Hallitukselta odotetaan alkuviikosta, mahdollisesti jo maanantaina, linjauksia paikallisesta sopimisesta.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) keskusteli perjantaina työmarkkinaosapuolten edustajien kanssa paikallisesta sopimisesta. Sipilän mukaan hallitus määrittelee omat periaatteensa ja tavoitteensa paikallisen sopimisen suhteen ensi viikon alkupuolella ja keskustelee niistä sen jälkeen työmarkkinajärjestöjen kanssa.
– Nyt meidän yhteydenpitomme ja yhteisen keskustelumme painopiste siirtyy paikallisen sopimisen kokonaisuuteen, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessaan Kesärannassa.
Selvitysmies Harri Hietala ehdotti lokakuussa, että paikallista sopimista tulee lisätä. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että työpaikat voisivat sopia nykyistä vapaammin työsuhteen ehdoista, kuten palkoista ja työajasta. Paikallisen sopimisen edistäminen on yksi hallitusohjelman kärkihankkeista.
STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan hallitus on kuunnellut heitä paikalliseen sopimiseen liittyen, mutta tekee omat linjauksensa alkuviikosta.
– Olemme edellyttäneet, että sitä vietäisiin eteenpäin voimassa olevan järjestelmän ja työ- ja virkaehtosopimusten kautta, Palola sanoi perjantaina STT:lle.
Palola ei lähtenyt vielä ennakoimaan, voiko hallituksen linjauksissa olla jotakin sellaista, mikä olisi STTK:lle mahdotonta hyväksyä.
Ei ovea kiinni yhteiskuntasopimukselle
Sipilän mukaan tällä hetkellä ei ole edellytyksiä yhteiskuntasopimusneuvottelujen jatkamiselle. Sipilän mukaan hallitus ei kuitenkaan laita ovea kiinni, vaan pallo on työmarkkinajärjestöillä.
Suurin syy neuvottelujen etenemättömyydelle on Sipilän mukaan se, että Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ei ole niissä mukana.
Myös Palola ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoivat STT:lle, ettei ovea yhteiskuntasopimukselle ole laitettu lopullisesti kiinni.
– En usko että viimeistä sanaa on tässä sanottu. Mutta ihan lähiviikkoina ei varmaan tapahdu mitään. Pölyn pitää nyt laskeutua, Fjäder sanoi STT:lle.
Fjäderin mukaan yhteiskuntasopimusneuvotteluilla ei ole varsinainen tulipalokiire, sillä aikaa neuvotteluille on niin pitkään kunnes hallitus tuo työelämän kiristyspakettinsa lait eduskuntaan. Sipilän mukaan lakiehdotuksia ollaan tuomassa eduskuntaan helmikuussa.