Lain perusperiaate on edelleen, että ilman oleskeluoikeutta maassa olevilla olisi oikeus vain kiireelliseen terveydenhuoltoon. Uudessa versiossa on muutettu sitä, millaisin poikkeuksin kiireetöntä hoitoa voisi kuitenkin saada.
Hallitus on laatinut uuden version kovaa arvostelua saaneesta lakiluonnoksesta, jolla halutaan rajoittaa laittomasti maassa olevien terveydenhuoltoa. Uusi lakiluonnos lähti lausuntokierrokselle tiistaina.
Lain perusperiaate on edelleen, että ilman oleskeluoikeutta maassa olevilla olisi oikeus vain kiireelliseen terveydenhuoltoon, eli esimerkiksi akuuttiin päivystysapuun. Muutoksia on tehty hoidon saamisen poikkeuksiin sekä esityksen tavoitteisiin ja kustannusarvioon.
Aiempaa, kesällä julkaistua lakiluonnosta vastustivat esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Hus-yhtymä ja Helsingin kaupunki.
Tällä hetkellä laittomasti maassa olevat saavat kiireellisen hoidon lisäksi myös välttämätöntä hoitoa, esimerkiksi hoitoa pitkäaikaissairauksiin.
"Ketään ei jätetä kuolemaan"
Uudessa versiossa on muutettu sitä, millaisin poikkeuksin potilas voisi kuitenkin saada välttämätöntä kiireetöntä hoitoa. Aiemmassa esityksessä mainittiin poikkeuksena esimerkiksi erityisen haavoittuvassa asemassa olevat. Esimerkiksi THL arvioi, että tällainen lakimuutos olisi voinut johtaa jopa vakaviin komplikaatioihin tai kuolemaan.
Nyt välttämätön kiireetön hoito tulisi järjestää "yksilölliseen lääketieteelliseen tarpeeseen, jos sen epääminen olisi ilmeisen kohtuutonta henkilön terveydentilan tai vamman vuoksi taikka vakavasti vaarantaisi muun henkilön tai väestön terveyden".
"Väliinputoajien" jäämisen riski on nyt pienempi, arvioi johtaja Eveliina Pöyhönen sosiaali- ja terveysministeriöstä.
– Kun on se yksilöllinen lääketieteellinen tarpeen arviointi, me arviomme, että nyt tällaista riskiä ei samassa määrin ole olemassa. Eli ketään ei jätetä kuolemaan tai hoitamatta, jos se olisi selvästi kohtuutonta.
Perustelu laajamittaisesta maahantulosta poistui
Vielä kesällä muutoksia perusteltiin julkisen talouden tasapainottamisella ja terveydenhuollon kantokyvyllä laajamittaisen maahantulon tilanteessa.
Pöyhösen mukaan esityksen tavoitteita muutettiin lausuntopalautteen perusteella. Nyt esityksellä tavoitellaan aiempaa selkeämmin laittoman oleskelun kannusteiden poistamista.
Kesällä luonnoksessa myös arvioitiin, että valtion maksamat korvaukset laittomasti maassa olevien hoidosta alenevat noin 300 000 euroa. Nyt alustava arvio on noin 600 000 euroa.
Annettiinko teille tavoitteeksi saada lisää säästöjä tällä esityksellä?
– Ei. Säästöt eivät ole olleet tässä laisinkaan päätavoite. Vaan nimenomaan tämä, että jos henkilö on täällä laittomasti maassa, hänen tulisi täältä poistua.
Pöyhösen mukaan arvio kustannuksista tarkentuu vielä.