Hallitus on tänään päättänyt lyhentää tiettyjen rajanylityspaikkojen aukioloaikoja koronapandemian takia. Päätöksen syynä on se, että terveysviranomaisille halutaan luoda paremmat mahdollisuudet testata matkustajia koronatartuntojen varalta.
Suomen ja Norjan välisen maarajan rajanylityspaikat ovat ensi maanantaista lähtien avoinna kello 9–21 ja Suomen ja Ruotsin välisellä maarajalla Karesuvannon, Kolarin, Muonion ja Pellon rajanylityspaikat olisivat avoinna kello 7–21.
Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä eivätkä sellaista välttämätöntä henkilöliikennettä, jolla on perusteltu tarve rajan ylittämiseen aukioloaikojen ulkopuolella.
Muut rajanylityspaikat, kuten Tornio-Haaparanta, olisivat edelleen auki vuorokauden ympäri.
Lisäksi epidemiologiseen arvioon perustuen sisärajavalvonta poistuu Suomen ja Islannin välisestä liikenteestä.
Valtioneuvoston istunnossa on torstaina lisäksi päätetty, että Niiralan, Nuijamaan ja Vaalimaan rajanylityspaikkojen aukioloa rajoitettaisiin Rajavartiolaitoksen hallintoyksikön päällikön päätöksellä.
Päällikön on kuultava alueellisia ja paikallisia terveysviranomaisia sekä tarvittaessa muita viranomaisia. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koskisi tavaraliikennettä eivätkä henkilöitä, joilla on välttämätön ja kiireellinen tarve rajan ylittämiseen aukioloaikojen ulkopuolella.
Niiralan, Nuijamaan ja Vaalimaan rajanylityspaikkojen aukioloa rajoitetaan kyseisellä päätöksellä 19. helmikuuta eli ensi viikon perjantaista alkaen.
Rajoitukset kohdistuvat erityisesti yöaikaan, jolloin henkilöliikennettä on todennäköisesti vähemmän.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) korosti keskiviikkona MTV Uutisille, että tavaraliikenne kulkee jatkuvasti, mutta esimerkiksi perhesuhteisiin liittyvät syyt olisivat sellaisia, että yön aikaan rajaa ei voisi ylittää.
– Ne, joiden on aivan välttämätöntä työn perusteella liikkua, voivat liikkua myös yön aikana, Ohisalo kertoi.
Jotkut matkustajat ovat voineet myös vältellä koronatestiin joutumista.
Pakkotestaus valmisteilla
Rajoilla ei tehdä tällä hetkellä laajoja pakkotestauksia, koska se on perustuslaillisesti hankala asia. Laajan pakkotestauksen mahdollistava lakimuutos on parhaillaan viimeistelyvaiheessa sosiaali- ja terveysministeriössä.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi eilen hallituksen käsittelevän lakiesitystä ensi viikon perjantaina.
Myöhemmin eduskunnassa katsotaan, onko lakiesitys perustuslaillisesti hyväksyttävissä. Ihmisten fyysiseen koskemattomuuteen puuttuminen on oikeudellisesti hankala kysymys.