Helsingin uusi hittiharrastus sopii suomalaiseen mielenmaisemaan: "Helppo ja turvallinen tapa olla tekemisissä muiden kanssa mutta samalla olla hiljaa”

Ohjatuista kulttuurikävelyistä kaupungissa on muodostunut korona-aikana todellinen hitti. Alan toimija kertoo kiinnostuksen nousseen niin suureksi, että innokkaiden tulva kaatoi hetkeksi jopa verkkosivut.

Juhani Styrmanin kuvailu ohjatuista kaupunkikävelyistä osuu paitsi maailmanaikaan, myös suomalaisuuden ytimeen.

– Kävely on helppo ja turvallinen tapa olla tekemisissä muiden kanssa mutta samalla olla hiljaa.

16 vuotta sitten Styrman perusti Kallion kävelyfestivaalin, jonka ohjattuja kulttuurikävelyitä Helsingin Kalliossa järjestettiin aluksi kerran kuussa.

Kaikki alkoi Kalliossa kuvattujen elokuvien kuvauspaikkojen kiertämisellä ja nykyään kierroksia on esimerkiksi Alppiharjun pommituksista, Sörnäisten, Vallilan ja Hermannin teollisuusalueista ja Kallion kuppiloiden värikkäästä historiasta.

– Festivaali aloitti uudenlaisen kaupunkikävelytrendin. Röyhkeästi uskallan väittää, että minun ideastani se lähti, Styrman kertoo.

Suosia kasvanut pikkuhiljaa

Vuosien varrella ohjattujen kulttuurikävelyiden järjestysväli tiheni. Ilmaisille kävelyille tulivat paitsi kalliolaiset, myös muut kaupungin historiasta kiinnostuneet sekä esimerkiksi työpaikan virkistyspäivän viettäjät, joille Styrman on räätälöinyt maksullisia tilauskierroksia.

Kävelyitä on mahdollista tehdä myös omatoimisesti Kallion kävelyfestivaalin verkkosivuilta löytyvien ohjeiden avulla. Viimeisen vuoden aikana omatoimisuutta kiihdytti korona, kun suomalaiset lompsivat kotikulmillaan sekä yksin, perheenjäsenten että korkeintaan yhden oman kotitalouden ulkopuolisen ihmisen kanssa.

Styrman sanoo koronan pelastaneen Kallion kävelyfestivaalin.

– Vaatimattomat nettisivumme kaatuivat, kun parissa päivässä kävijöitä oli yli 10 000.

Opi turistin katse

Nyt koronarajoitusten helpottaessa fyysiset kaupunkikävelykierrokset pääkaupunkiseudulla tekevät paluun. Yksi uusista toimijoista kentällä on Sarianna Salmen ja Laila Pietikäisen  Expert Guides Helsinki, jonka kaksikko perusti viime kesän lopussa. He työskentelivät Helsingin kaupungin turistioppaina ja koronan myötä työt loppuivat kuin seinään.

– Samalla suomalaisten katseet kääntyivät kotikulmille. Halusimme palvella sitä tarvetta, Salmi kertoo.

Nyt Expert Guides Helsingillä on yhdeksän erilaista ohjattua kävelykierrosta, muiden muassa Ullanlinnat ihanat naiset, Merellinen stadi, Rakkauden ja rikosten Kruununhaka sekä Katajanokka – laitakaupungin varjosta vaurauteen.

Tarkoitus on laajentaa toimintaa kantakaupungin ulkopuolelle ja tulossa onkin kierros esimerkiksi Vallilaan ja sen siirtolapuutarhaan. Salmi ja Pietikäinen tekevät myös tilauskierroksia ihan mistä aiheesta tahansa.

Oli kiinnostusta sitten kierrokseen oman lempitaiteilijan elämän tärkeissä paikoissa tai omilla kotikulmilla, jotka eivät kaksikon katalogissa vielä ole, Expert Helsinki Guides lupaa sellaisen hoitaa.

Salmi kannustaa kaikkia katsomaan kotikulmiaan turistin silmin.

– Ihmiset kulkevat usein vain tutuissa paikoissa, menevät kauppaan ja töihin, eivätkä he katsele kaupunkia uusin silmin, Salmi sanoo.

– Itse olen opiskellut taidehistoriaa, historiaa ja kieliä, ja kiinnostus kaupunkiin muodostuu kokonaisuudesta. Oma rakkaus Helsinkiin innoittaa tämäntyyppiseen työhön.

Kolme kävelykierrosvinkkiä

Kallion kävelyfestivaalin Maidonhakumatka-omatoimikävely vie Kallion maitokauppoihin – 1950-luvulla niitä oli Helsingissä lähes joka toisen talon kivijalassa. Omatoimikävelyllä voi käydä katsomassa, mitä puotien osoitteissa on nyt. Kesäkuun puolivälissä Kallion kävelyfestivaali aloittaa fyysiset kävelyt. Mukana on kesän ajan ohjatut reitit muun muassa Alppiharjuun, Siltasaareen ja Merihakaan sekä kierros nimeltä Naisarkkitehtuurin pioneerit Kalliota rakentamassa. Kierrokset ovat ilmaisia, ja niistä löytyy lisätietoa Kallion kävelyfestivaalin nettisivuilta.

Sibeliuksen kiehtova elämänkaari -kierroksella tutustutaan Jean Sibeliukseen ja ihmisiin hänen elämänsä varrelta. ​Lähtö joka lauantai klo 11 Helsingin Kasarmitorilta. Kierroksen hinta on 10 euroa ja maksun voi hoitaa käteisellä tai MobilePaylla. Käytössä ovat äänentoistolaitteet ja oppailla on maskit. Niitä suositellaan myös osallistujille. Lisää kierroksista Expert Guides Helsingin nettisivuilta.

Helsingin kaupunginmuseon kävelykierrokset ovat vielä tauolla, mutta Krunikan kortteleissa -valokuvanäyttelyn teokset ovat esillä Kruununhaan sähkökaapeissa. Sähkökaappien sijainnit näkyvät kartassa Helsingin kaupunginmuseon nettisivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat