Maarajan rajanylityspaikkojen lisäksi suljetaan myös vesiliikenteen rajanylityspaikkoja.
Hallitus on päättänyt jatkaa itärajan sulkua. Torstaina tehdyn päätöksen mukaan Suomen ja Venäjän maarajan rajanylityspaikat pysyvät suljettuina myös sen jälkeen, kun aiempi sulkupäätös päättyy kuun puolivälissä.
Lisäksi Haapasaaren, Nuijamaan sataman ja Santion vesiliikenteen rajanylityspaikat suljetaan huvialusliikenteeltä 15. huhtikuuta alkaen.
Tätä perustellaan sillä, että kevään edetessä välineellistetty maahantulo voisi levitä vesiliikenteeseen, mikä olisi vaarallista maahan pyrkiville henkilöille ja kuormittaisi meripelastusta.
Kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetään tuolloin muille vesiliikenteen rajanylityspaikoille sekä lentoliikenteen rajanylityspaikoille.
Päätös on voimassa toistaiseksi, kuitenkin enintään niin kauan, kuin se on välttämätöntä.
"Kyseessä on pitkäkestoinen tilanne"
Sulun jatkoa perustellaan sillä, että viranomaisten tietojen perusteella uhka välineellistetyn maahantulon uudelleen käynnistymisestä ja laajentumisesta on edelleen todennäköinen ja ilmiön jatkuessa se uhkaisi vakavasti Suomen kansallista turvallisuutta sekä yleistä järjestystä Suomessa.
Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) sanoo tiedotteessa, että viranomaisten käsityksen mukaan kyseessä on pitkäkestoinen tilanne.
10:47
– Kevään kuluessa ei ole saatu havaintoja, joiden perusteella tilanteen voitaisiin katsoa oleellisesti muuttuneen.
Lisäksi kevään myötä mahdollisuudet painostamisen lisäämiseksi kasvavat. Venäjällä on Suomen rajojen lähialueilla satoja ja mahdollisesti jopa tuhansia henkilöitä, joita on mahdollista välineellistää Suomeen.
"Käännytyslaki" eduskuntaan mahdollisimman pian
Valmisteilla on myös muita keinoja puuttua itärajan tilanteeseen.
Sisäministeriössä valmistellaan niin sanottua käännytyslakia, jolla voitaisiin tietyissä tilanteissa rajoittaa kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten vastaanottamista rajalla. Päätös voitaisiin tehdä vain rajatulle osalle Suomen valtakunnanrajaa ja sen läheisyyttä.
Lakiluonnos sai lausuntokierroksella erittäin kriittistä palautetta, ja sitä korjataan parhaillaan. Muun muassa oikeuskansleri Tuomas Pöysti edellytti luonnokseen paljon tarkennuksia ja täsmennyksiä.
Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle mahdollisimman pian.
Eduskuntaan on määrä saada lähiaikoina myös uusi rajamenettelylaki, jota parannellaan parhaillaan lausuntopalautteen perusteella.
Sisäministeri Rantanen on kuitenkin todennut, ettei rajamenettelylaki ole ratkaisu itärajalla syntyneeseen tilanteeseen, koska rajamenettelyyn voidaan ottaa vain pieni osa kansainvälisen suojelun hakijoista.