Hallitus koolle koronan vuoksi pitkästä aikaa – Säätytalolla esillä ainakin hätäjarru, koronapassi ja pakkorokotukset

AOP_7.13614099_Säätytalo
Kimmo Brandt/All Over Press
Julkaistu 09.11.2021 16:43
Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki

Hallitus kokoontuu huomenna kello 16 käymään pitkästä aikaa läpi koronatilannetta ja sen vaatimia jatkotoimia. MTV Uutisten tietojen mukaan neuvottelupöydällä on ainakin niin sanottu hätäjarrumekanismi, joka tarkoittaa tilannetta , jossa Suomessa palattaisiin koronan rajoitustoimiin, jos tautitilanne huonontuu merkittävästi.

Hätäjarrun käyttäminen palauttaisi aiemman koronatilanteen voimaan, kun hallitus säätelisi laajemmin rajoituksia. Ennen hätäjarrun vetämistä kaikki alueelliset toimet on oltava tehtynä.

Erityisesti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on patistellut alueviranomaisia käyttämään rajoituksia yleisötilaisuuksissa tai paikallisten tautiryppäisen taltuttamisessa.

Hallitus ei ole vielä huomenna päättämässä uusista rajoituksista, sillä huomenna tarkoitus sopia siitä, miten hätäjarrua voitaisiin käyttää.

Koronavalmistelusta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö.

– STM valmistautuu esittämään tartuntatautilain määräaikaisten (vuoden loppuun asti voimassa olevat pykälät) jatkamista ensi vuoden keväälle sekä mahdollista laajentamista koronapassin osalta. Varaudumme myös hybridistrategiassa todetun mahdollisen hätäjarrun käsittelyyn, STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi eilen MTV Uutisille sähköpostitse.

Lue myös: Kahdesti rokotettujen sairaalapotilaiden määrä kasvanut HUSin alueella – epidemiatilanne synkentynyt

Koronapassi muuallekin kuin ravintoloihin?

Hallitus käsittelee huomenna myös koronapassin käytön laajentamista. Esillä on ollut passin käyttäminen myös tapahtumissa ja työpaikoilla, jotta terveysturvallisuus paranisi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) totesi MTV Uutisille kannattavansa ensisijaisesti koronapassin käytön laajentamista. Rajoitusten kiristäminen on elinkeinoministerin mukaan pitkän pohdinnan takana, vaikka koronatilanne on heikentynyt.

– Mutta totta kai meidän pitää turvata se, että meidän terveydenhuoltomme järjestelmä kestää tämän tilanteen, Lintilä toteaa.

STM valmistelee tarkkaan rajatulle ryhmälle pakkorokotuksia

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee myös esitystä pakkorokotuksista. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan ministeriö valmistelee joillekin tarkasti määritellyille henkilöstöryhmille velvoitetta ottaa koronarokotus. 

MTV Uutisten tavoittaman hallituslähteen mukaan joidenkin työntekijäryhmien pakkorokotukset ovat periaatteellisesti niin vaikea asia, ettei ehdotusta kuitata suoralta kädeltä, vaan se joutunee jatkovalmisteluun. 

Tartuntatautilain jatkon lisäksi hallitus joutuu puimaan rajojen terveysturvallisuutta ja testivaatimusten jatkoa sekä nykyistä ravintola-asetusta, jolla kuppiloiden toimintaa on rajoitettu tautitilanteen perusteella.

Hallitus joutuu ottamaan kantaa myös siihen, miten tapahtuma- ja ravintola-aloja kohdellaan tasapuolisesti. Tällä hetkellä vain ravintoloiden toimintaa rajoitetaan ja siitäkin voi vapautua koronapassin käytöllä.

Muita hallituspuolueita kiinnostaa myös se, onko pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja Krista Kiurun käsitys koronan vaatimista toimista tällä hetkellä samansuuntainen. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi perjantaina Ilta-Sanomien haastattelussa, että Suomi on päätynyt sellaisten maiden joukkoon, jossa epidemia ei ole hallinnassa.

Pääministeri korosti puolestaan perjantaina Ylellä rokotekattavuuden nostamista jopa 90 prosenttiin ja suomalaisten vastuuta koronarokotteen ottamisessa.

Tuoreimmat aiheesta

Hallitus