Hallitus kokoontui päättämään koronarajoituksista – Marin: Hätäjarru-mekanismia ei käytetä nyt

2:50imgMinisteri Krista Kiuru Suomen koronatilanteesta: "Tämä laiva on saatava myrskyssä satamaan"
Julkaistu 10.11.2021 15:14(Päivitetty 10.11.2021 18:09)
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Hallitus kokoontui tänään vähintään parin tunnin kokoukseen käsittelemään koronatilannetta. Pöydällä ovat tauti- ja rokotustilanteiden lisäksi muun muassa koronapassin jatkoaika ja mahdollinen laajennus, pelisäännöt hätäjarrun käyttöön sekä pakkorokotukset esimerkiksi hoitoalalla.

Kokous alkoi kello 16. Hallitus on taas ajatumassa kovien päätösten äärellä, koska tartuntamäärät ja sairaalahoidon tarve ovat kasvussa.

Hallitus miettii muun muassa sitä, miten hybridistrategiaan luotua hätäjarrua voidaan tarvittaessa käyttää. Hätäjarru tarkoittaisi sitä, että hallitus ohjaisi koronarajoitusten käyttöä nykyistä enemmän. Nyt vastuu ja valta rajoituksiin on aluehallintovirastoilla.

Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistelemassa lisäksi rokotuspakkoa esimerkiksi hoitohenkilöstölle, mutta pakkorokotukset koetaan hallituksessa vaikeaksi kysymykseksi itsemääräämisoikeuden näkökulmasta.

Koronapassi saanee hallitukselta jatkoaikaa, mutta sen käytön laajentaminen erityisesti työpaikoille voi olla vaikeata. Ainakin tapahtuma-ala on kaipallut koronapassin laajennusta.

Kello 18.09. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) saapui kokoukseen myöhässä, koska hänen oli oltava läsnä eduskunnan istunnossa ja Saarikko tapasi lisäksi Wolt-yrityksen johtoa. Woltin johto oli kertonut tulevasta miljardikaupasta valtiojohdolle jo tiistaina myöhään illalla ja kiitellyt sähköpostissa kaikkea, mitä Suomelta ovat saaneet. Saarikko kertoi vaikuttuneensa viestistä ja kehui yritystä sitkeydestä ja rohkeudesta.

Hätäjarru-mekanismista Saarikolla oli sama näkemys kuin pääministerillä.

– Hätäjarru- mekanismin on oltava korkean kynnyksen takana ja kaiken muun on oltava tehtynä ennen kuin sellaiseen turvauduttaisiin. Päätöksestä on vastattava koko hallituksen, ei yksittäisen ministeriön, kuten sosiaali- ja terveysministeriön, Saarikko totesi.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

7:33imgValtiovarainministeri Annika Saarikko liikuttui Woltin toimitusjohtajan sähköpostista – katso ministerin reaktio videolta!

Kello 16.07. Hallituksen kokous on käynnissä ja päätämme seurannan tältä erää. 

Kello 16.05. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pitää hyvänä, että rokotekattavuus on nyt 80 prosenttia, mutta virus leviää yhä.  Pohjois-Pohjanmaa, Länsi-Pohja ja Pirkanmaa ovat nyt leviämisvaiheessa ja aiemmin jo monia muitakin alueita on leviämisvaiheessa. Leviämisvaiheessa on nyt 11 aluetta. Uhkana on Kiurun mukaan terveydenhuollon ylikuormittuminen. "Laiva on saatava myrskyssä satamaan", Kiuru kuvailee.

Alueiden olisi Kiurun mukaan luotsattava nyt tilannetta. 

Kello 15.57. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) uskoo, ettei 80 prosentin rokotekattavuus riitä. Rokotteita kannattaa ottaa oman ja muiden terveyden takia ja on etuoikeus saada rokote, Ohisalo korostaa. Kaikkialla maailmassa rokotteita ei ole tarjolla. Lapsia ja nuoria on myös suojeltava. Rajoituksia ei pidä Ohisalon mielestä purkaa. Haluaa koronapassille laajennusta tapahtuma-alalle.

Pakkorokotuksista Ohisalo haluaa kuulla asiantuntijoiden näkemyksen. Laajalle pakkorokottamiselle Ohisalo ei näe tarvetta vaan lähinnä hoitohenkilöstö tulisi kyseeseen.

Kello 15.52. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ei odota päivän neuvoittelujen olevan hankalia. Henriksson odottaa asiantuntijoiden näkemyksiä. Pakkorokotuksia Henriksson ei pidä yleisesti ottaen hyvänä, mutta haluaa kuulla terveydenhoidon asiantuntijoiden näkemyksiä.

Koronapassin laajennuskin on Henrikssonin mielestä vaikea oikeudellisesti ja vaatii perusteellisen valmistelun. On oltava vahvat perustelut, koska rokottamattomien oikeuksien on myös toteuduttava.

Kello 15.49. Marin ei halua kommentoida enempää Huoltavarmuuskeskuksen maski-jupakka viime keväältä, jolloin toimitusjohtajaa vaihdettiin hallituksen menetettyä luottamuksen pieleen menneiden maskikauppojen takia.

Kello 15.48. Epidemia leviää nyt rokottamattomien keskuudessa. Marin korostaa, että rokotuksissa lasten osalta noudatetaan viranomaisten ohjeita eli erityisesti THL :n kanta ratkaisee.

Kello 15.46. Marinin mukaan muista Pohjoismaista nähdään, että tilanne voi pahentua nopeasti, vaikka rokotuskattavuus olisi korkeampi. Hallitus ei ole asettamassa uutta tavoitetta rokotekattavuudelle. Rajoituksista ei voida kuitenkaan täysin luopua, mutta niitä ei todennäköisesti laajenneta. Rajoitusten on pääministerin mukaan oltava yhä oikeasuhtaisia ja välttämättömiä.

Kello 15.43. Iso osa rajoituksista on aluehallintovirastojen vastuulla. Marinin mukaan olisi hyvä, jos koronapassin käyttöä laajennettaisiin. Hallitus kuulee koronapassi-selvityksestä  tänään. Rokotepakko voi tulla korkeintaan hoitohenkilöstölle ja tämäkin on vasta selvityksessä.

Kello 15.40. Rokotekattavuuden nosto on Marinin mukaan tie tilanteen paranemiseen. Rokottamattomia on Marinin mukaan käytävä läpi ja kyseltävä rokotteiden ottamisen perään ruohonjuuritasolla.

Kello 15.38. Pääministeri Marinin mukaan keskusteluissa on erityisesti hybridistrategian ottamisesta käyttöön, kun 80 prosentin rokotekattavuus on täynnä. Marinin mukaan keskustellaan myös siitä, onko joitakin rajoituksia pidettävä käytössä. Mahdollisesti nykyisistä rajoituksista pidetään kiinni.

Hätäjarru-mekanismia ei käytetä nyt, mutta ravintola- ja yökerho-rajoituksia saatetaan jatkaa, koska korona leviää erityisesti rokottamattomien keskuudessa.

Kello 15.31. Ministereiden saapumista odotetaan. Mielenkiinto kohdistuu erityisesti pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) näkemyksiin tilanteesta.

Tuoreimmat aiheesta

Hallitus