Hallitus esittää EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille täyskatteellisia lukuvuosimaksuja

Lakimuutokset parantaisivat korkeakoulujen taloudellista tilannetta ja vähentäisivät hallinnollista taakkaa.

Hallitus esittää muutoksia yliopistolakiin ja ammattikorkeakoululakiin EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukuvuosimaksuja ja hakemusmaksua koskien.

EU- ja ETA-maiden ulkopuolisilta korkeakouluopiskelijoilta vieraskielisessä tutkintokoulutuksessa perittävien lukuvuosimaksujen tulisi jatkossa kattaa koulutuksen järjestämisestä aiheutuneet kustannukset.

Lakimuutoksilla toteutettaisiin pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen hallitusohjelman kirjaus etenemisestä kohti EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukuvuosimaksujen täyskatteellisuutta.

–  Täyskatteellisten lukuvuosimaksujen tavoitteena on parantaa korkeakoulujen taloudellista tilannetta ja sitouttaa täällä opiskelevia ulkomaalaisia jäämään Suomeen, tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) sanoo opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.

Muutosten tavoitteena on myös vähentää korkeakouluja työllistäneitä harkitsemattomia ja heikkolaatuisia hakemuksia.

–  Helpotamme näillä muutoksilla korkeakoulujen hallinnollista taakkaa. Tällä hetkellä korkeakoulut saavat runsaasti hakemuksia esimerkiksi sellaisilta henkilöiltä, joilla ei ole Suomessa vaadittua pohjakoulutusta. Jokainen hakemus on käsiteltävä ja tämä vie korkeakouluilta resursseja, Multala sanoo.

Ehdotetut lait on tarkoitettu tulemaan voimaan ensi lokakuun alussa. Hakemusmaksua koskevat säännökset tulisivat kuitenkin voimaan vasta elokuun alussa 2025 ja lukuvuosimaksujen suuruutta koskevat säännökset elokuun alussa 2026.

Lue myös:

    Uusimmat