Vain reilun kolmen tunnin junamatkan päässä Helsingistä sijaitsee lähin miljoonakaupunkimme Pietari. Euroopan neljänneksi suurin kaupunki tarjoaa jokaiselle jotakin: luksusta rakastavalle huippumuotia, korkeatasoista kansainvälistä kulttuuria ja autenttista venäläistä elämänmenoa.
Tällä hetkellä ennätyksellisen halpa rupla houkuttelee kaupunkiin matkailijoita paitsi ostamaan edullista elektroniikkaa ja designia, myös syömään hyvin ja majoittumaan hulppeasti. Reilun kolmen tunnin päässä Helsingistä sijaitsevassa viiden miljoonan asukkaan Pietarissa voi nauttia myös baletista, teatterista ja oopperasta.
– Monet sanovat, että yksi maailman kolmesta parhaasta konserttisalista Wienin ja New Yorkin Filharmonia-salien ohella sijaitsee Pietarissa. Klassisen musiikin, oopperan ja baletin osaaminen on siellä huipputasolla, sanoo Pietarissa seitsemän vuotta asunut ja kaupungista matkakirjan tehnyt tietokirjailija Antti Kauppinen.
Pietarin-matkaajan muistilista
- Hae viisumia ajoissa. Viisumin toimitusaika on noin kahdeksan arkipäivää -Muista, että passin täytyy olla voimassa puoli vuotta matkan päättymisen jälkeen.
- Junalippu Pietariin maksaa lähtöajasta ja sesongista riippuen noin 40 euroa, viisumi noin 80 euroa.
- Keväisin ja kesäisin sillat aukaistaan öisin, jotta rahtilaivat pääsevät Laatokalta merelle ja päinvastoin. Siltojen aukaiseminen puolilta öin kerää niiden tuntumaan paljon ihmisiä nauttimaan saslikista ja kauniista näkymästä.
- Tutki netistä ostosmahdollisuuksia: huippumuotitalojen myymälöiden sijainti ja paikallisten suunnittelijoiden liikkeet löytyvät helposti samoin kuin ravintolatarjonta.
Useat musiikkimaailman tähdet pysähtyvät konserttikiertueillaan Pietarissa, ja keikka- ja matkalipun saa samaan hintaan kuin Suomessa pulittaa helposti pelkästä konsertista.
Edellisen kerran ruplan kurssi oli näin alhaalla 90-luvulla Neuvostoliiton romahduksen aikaan.
– Hinnat voivat romahtaa nopeasti, mutta nousevat hitaammin. Toistaiseksi ne ovat pysyneet alhaalla, etenkin elektroniikassa ja huippumuodissa, Kauppinen sanoo.
Designia, torimummoja, sushia ja borssia
Rikkaiden venäläisten suosimalla asuinalueella Petrokradskajalla on kaunista jugend- ja art nouveau -talokantaa ja se on Kauppisen mukaan kauneinta Pietaria. Alue tarjoaa pääkatu Nevski Prospektin ohella kansainvälistä huippumuotia sekä paikallisten designereiden luomuksia.
– Itse suuntaan mieluiten torille ostamaan torimummoilta hunajaa ja vain kuljeskelen ympäriinsä torielämää seuraillen. Suosittelen käymään Vladimirskajan torilla, aivan Dostojevskin museon vieressä, Kauppinen sanoo.
Edullisia ravintoloita Pietarista löytyy aina pohjoiskiinalaisista välimerellisiin, venäläistä perinneruokaa unohtamatta. Eurooppalaisen trendin vanavedessä jo kymmenisen vuotta jatkunut sushibuumi näkyy kaupunkikuvassa ja myös kalliimpia fine-dining-paikkoja on paljon.
– Suosittelen kokeilemaan gruusialaisten ravintoloiden mausteisia, pitkään haudutettuja pataruokia ja pohjoiskiinalaista ruokaa, jota ei juuri Suomen kiinalaisista ravintoloista löydä.
Myös leipomot ja leipomoiden kahvilat ovat edullisia ja niissä istuskelevat myös kotikaupungistaan syystä ylpeät pietarilaisetkin. Termi “kahvila” tarkoittaa Pietarissa todella laadukasta kahvia.
– Venäjä on vanha teekulttuuri, ja kun kahvilasta puhutaan, siellä tarjottava kahvi on todella hyvää italialaista, oikeaa kahvia. Kotiinviemisiksi kannattaa etsiä ihaniin papereihin käärittyjä neuvostoajan suklaakonvehteja.
"Vierailu tärkeä kokemus"
Kauppisen mukaan Pietarissa käyminen on sekä historiallisesti että esteettisesti tärkeä kokemus. Hän vertaa kaupungin estetiikkaa Venetsiaan.
– Palatsien ja keisarien loisto näkyy hyvin vaikkapa Vasilinsaarella, jonne Pietari Suuri aikanaan tarkoitti kaupungin perustettavan. Pietari on määrittänyt niin paljon kansainvälistä politiikkaa ja koko Itämeren geopoliittista tilannetta, että vieraileminen on ihmisyyden kannalta tärkeä kokemus. Euroopassa on tiettyjä kaupunkeja, joiden näkeminen on välttämätöntä. Ne ovat Venetsia, Pariisi ja Pietari.
Lähde: VR-Yhtymä Oy