Jos Vornanen lähtee eduskunnasta, tilalle nousee tämä mies: "Pöyristyttävää, että noin poliisilta lipsahtaa"

Korvat olisivat todennäköisesti luimussa itselläkin, sanoo Harri Väänänen (ps.).

Varpaisjärveläinen Harri Väänänen (ps.) kertoo olleensa siivoamassa viikonloppua varten, kun naapuri soitti. Tarkoitus oli juhlia pojan syntymäpäiviä ja kahvitella mitalia, joka oli myönnetty 30-vuotisesta poliittisesta urasta.

– Naapuri kysyi, olenko katsonut uutisia. Sanoin, en ole katsellut, Väänen kertoo puhelimitse MTV Uutisille.

Uutinen oli "pöyristyttävä", Väänänen kuvailee. Poliisi epäilee, että 54-vuotias mies on osoitellut aseella helsinkiläisen karaokebaarin ulkopuolella ja ampunut yhden laukauksen maahan. 

Mediatietojen mukaan ampuja on joensuulainen kansanedustaja Timo Vornanen (ps.). Myös perussuomalaiset ovat puhuneet Vornasesta. Puolueen puheenjohtajan Riikka Purran mukaan Vornanen ei nauti hänen luottamustaan.

Jos Vornanen lähtee eduskunnasta, nousee hänen tilalleen vuoden 2023 eduskuntavaaleissa 4663 ääntä kerännyt ja 1. varasijalle jäänyt 51-vuotias Harri Väänänen.

Erottaminen on vaikeaa

Vornanen voi itse pyytää eroa eduskunnasta. Jos hän ei itse eroa, on kynnys kansanedustajan erottamiselle korkea. Eduskuntaryhmästä erottaminen ei ole sama asia kuin eduskunnasta erottaminen.

Ensin vaaditaan lainvoimainen vankeustuomio, jonka kansanedustaja on saanut tahallisesta rikoksesta. Rikoksen on oltava sellainen, että kansanedustaja ei enää ansaitse työn edellyttämää luottamusta ja kunnioitusta. 

Lainvoimaisen vankeustuomion jälkeen kuka tahansa kansanedustaja voi ehdottaa erottamista. Perustuslakivaliokunnan kannanoton jälkeen erottamiseen tarvitaan vielä kaksi kolmasosaa annetuista äänistä täysistunnon äänestyksessä. 

Väänänen sanoo olevansa valmis eduskuntaan, jos kutsu käy. Puolueesta ei ole vielä oltu yhteydessä, Ruotsista tavoitettu Väänänen sanoo. Tämä on hänestä ymmärrettävää, sillä "asiat ovat vielä kesken".

– Kyllähän tämä on aiheuttanut isoa hämmennystä ja pöyristystä. Todella pöyristyttävää, että noin poliisilta lipsahtaa, Väänänen sanoo.

– Mutta kyllä olen valmis sinne eduskuntaan. Viime keväänä oli yli 150 vaalitapahtumaa ja tiukka kevät. Kyllähän sitä eduskuntaan on itsekin halunnut ja ympärillä olevat ihmiset sanoneet, että pitäisi mennä asioita hoitamaan niin kuin niitä on hoidettu Savossa.

"Kyllä se jonkin aikaa vaikuttaa"

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Vornanen paini toisen miesasiakkaan kanssa ennen kuin hän käytti asetta baarin ulkopuolella. 

Lehden haastattelemien silminnäkijöiden mukaan riitaa oli tullut siitä, kuka saa istua 18- ja 19-vuotiaiden naisten vieressä.

Väänänen pitää selvänä, että tapaus aiheuttaa vahinkoa myös puolueelle.

– Vaikka yksittäisten ihmisen ei pitäisi vaikuttaa, niin kyllä se jonkin aikaa vaikuttaa. Poliittinen muisti ei ole pisin, mutta hetkellisesti aiheuttaa isoakin vahinkoa. EU-vaalitkin ovat niin sanotusti kynnyksellä ja vaalityö starttailemassa, Väänänen pohtii.

Vornanen ei ole itse kommentoinut tapausta. Yle tavoitti kansanedustajan hänen kotoaan Joensuusta, mutta ainoa kommentti oli ei kommenttia, jonka jälkeen Vornanen sulki oven.

"Korvat olisivat luimussa"

Perussuomalaiset on kriisiviestinnän näkökulmasta tehnyt perustavanlaatuisia virheitä Vornasen tapauksessa, sanoo viestintätoimisto Ellun Kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen MTV Uutisille.

Puheenjohtaja Purran tiedotuslinjaa Tujunen kuvailee asian tiimoilta "niukaksi" ja "reagoivaksi".

– Kun haavereita sattuu, on oma-aloitteisuus avainsanoja. Tämä on asia, joka sataprosenttisella varmuudella päätyy mediaan. Silloin kannattaa tuoda asia oma-aloitteisesti itse esille, Tujunen sanoi maanantaina.

Väänänen toteaa, ettei ole varma, miten itse vastaavanlaisessa tapauksessa viestittäisi tekemisistään.

– Luulen, että vähän korvat olisivat luimussa itselläkin. Ehkä on annettava virkamiehen tutkia ja eiköhän sen jälkeen hutkita, Väänänen sanoo.

"Perustajapersu"

Väänänen sanoo olevansa "perustajapersu", eli niiden noin 450 ihmisen joukossa, jotka Suomen Maaseudun Puolueen (SMP) konkurssin jälkeen perustivat perussuomalaisen puolueen Kokkolassa vuonna 1995.

– Kaulassani taisi olla vihreä mikkihiirikravatti. Nousin puhujanpönttöön kertomaan, että perussuomalaisista tulee sopiva puolue kaikille suomalaisille, Väänänen kertoo.

Kesät Väänänen pyörittää maatilaa, jota hän kuvailee nykymittapuulla varsin pieneksi. 

Talvet menevät kausityöläisenä joko mäen toisella puolella sijaitsevassa Tahkovuoren laskettelukeskuksessa tai Levillä, jonne matkaa kertyy noin 660 kilometriä.

– Tavalliset kansalaiset, lapset ja työtä tekevät ovat lähellä sydäntäni. Ja vanhukset, jotka ovat rakentaneet tämän yhteiskunnan. Pitkän linjan yrittäjänä olen sitä mieltä, että Suomi nousee yrittämällä.

Lue myös:

    Uusimmat