SAK ja STTK näkevät tilanteessa myönteisiä merkkejä

Lauri Lyly Antti Palola SAK STTK
Lehtikuva
Julkaistu 10.09.2015 12:18

MTV UUTISET - STT

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly pitää myönteisenä merkkinä sitä, että hallitus näyttää olevan valmis pohtimaan, onko luvatuille kiristystoimille olemassa parempia vaihtoehtoja.  

Lyly kommentoi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lausuntoa, jonka mukaan neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta ei aloiteta uudelleen, mutta hän on valmis ottamaan vastaan työmarkkinaosapuolilta valmiiksi neuvotellun paketin.  

Ammattijärjestöt laskivat tulonmenetykset

Toimihenkilöiden keskusjärjestö STTK ja SAK:lainen Teollisuusalojen ammattiliitto Team ovat laskeneet, kuinka paljon pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen työelämän kiristyspaketti laskee järjestöjen jäsenten tuloja.  

STTK:n mukaan kahden keskituloisen aikuisen ja kahden lapsen perheen nettoreaaliansiot putoavat noin 3,8 prosenttia vuodessa. Tämä merkitsee vuosipalkkojen menetystä bruttona 2475 euroa ja nettona 1370 euroa. Kuukaudessa ansiot putoavat 115 euroa.  

Oletuksena on 1,2 prosentin inflaatio vuonna 2017.   
Teamin mukaan liiton jäsenten vuosiansiot putoavat 5,4 prosenttia eli yli 2000 euroa. Öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuudessa ansioiden menetys on peräti 4884 euroa.  

-Laskelmat osoittavat, että Teamin jäsenten ansiokehitykseen kohdistuu vakavia uhkia. Team huomioi tämän valmistautuessaan seuraavaan sopimuskierrokseen, kertoo Teamin puheenjohtaja Heli Puura. 

Mitään ehdotuksia ei kuitenkaan ole pöydällä. Lylyn mukaan on epävarmaa, ovatko työnantajat edes valmiita neuvotteluihin.  

– En tiedä, onko työantajilla nyt mitään valmiuksia, kun he ovat saaneet kaiken haluamansa tässä hallituksen listassa, Lyly sanoi.  

Viime aikoina työntekijäjärjestöillä ei ole ollut mitään yhteyksiä työnantajiin. Lylyn mielestä työnantajapuoli on ollut varsin passiivinen koko prosessin ajan, ja neuvotteluja on vetänyt hallitus.  

SAK:n hallitus koolle huomenna

SAK:n hallitus käsittelee tilannetta ja jatkotoimia kokouksessaan huomisaamuna. Tänä aamuna koolla olivat jo SAK:n, STTK:n ja Akavan puheenjohtajat pohtimassa, miten tilanteessa on syytä toimia.

Lylyn mukaan henki oli yksituumainen. Jatkotoimista kerrotaan, kun keskusjärjestöt ovat tehneet omat päätöksensä.  

– Huomenna tulee varmaan kovaa viestiä, Lyly sanoi.  

Hän kertoi, että kansalaispalautetta hallituksen suunnitelmista on tullut suuria määriä, sekä SAK:n jäsenliitoille että keskusjärjestölle.  

STTK: Hyvä, että ihmisiä on kuultu

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola arvelee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) havainneen, ettei pakkolainsäädännön ja sanelun tie ehkä ole oikea.

Palola kommentoi Sipilän aamuista lausuntoa, jonka mukaan Sipilä on valmis ottamaan vastaan valmiin sopimuksen kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi, vaikka ei aiokaan aloittaa uudelleen neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta.  

Palolan mukaan on hyvä, että Sipilä on kuunnellut järjestöjä ja mahdollisesti tavallisten ihmisten reaktioita.

Palola tähdentää, että työntekijäjärjestöillä on neuvotteluvalmiutta. Kysymys on siitä, kenen kanssa neuvotellaan, Palola sanoo.   

Myös hän moittii työnantajien olleen aiemmin jossain määrin passiivisia.  

Akava: Sopimuksen syntyminen vaikeaa

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder suhtautuu epäilevästi siihen, että työmarkkinajärjestöt saisivat laadittua keskenään kilpailukykyä parantavan sopimuksen.  

Fjäderin mukaan valmiin sopimuksen saaminen hallitukselle vaatisi aloitteellisuutta kaikilta osapuolilta, erityisesti työnantajilta.

Hänen mukaansa tähän asti prosessissa ovat olleet aktiivisia lähinnä palkansaajakeskusjärjestöt, kun taas työnantajaosapuoli ei ole tehnyt esityksiä oikeastaan mistään.

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus