Perussuomalaisten gallup-kannatus ui alle kymmenessä prosentissa, mutta puolueen puheenjohtajakisassa on poliittisella kentällä pelissä paljon.
Puheenjohtajakisaan maanantaina lähteneen Jussi Halla-ahon voitto natisuittaisi pahoin hallitusta. Halla-aho on kritisoinut voimakkaasti hallituksen maahanmuuttolinjaa.
Pelissä voi olla paljon muutakin, sillä perussuomalaisten puoluekokous on kesäkuun alussa, ja samaan aikaan mittavat sote- ja maakuntauudistukset ovat vielä eduskunnan rattaissa. Herkkää tilannetta kuvaa, että muista hallituspuolueista kommentoitiin maanantaina tilannetta hyvin pidättyväisesti.
Kokoomuksen Helsingin pormestariehdokas Jan Vapaavuori tviittasi, että hänestä on selvää, ettei kokoomus voi olla hallituksessa Halla-ahon perussuomalaisten kanssa.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) viestitti STT:lle, että perussuomalaisten puoluekokous tekee puheenjohtajavalinnan ja se on puhtaasti heidän oma asiansa. Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Ben Zyskowiczin mukaan perussuomalaisten puheenjohtajavalinta on heidän sisäinen asiansa.
– Emme spekuloi etukäteen sen vaikutuksilla esimerkiksi hallitusyhteistyöhön, Zyskowicz sanoi.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonenkaan ei ryhtynyt jossitteluihin. Hän lähti kuitenkin siitä, että hallitusohjelma ja hallituksen linja pysyy ennallaan riippumatta perussuomalaisten puheenjohtajavalinnoista.
Ennakoimaton äänestys
Puheenjohtajuudesta on ennakoitu tulevan Sampo Terhon ja Halla-ahon välinen kaksinkamppailu. Puoluekokouksen äänestyksestä tulee arvaamaton, sillä puoluekokouksessa ei ole monista muista puolueista poiketen erillisiä kokousedustajia, vaan kokous on avoin kaikille puolueen jäsenille.
Halla-aho kertoi kisaan lähdöstä maanantaina poikkeuksellisella tavalla, 18 minuutin videolla Youtubessa. Hän kirjoitti Facebookissa, ettei maanantaina vastaa kysymyksiin, jotka koskevat hänen lähtöään puheenjohtajakisaan. Samaa tyyliä ohittaa perinteinen media on nähty aiemmin useiden ulkomaisten populistijohtajien poliittisissa kampanjoissa.
Halla-ahon mielestä perussuomalaisia yhdistää näkemys siitä, että Suomi ei voi olla "globaali sosiaalitoimisto, johon kenellä tahansa on oikeus lampsia sisään elätettäväksi ja esittää röyhkeitä vaatimuksia".
Hän lisäsi, että perussuomalaisissa on myös toisenlaisia näkemyksiä.
"Toivottavasti ei herkkähipiäisiä prinsessoja"
Väistyvä puheenjohtaja Timo Soini torjui Jussi Halla-ahon videollaan esittämän ajatuksen, että Terho on Soinin ja puoluejohdon perintöprinssi.
– Tällainen argumentaatio ei ole kovin hedelmällistä. Sampo Terho on erittäin hyvä ehdokas, niin kuin kaikki ovat. Ei täällä ole prinssejä, ja toivon myös, ettei herkkähipiäisiä prinsessoja, Soini sanoi.
Soinin mukaan varmin tapa saada maahan löyhempi maahanmuuttopolitiikka on viedä perussuomalaiset oppositioon.
Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan hallitukselle on hankala paikka, jos Halla-ahosta tulee perussuomalaisten puheenjohtaja. Hänen mielestään halla-aholaisen maahanmuuttopolitiikan hyväksyminen olisi hallituskumppaneille äärimmäisen vaikeaa.
Halla-aho sanoi videolla, ettei ole valmista vastausta siihen, miten hallitusyhteistyön tai ministerinsalkkujen käy, jos hänet valitaan puheenjohtajaksi.