Hallitus esittää: Yksittäinen yhtiö voi saada uutta yritystukea puolen miljoonan euron edestä

3:17img
Video (13.5.): Hallitus sopuun yritystukipaketista – tätä on tiedossa yrittäjille
Julkaistu 05.06.2020 13:19

MTV UUTISET – STT

Hallitus ehdottaa, että yksittäinen yritys voisi saada enimmillään 500 000 euron edestä kustannustukea kahdelle kuukaudelle.

Yläraja on merkittävästi otaksuttua suurempi. Tuen valmisteluvaiheessa toukokuun puolivälissä kattorajan otaksuttiin asettuvan 100 000–200 000 euroon. Pienin mahdollinen korvaus on 2 000 euroa, ja sitä pienempiä tukisummia ei maksettaisi.

Kustannustukea esitetään yrityksille, joiden liikevaihto putosi koronakriisin seurauksena vähintään 30 prosenttia. Lisäksi yrityksen koko toimialan myynnin tulisi olla pudonnut vähintään 10 prosenttia, jotta tukea voidaan jakaa.

Vertailuajankohtaa on lopullisessa esityksessä laajennettu kuukaudella. Vertailu tehtäisiin maalis–kesäkuun 2019 keskimääräiseen liikevaihtoon. Aiemman ehdotuksen mukaan vertailu olisi tehty huhti–kesäkuulta 2019.

Yritysten tilannetta vertailtaisiin huhti–toukokuun 2020 osalta ja koko toimialan tilannetta pelkästään huhtikuulta 2020. Liikevaihdon lasku on tarkoitus todeta Verohallinnolle annetuista alv-ilmoituksista.

Jos yritys on perustettu vuoden 2019 kesäkuun jälkeen, liikevaihtoa verrattaisiin vuoden 2020 tammi–helmikuun myynnin keskiarvoon.

Oikeutetut toimialat määritellään myöhemmin

Avoinna on vielä kysymys siitä, mitkä toimialat ovat oikeutettuja tukeen. Oikeutetut alat on tarkoitus määritellä valtioneuvoston asetuksessa kesäkuussa lain tultua voimaan.

Tukea on tarkoitus myöntää yritysten kiinteiden kustannusten ja palkkakulujen perusteella. Myös liiketoimintaa harjoittavat säätiöt ja yhdistykset olisivat tuen piirissä.

Hallitus antoi lakiesityksen asiasta eduskunnalle tänään. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Tukea on tarkoitus hakea Valtiokonttorin kautta. Yhteensä uudessa lisätalousarviossa tukeen ehdotettiin 300 miljoonan euron määrärahaa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus