla ohi – tuomiot olivat kovia

Julkaistu 30.01.2013 18:23(Päivitetty 19.06.2013 09:33)
Toimittajan kuva

Timo Haapala

timo.haapala@mtv.fi

@TimoHaapala

Viisi vuotta meni ja tässä ollaan. Viimeisiä viedään vaalirahoituskohussa.

Toukokuussa 2008 keskustan tuolloinen ryhmäjohtaja Timo Kalli möläytti Ylen haastattelussa, ettei hän kertonut vaalirahoittajiaan, koska ilmoittamatta jättämisestä ei seuraa mitään. Siitä se alkoi – ja on kyllä seurannut vaikka mitä.

Kohu on ollut valtava ja kokonainen poliittinen kulttuuri on muuttunut. Hyvä niin.

Antti Kaikkonen sai Nuorisosäätiö-jutun päätteeksi viiden kuukauden ehdollisen vankeustuomion, ex-kansanedustajalle Jukka Vihriälälle (kesk.) räpsähti puolitoista vuotta ehdollista. Herrat miettivät tahoillaan, valittavatko tuomioistaan hovioikeuteen.

Poliittisissa piireissä arvioidaan, että Kaikkonen tuskin valittaa, mutta Vihriälästä ei tiedä. Kaikkosen kannalta hankalaa on, että kohu jatkuisi hovioikeuskäsittelyn myötä yhä lähemmäs vuoden 2015 eduskuntavaaleja – ja muuttuisiko tuomio.

Vihriälän osalta moni puolestaan odotti jopa ehdotonta tuomiota, joten valitus hovioikeuteen saattaisi olla melkoista hasardia.

Joka tapauksessa kun hovioikeus tänä keväänä päättää, mitä mieltä se on kokoomuksen Ilkka Kanervalle Nova-jutun yhteydessä langetetusta vuoden ja kolmen kuukauden ehdollisesta tuomiosta, vaalirahakohu alkaa olla elettyä elämää, ja siirtyy yhdeksi varoittavaksi luvuksi yhteiskuntatiedon oppikirjoihin.

Kyynikko sanoo tässä, että ainakaan jatkossa ei parane kärytä.

Mutta muutama sana tuomioista.

Ne ovat kieltämättä kovia. Varsinkin jos vertaa.

Jokainen käräjäoikeustuomioita seurannut voi panna merkille, että aloitteleva pahoinpitelijä tai huumausainerikollinen selviää kevyemmillä tuomiolla.

Otettakoon tässä silti vain yksi esimerkki eduskunnan omasta historiasta, niin ei tarvitse arki- ja taparikollisten hävetä kansanedustajien seurassa.

Perussuomalaisten edesmennyt edustaja Tony Halme tuomittiin vuonna 2004 muun muassa salakuljetuksesta, ampuma-aserikoksesta, huumausaineiden käyttörikoksesta ja aseen varomattomasta käsittelystä.

Tuomio oli neljä kuukautta ehdollista – siis kuukausi vähemmän kuin Kaikkosella.

Nyt alkaa sitten keskustelu siitä, pitäisikö Kaikkonen potkia eduskunnasta. Se on kovan takana se. Tuomion on oltava lainvoimainen. Sen jälkeen jonkun pitäisi salissa esittää erottamista, sitten perustuslakivaliokunta sorvaa asiasta lausunnon ja sen jälkeenkin erottamispäätös vaatisi kahden kolmasosan enemmistön. Kauko Juhantalo (kesk.) potkittiin ulos eduskunnasta valtakunnanoikeustuomion jälkeen 1992.

Nyt vastaavaa ei tulla näkemään. Myös Ilkka Kanerva istunee eduskunnassa vaaleihin saakka.

Kansa kaikkivaltias ratkaisee jatkon, kuten eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen muotoilisi.

– Eiköhän tässä kohussa ole jotakin otettu opiksi, muuan kansanedustaja huokaa.

Kun tänään tuli tuomio myös SDP:n ja demaritaustaisen Urheilusäätiön taulukaupoista, voi yhtyä apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen arvioon, että entinen "maan tapa" on nyt historiaa.

Katso Timo Haapalan studiohaastattelu (Seitsemän uutiset 30.1.2013)

Sumo video id

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa