Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo ymmärtävänsä virkamiesten tuntoja sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua kritisoivassa raportissa. Huoli poliittisen ohjauksen ja yksityiskohtaisen virkavalmistelun sekoittumisesta ei yllättänyt häntä.
– Täytyy myöntää, että tunnistin joitakin sellaisia huomioita virkamiehiltä, jotka myös itseäni tässä prosessissa häiritsivät. Tarkoitan ennen muuta työnjakoa poliittisen päätöksenteon ja virkavalmistelun välillä. Meidän tehtävämme on näyttää suuntaa ja kertoa päämääristä, yksityiskohdissa parhaimmillaan ovat virkamiehet, Saarikko sanoi STT:lle vaalikauden päättäjäisissä eduskunnassa.
Valtioneuvoston kanslia julkisti tänään valtiovarainministeriön tilaaman raportin sote- ja maakuntauudistuksen valmistelusta. Raportin mukaan lainvalmistelua vaikeutti poliittisen ohjauksen ulottaminen lainsäädännön yksityiskohtiin ja keinovalikoimaan.
Raportti julkistettiin sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli aamulla uutisoinut raporttiluonnoksen johtopäätöksistä. Siinä virkamiehet näkevät vaikeuksien taustalla etenkin keskustan ja kokoomuksen vuonna 2015 tekemän sopimuksen maakunnista ja valinnanvapaudesta.
Vahvaa ulkopuolista vaikuttamista
Raportissa todetaan, että osan poliittisista käänteistä on haastatteluissa arvioitu perustuneen vahvaan ulkopuoliseen vaikuttamiseen. Se ei sinänsä ole raportin mukaan epätavallista, mutta tässä lainvalmistelun kannalta on näyttäytynyt ongelmana, että poliittisen linjauksen pohjana ei ole ollut eri vaihtoehtoja ja niiden vaikutusta koskevaa taustatyötä.
Tämä on paitsi ohjannut virkahenkilöiden lainvalmistelua, myös näkynyt sen sisällön ja laadun ongelmina, raportissa sanotaan. Poliittisen ohjauksen käänteet ovat myös sen mukaan kiristäneet lainvalmistelun aikatauluja.
– Pitkin matkaahan tässä on eri puolilta vihjailtu siitä, millainen rooli yksityisellä terveydenhuollolla tässä oli. Olen tiedostanut sen ja käynyt virkamiesten kanssa paljon, paljon keskusteluja matkan varrella näistä kokemuksista, Saarikko sanoo.
Hän kertoo käyneensä itsekin ministerinä lukuisia keskusteluja julkisen, mutta myös yksityisen terveydenhuollon kanssa.
– Suoraan poliittiseen ohjaukseen en tunnista näistä yhtään minun kauttani päätyneen. Ei minun aikanani, eikä myöskään puoluetovereitteni aikana.
Keskustan Juha Rehula oli alkukauden perhe- ja peruspalveluministeri.
Häkkäsellekään ei mitään yllättävää
SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä raportin kritiikki on samansuuntaista, mitä oppositio on esittänyt matkan varrella.
– Tässä on viime kädessä kysymys siitä, että 2015 tehty sopimus kokoomuksen ja keskustan välillä eli niin sanottu lehmänkauppa vei valmistelun aivan päin honkia. Se johti käytännössä siihen, että poliittinen ohjaus kulutti virkamiesvoimaa järkyttävällä tavalla, eikä loppujen lopuksi sosiaali- ja terveyspalveluita saatu uudistettua, Rinne sanoi STT:lle eduskunnassa.
Helsingin Sanomien mukaan hallituksen kannalta kriittisen raportin julkaisua haluttiin lykätä eduskuntavaalien yli.
Kokoomuksen reformiministeriryhmän jäsen, oikeusministeri Antti Häkkänen sanoo, ettei hänellä ole mitään käsitystä raportin lykkäämisestä.
Hän kertoo lukeneensa HS:n jutun.
– Ei siinä mitään yllättävää ole. Jos katson oikeusministerin hattu päässä tätä asiaa, niin ensi vaalikaudella pitää olla erittäin tarkka ja huolellinen isojen lainsäädäntöhankkeiden pohjavalmistelussa eli miten ne aikataulutetaan, eri ministeriöiden yhteistyö ja eduskunnan pään yhteistyö. On sitten kyse sosiaaliturvauudistuksesta tai sote-uudistuksesta tai muista merkittävistä reformeista. Selvästi paremmin pitäisi pystyä ennakoimaan aikataululliset kysymykset ja lainvalmistelun resurssit.