Jussi Halla-ahon mielestä ei olisi luontevaa, että puolueen merkittävin ministerisalkku kuuluisi puheenjohtajuudesta luopuvalle Timo Soinille. Halla-aho kommentoi näkemyksiään Ylen Ykkösaamussa.
– Se voisi johtaa tiettyihin ongelmiin varsinkin kun media ja muut pohtivat, että kenelle soitetaan kun halutaan tietää perussuomalaisten ministeriryhmän kanta, Halla-aho totesi Ylellä.
Halla-aho kommentoi puheenjohtajakisaan lähtemistä huhtikuussa myös Peter Nymanin haastattelussa.
Jussi Halla-aho ei puheenjohtajana aikoisi nousta ulkoministeriksi itsekään – tai ylipäätään ministeriksi. Hän jatkaisi europarlamentissa.
– Kokoomus on sitonut paljon poliittista arvovaltaansa minun vastustamiseen. Jos minusta tehtäisiin ministeri, koko lopun hallituskauden ajan osa hallituskumppaneista keskittyisi osoittamaan minulle kaapin paikkaa ja äänestäjilleni että "'katsokaa, hän ei saa mitään aikaiseksi hallituksessa", Halla-aho sanoi.
– Perussuomalaisille muutenkin on ollut aika vaikeaa saada itselleen tärkeitä kysymyksiä hallituksen ohjelmiin. Luulen, että jos minunkaltaiseni selvästikin hiukan provosoiva hahmo tulisi hallitukseen, niin se vastarinta olisi niin kovaa, että meidän kävisi entistä vaikeammaksi edistää tavoitteitamme.
Halla-ahon mukaan hänen valintansa puheenjohtajaksi ei kuitenkaan tarkoittaisi suoraan sitä, että puolue jättäisi hallituksen. Hän valitsisi puolueen ministereiksi enemmän neutraaleja henkilöitä.
– (Puolue) ei saa pyöriä jatkossa yhden henkilön ympärillä, hän viittasi Soinin asemaan Ylellä.
Maahanmuuttopolitiikka korostuisi
Jussi Halla-aho sanoo, että maahanmuuttopolitiikka nousisi nykyistä tärkeämpään rooliin perussuomalaisten politiikassa, jos hänet valitaan puheenjohtajaksi kesäkuussa.
– Viime vuosina monella paikallistason toimijalla on ollut sellainen olo, että puolueen ylin johto ei ehkä täysin tunnusta näiden teemojen tärkeyttä meidän äänestäjäkunnallemme, Halla-aho sanoi.
Ylen Ykkösaamussa ehdokkuuttaan kommentoinut europarlamentaarikko Halla-aho totesi, että aikoo myös edistää Suomen eroa Euroopan unionista ja yhteisvaluutasta.
Kansanäänestyksen järjestämistä asiasta Halla-aho ei kuitenkaan vielä kannata, sillä mitä todennäköisimmin puolue häviäisi äänestyksen, mikä voisi hankaloittaa keskustelua EU:n ongelmista.
Puheenjohtajapaneeli tänään
Perussuomalaiset järjestää tänään Tampereella puheenjohtajakiertueensa ensimmäisen paneelin. Puolue valitsee puheenjohtaja Soinin seuraajan kesäkuussa puoluekokouksessa Jyväskylässä.
Sitä ennen eri puolilla Suomea järjestettävissä paneeleissa yleisö pääsee esittämään kysymyksiä puheenjohtajaehdokkaille. Keskusteluissa noussee esiin puolueen tulevaisuus sekä ajankohtaiset aiheet.
Paneeleita on yhteensä viisi, joista puolue järjestää neljä ja PS-Nuoret yhden.
Puheenjohtajakiertueen aikana nähdään, millaisia linjaeroja ennakkosuosikeiksi nousseen kaksikon, Halla-ahon ja tuoreen kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terhon välille syntyy.
Aiemmissa kommenteissaan Halla-aho on muun muassa ajanut EU-eroa Terhoa vaativammin sanankääntein. Halla-aho on sanonut, että puheenjohtajana hän ajaisi aktiivisesti Suomea eroon EU:sta ja eurosta. Terho puolestaan on ollut avoin ajatukselle, että kansanäänestys EU-jäsenyydestä nostettaisiin kynnyskysymykseksi seuraavissa eduskuntavaaleissa.
8:04
3:15
7:56